neděle 29. prosince 2019

Typy na Novoroční výstupy a ohňostroje.


Když se řekne Silvestr a potažmo Nový rok, tak nás asi většinu napadne, že je to takový den, kdy  asi většina národa sedí doma, popíjí víno, pojídá chlebíčky a hledá zábavu v televizi, nebo i v rozhlase, ale jsou samozřejmě i tací, kteří jedou Silvestra slavit třeba někam do hor na nějakou chatu, nebo dokonce do slunné exotické země, k příbuzným, či mají navečer zamluvené místo v nějaké restauraci, nebo nočním podniku s programem.

K Silvestru však patří také pyrotechnika a vždy v každé době se našlo všude spousta nadšenců, kteří si někde na vesnici, nebo v městské zástavbě odpálili tu svoji ohňovou parádu. Protože dříve nebyl internet, tak jsme samozřejmě jenom z televize věděli, že třeba v Praze a v Brně, se v půlnoci odpalují opravdu velké a relativně dlouhé ohňostroje, ale dnes díky internetu vidíme, kde se co děje a vlastně vidíme dále.

Dřív jsme totiž například věděli, že na Nový rok dopoledne jezdí z Mělníka někteří cyklisté společně na Říp a nejednou mi někdo vyprávěl, jak nebyl líný ráno po probdělé noci časně vstát, zajet autem do Rovného a v půlce Řípu se dívat, jak se cyklisté perou s prudkým kopcem. Nakonec se na hoře sešli všichni.


Pohled z Radobýlu na Píšťanské jezero u Labe. Vpravo Lovoš.

Dnes díky netu máme podstatně širší obzor a dozvídáme se i to, co jsme dříve jen tušili. Těch oficiálně organizovaných výšlapů na kopce na Nový rok je nespočet a pokud se podíváte sem ...

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/30-tipu-na-silvestrovske-a-novorocni-vystupy?gclid=CjwKCAiAuqHwBRAQEiwAD-zr3a_rEA7_V-zOjAL-kwkJx3fmbVSmb6Xu9KmXEyihO_yVEDgfbpcwdhoCUF0QAvD_BwE

...., tak vidíte, že se zapojil třeba Říp, Radobýl, Lovoš, a to byl známý 26.12. s litoměřickými turisty na Varhošti ( rozhledna), odkud můžete 7x spatřit na obzoru vody řeky Labe.


Přibyly nám i organizované ohňostroje a videomappingy a nejsou jenom ve velkých městech, ale i v městečkách a obcích. Zdá se, že takovou nějakou pravidelnou tradici si udržuje zřejmě nedaleká Roudnice nad Labem a hned mě napadá jeden typ.

Vždyť Říp není daleko, sedmnáctá hodina je pro zimní ohňostroj postačující, a proč jezdit do Roudnice, když s kopce může být z nějaké vyhlídky, nebo i někde s pole výhled docela slušný.


Podívat se však můžete třeba i do dvojměstí Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, kam zavítal za relikvií lebky sv. Václava na podzim i Soutok a pouť měla zajímavou atmosféru ....

http://soutok.blogspot.com/2019/09/svatovaclavska-pout-ve-stare-boleslavi.html


Zajímavá situace probíhá v Kutné Hoře .... http://soutok.blogspot.com/2014/01/legrace-v-kutne-hore-typ-pro-vas-kteri.html

...a okolí, kde probíhalo hlasování mezi videomappingem a ohňostrojem .....

https://kutnohorsky.denik.cz/zpravy_region/novorocni-ohnostroj-budou-sledovat-lide-v-caslavi-i-kutne-hore-20191228.html

Sice vyhrál s 60 procenty videomapping, ale bude klasický ohňostroj.

Tak to jenom tak, abych zkusil před koncem roku ještě něco napsat a i sobě tím okořenit život. Zatím jsem s lehkou nadsázkou nevstal od Štědrého večera od knih a zdá se, že to mohou narušit jen podmínky dálkového příjmu pásma DAB+, které jsou takzvaně již na spadnutí :-).



Žádné komentáře:

Okomentovat