pátek 26. července 2019

Reklamní pozvánka na tři zvučné akce tří nejbližších sobot v Mělníku. Práce a cykloturistika v blízkosti laterálního kanálu zachycena fotoaparátem od zámku. Zamyšlení nad horkem v souvislosti s letním časem a hudební pozvánka do afrického Edenu v Kongu.


Tak tu máme pátek, víkend je před námi a nechce se mi z toho horka ani přemýšlet :-). Ale, když se nad tím vším tak zamyslíme, tak si možná uděláme lepší představu o tom, že jakákoliv činnost ve státech, kde je horko tradičním doplňkem běžného života není vůbec snadná. A přitom jde v porovnání s těmito státy jen o vzorek několika dní v roce.

Představme si tedy na úvod několik akcí pro nadcházející soboty a kdo má chuť a čas, tak bude samozřejmě vítán a může prožít pěkně strávený čas.
Navíc není nikde psáno, že toto horké počasí potrvá po celý zbytek léta.

Zítra tedy máme na náměstí Míru další z akcí typu jídlo, pití a dobrá muzika.



Za týden máme v Hořínském parku opět souboje rytířů, které se již několik let těší velmi slušné popularitě.


Že si víno na Mělníku pozvolna, ale jistě získává velkou popularitu, tak o tom svědčí Mělnické vinobraní, Vinná noc a Mělnický košt.

Mimochodem, víte kolik vinařských oblastí má celá naše republika ?
Je to docela slušná věda s řadou zajímavých pojmů a čísel. A to není ještě vůbec řeč o víně a jeho pěstovaných povolených odrůdách.

Česká republika má dvě vinařské oblasti ( Moravu a Čechy), které jsou rozděleny do šesti podoblastí.

Na Moravě ( 308 vinařských obcí, 17 091 ha vinic)  je to podoblast Znojemská ( 90 obcí, 3 083 ha), Velkopavlovická ( 70 obcí, 4 814 ha ), Mikulovská ( 30 obcí, 4 841 ha) a Slovácká ( 118 obcí, 4 353 ha).

Čechy ( 75 vinařských obcí a 673 ha vinic) tvoří podoblast Mělnická ( 40 obcí, 360 ha) a Litoměřická ( 35 obcí, 313 ha vinic).

To dělení pak ještě pokračuje, ale ať už holdujete různým druhům piva, nebo opravdu ochutnáváte mělnická vína, či nepohrdnete nějakou lahví z Bulharska, Moldávie, Francie, Itálie, Španělska, Argentiny, Austrálie, Chile, či Jihoafrické republiky, tak je docela příjemné o vínu u nás v České republice aspoň trošku vědět.

Samozřejmě, že si to všechno může člověk vypátrat na internetu, pokud chce, ale jsem docela rád, že existuje něco, jako škola a literatura, kde se vás nikdo neptá, ale rovnou sám od sebe přichází s naukou a třeba později i ve formě reklamy. Buďme rádi, že k nám celý život vznáší někdo nějakou formou různá témata a s úctou vzhlížejme k učiteli národů J.A.Komenskému.

Na internetu můžeme samozřejmě vypátrat mnoho věcí, ale je nezbytné, aby nás buď někdo zaúkoloval, nebo musíme sami dostat nápad, co vlastně chceme vidět a znát. A jak se poslední dobou přesvědčujeme, tak někdy některé zájmy mohou být i z důvodu určité neznalosti a jiného úhlu pohledu na věci i dost mělké.

Chápu, že chlap s obrovskou palicí, který demoluje osobní automobil a používá přitom rádoby komický i vulgární slovník může některé diváky pobavit, ale co to komu vlastně dá ? Vždyť člověk má radost, když aspoň občas něco ví a umí se nechávat překvapovat.


Jak jistě víte, tak probíhají práce na vodních cestách v ČR a u nás, se to týká především  komor v katastru obce Hořín. Skvělou funkcí foťáku je zoom, a když jste na dobrém rozhledovém místě, tak můžete spatřit i několik zajímavých věcí najednou. Jako kdyby člověk žil současně více životů. Ale, to už se zase dostávám do takových úvah, kterými se zabývají především různí filosofové, výzkumníci a člověk je může přijímat především v podobě populárně naučné litaratury.



A když jsem se už tak nějak otřel o svět různých úvah, tak si právě v těchto horkých dnech připomeňme třeba téma, které se vzpomíná především každé jaro a o něco méně na podzim. Ano, změna času ze SEČ ( Středoevropský čas ) na SELČ ( Středoevropský letní čas).

Protože chtějí být média zajímavá, tak stále nesmyslně plácají  i v televizi cosi o zimním času, ale to je čas úplně jiný a byl u nás zaveden po válce jen jednou asi na dva měsíce.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zimn%C3%AD_%C4%8Das

Letní čas má své přívržence i odpůrce, ale myslím, že právě současná meteorologická situace, která v posledních dvou letech ukazuje Evropě, co je to vedro, tak nám současně ukazuje, že výhoda dlouhého odpoledne je spíše relativní.

V těch vedrech totiž stejně nikam nemůžete a každý, kdo někde něco dělá, nebo chce dělat sportovní aktivitu ( ta se moc nedoporučuje), nebo například zahrádkáři, tak stejně musí čekat až na pozdní hodinu, kdy se slunce chystá zapadnout.


Ilustrační foto

Lidé tak vlastně žádnou večerní domácí pohodu nemají. Vysprchovat se a za světla se pokusit usnout, protože někteří už třeba zase za tmy ještě ráno ve čtyři hodiny vstávají, aby se doplácali autobusem, metrem a tramvají někam do Prahy do práce.

Každý to tak samozřejmě nemá a leckterý občan Prahy by se asi divil, kdyby měl vstát aspoň jednou ve čtyři hodiny ráno, ale věci je přece  třeba vidět v širších souvislostech a nejen úzkým pohledem jedince, kterého se takový problém netýká.

 A to jsem ještě zapomněl zmínit, že lékaři vůbec nedoporučují méně než pět hodin spánku, a že nejkvalitnější spánek je právě ráno mezi pátou až sedmou hodinou. I to má vše vliv na výskyt pro člověka nebezpečných nemocí.

A nakonec něco příjemnějšího. Horko si spojujeme často s černou Afrikou, ač při pohledu na teplotní mapu vidíme, že jde především o pouštní oblasti severu kontinentu a ještě snad o chlup více vede území Předního východu. Přesto je kultura černé Afriky určitým způsobem zajímavá.

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/svet/T2m_svet.gif

 Pokud máte modernější televize, tak po registraci na webu https://www.antvnetwork.com/ můžete dokonce některé programy z tohoto kontinentu sledovat. Já tu mám pro vás tentokrát docela pěknou skladbičku z Konga ze stanice Afrika No.1 , která zpívá o ráji. Jen jim musím vytknout absenci videa, které tady v Evropě prostě už od 80. let žereme.

Rytmus, hudba, zpěv celkem dobré a opět ty typické africké proměny. Dvě minuty máte pocit, že to bude stále dokola a najednou se objeví jiné nástroje, drobné změny v melodii apod. To prostě k dlouhým melodickým africkým skladbám patří.Tentokrát má skladba slušnou sledovanost a pět a půl tisíce palců vzhůru. Jen to video chybí.

https://www.youtube.com/watch?v=x0VXM9GuXYY

Hezký víkend !

2 komentáře:

  1. Zamyšlení nad letním časem: Uvědomil jste si také, že pokud by byl ponechán SEČ, tak bychom nyní vstávali do teplého rána, v práci či kdekoli jinde bychom již nevyvětrali a v zaměsnání trávili nejteplejší část dne? M.V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, kde bydlíte, ani kde máte zaměstnání, či co děláte ale řada zaměstnavatelů má toto v období velkých veder ošetřené úpravou pracovní doby. Vy otevíráte okna pouze ráno a stihnete vyvětrat ? Vždyť u nás do roku 1979 nikdo na letní čas ani nevzpomněl. Díky za komentář.

      Vymazat