pondělí 1. července 2019

Od dnešního dne po železnici z Mělníka do Prahy raději nejezděte, neboť začala velká výluka. Mnohdy lze Prahu takticky objet a pokud není zbytí, tak užijte autobus a metro s cílem třeba na hlavním nádraží. Pár typů na cesty.


Prázdniny jsou dobou, kdy ti, kteří mají nějaký citový vztah k železnici, tak často neodolají lákavé nabídce Jízdenky na léto, která je tu pro vás již pátým rokem. Vždyť je to také nejlepší jízdenka, jaká kdy v historii naši železnice na dráze byla. A protože jsem o ni již mnohokrát psal, tak jen stručný odkaz :

https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/-27872/

Ovšem, je třeba upozornit, že jízdenka neplatí na tratích jiných dopravců, jakož i ve vozech jiných dopravců. To poznal například loni Soutok, když si musel v Mariánských Lázních koupit zpáteční jízdenku do Bečova nad Teplou, který je proslavený druhou nejvýznamnější památkou ČR, kterou je relikviář sv. Maura.

Je tedy dobré provést před výletem celý rozbor cesty, aby vás něco nezaskočilo. A pozor, nejsou to jenom jiní dopravci! Nejsou to jenom některé tratě, kterých není naštěstí pro majitele Jízdenky na léto ještě tak moc, ale bohužel i výluky na tratích, které většina z nás tak trochu opomíjí.


I já málem přehlédl, že nejen že vlaky od Turnova, či našeho Mělníka jedoucí přes Všetaty a Neratovice do Prahy končí z důvodu stavebních prací na Masarykově nádraží, nebo dokonce ve Vysočanech, místo ve stanici Praha - hlavní nádraží, ale zároveň probíhá v úseku Praha - Všetaty celá řada prací.

Je to například rekonstrukce mostu přes Labe v Neratovicích, vznik nové zastávky Neratovice - město a renovace některých úseků. Je zbytečné, abych to tu nějak rozepisoval, když je vše zde na ...

https://www.denik.cz/regiony/z-prahy-do-vsetat-zacala-velka-vyluka-kvuli-mostu-i-nove-zastavce-20190630.html

Co teď ? Nezoufejte. A pozor! Dopravním spojením na internetu věřte, ale jenom do jisté míry. Nepíší tam totiž vše ! Hledal jsem dřívější spojení z Mělníka, než v 5.40, protože je to občas potřeba a vůbec idos.cz  nekalkuloval s prvním ranním pracovním autobusem. To až v případě hledání Mělník -Praha.



Pokud si takovou jízdenku koupíte, tak samozřejmě chcete aspoň první cesty podniknout co nejdále. Důvod je jednoduchý. Čtrnáctidenní varianta jízdenky stojí 1 190 Kč a může se nám něco stát. Již jedna až dvě cesty na východ Moravy vám investice vrátí, podíváte se do míst, kam se běžně i pro tu drahotu cestování nejezdí a vše další jsou už jen milé jízdy navíc.

Není nutné jezdit na Moravu přes Prahu. Z Mělníka vás krásně ráno v 5.40 odveze rychlík do Kolína, kde máte dost času na přesednutí a po trošce kombinace jste například už v 9.55 v Břeclavi, která je vstupem do oblasti Lednicko-Valtického areálu ( výlety z července 2014 v záložce.) Také tudy můžete jet krásně na Vysočinu, do Znojma, na Ostravsko, do Jeseníků, do Beskyd atd.

Pokud přece jen potřebujeme jet dříve, tak použijte autobus ve 4.07 z Mělníka, který přijede do Prahy-Ládví ve 4.49 a metro vás doveze na hlavní nádraží. To vás ovšem bude stát 62 Kč navíc.

Ovšem, dovolená je dovolená a pochybuji, že by se někomu chtělo jet do Prahy přes Lysou nad Labem a Čelákovice, a pak třeba směr Tábor a České Budějovice. Cestám na Plzeň a Šumavu, se Praze asi nevyhneme, ale už do Karlovarského kraje má smysl jet přes Ústí nad Labem. K Sázavě se dá jet i přes Kutnou Horu, nebo Havlíčkův Brod a na Jindřichův Hradec klidně přes Jihlavu, kde je krásná ZOO ( loni).

Takže, jak jsem dnes četl na jednom FB jisté nářky, tak je snadná odpověď. Prahu teď vlakem ne. Vždyť se dá jet vláčkem kamkoliv jinam a s Jízdenkou na léto i pěkně daleko.


Žádné komentáře:

Okomentovat