středa 22. srpna 2018

Mělník hraje Kryla - Pamatuj ! Fotogalerie z akce, která připomněla 50. výročí důležité události v našich dějinách. Média a média.


Nejprve bych si vás dovolil pozvat na facebook pana Lojky, který nedávno na svém webu o historii Mělníka představil fotografie, jaké jsme dosud mnozí neviděli.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571.

Bývá běžné, že lidé, kteří tu bydlí celý život, nebo se sem přistěhovali a mají k městu vztah, tak si mnohdy aspoň občas opatřují různé knížky o jeho historii, historické pohledy, nebo fotografie, aby zkrátka měli také něco z minulosti. Však mají někdy třeba i co porovnávat, nebo zavzpomínají, že ? A konečně, bylo nám zkrátka dopřáno prožít určitou část našich životů společně s historií našeho města, které se neustále měnilo a mění..

Dlouhou dobu mezi těmito historickými materiály chyběly snímky s válečnou tématikou. Skutečně, teprve až díky knížce Květen 1945 na Mělnicku jsme měli mnozí možnost snad prvně vidět snímky protitankových zátarasů v mělnických ulicích, obrněná vozidla ustupující německé armády při průjezdu centra  města na starý most, nebo vagony v přístavu naložené německou vojenskou technikou, která se již plánovaného transportu  nedočkala.

Jenže, teprve snad až na snímcích mělnického fotografa pana Karla Lojky jsme měli mnozí snad prvně možnost shlédnout atmosféru další významné historické události, která přišla o 23 let později.

Jsou lidé, kteří ten den nezažili, protože ještě nežili. Jsou ulice a místa, která měla štěstí, že jsou tak trochu zapadlá mimo hlavní tahy a důležité cesty.
Snad každý, kdo jsme tehdy žili, tak máme možná každý ten svůj, třeba i jepičí a nezajímavý příběh na dokonce možná první setkání s  obrovskou věcí, které se říká tank. A každý pamětník vám řekne, že když jste později v následujících více než dvou desetiletích jeli někde na kole a na silnici, se objevila vojenská kolona, tak šlo o život.

Pokud snad někoho mrzí, že s tímto monstrem nepřišel do styku, tak mohu doporučit Tankový den v Lešanech ( konec srpna), nebo Bahna. Sice v tomto případě tušíte,co to asi udělá, ale možná budete o maličko blíže k reálné představě.

http://soutok.blogspot.com/2015/08/za-tyden-se-kona-v-lesanech-13-tankovy.html



Snímky ze včerejšího dne i s komentáři najdete na facebooku ....

https://www.facebook.com/melnikpamatuj/  , ale tak nějak se stalo, že jsem se tam nějaký čas také nacházel a díky tomu mám několik svých fotek  :-).


Včerejší den byl zajímavý ještě něčím jiným. On nebyl jenom vzpomínkou, ale určitou připomínkou současnosti.

Za všechno třeba jen ... https://www.novinky.cz/domaci/481119-vypiskany-babis-k-protestujicim-dekuju-fanouskum-ze-nam-zvedaji-preference.html

... a skoro cca 1300 komentářů nejrůznějšího druhu mluví za vše. Zatím ještě pořád dostávají komentáře plusy a mínusy, jako na Mělníčku :-) , tak aspoň některé, co mají nejvíc těch plusů a mínusů stojí za to si v malé chvilce přečíst..










Žádné komentáře:

Okomentovat