čtvrtek 28. prosince 2017

Petr Jirásek možná promění bezvýznamnou obec ve vyhledávané turistické místo. Když v místě žijí správní lidé.


V dubnu 2013 jsem vám v článku .... http://soutok.blogspot.cz/2013/04/petr-jirasek-jeho-knizka-mlyny-na.html psal o tom, jak jsem se seznámil s amatérským spisovatelem Petrem Jiráskem z okresu Praha-západ.

 Na první pohled nic zvláštního. To se přece někdy stává, že zavadíte o lidi, kteří mají nějaké vědomosti, nezbytné materiály, zkušenosti, potřebnou podporu, nezbytné peníze na zakázku, klid na práci a jsou schopní v nějaké kvalitě přijít s knížkou určitého žánru, která nezřídka mívá odborný charakter.

 To píši proto, že samozřejmě najdete v knihách a v antikvariátech také beletrii, která sice neklade na autora potřebu něco dokumentovat a zjišťovat, ale možná se netěší takové popularitě, jako literatura věděcká, literatura faktu. Petr se mi o Vánocích ozval znovu a já si uvědomil, že mi právě zaslal skutečně zajímavý materiál na článek. Podívejte se, co to udělá, když má nějaká obec alespoň jednoho aktivního penzistu, kterému nechybí zájem.


Petr se v minulosti věnoval obci ve které žije a pokoušel se její historickou tvář přiblížit současným občanům tak, jako se o to pokoušíme zde u nás na Mělníku za pomoci místních historiků, sběratelů starých pohlednic a fotografů. Velmi ho zajímaly staré nápisy na hrobkách a stejně tak rád vyprávěl o neprozkoumaných podzemních prostorách v katastru obce.

Nejdříve si obstaral dostupnou odbornou literaturu, která vám pomůže luštit různé druhy písma a začal dokumentovat nápisy na historických hrobkách v sousedních obcích i doma. Letos se mu podařil opravdový úlovek, který bude mít možná jednou dopad na turistický ruch v obci. Petr si totiž občas pomůže ve výzkumech i pomocnými nástroji. a v současnosti je v kontaktu s odborníky, kteří se jak zabývají podzemím, tak mají zkušenosti s nálezy koster a zachování jejich hrobek. Vy si můžete přečíst přímo originály na stránkách Tuchoměřického měsíčníku. Jde o letošní čísla 11 a 12 na straně číslo 5, která je mu vyhrazena. http://www.tuchomerice.eu/zivot-v-obci-1/tuchomericky-zpravodaj/?ftresult=zpravodaj

Inu, stačí jeden schopný člověk, který je ochotný se vrhnout do výzkumů a může to dokonce znamenat i změnu atraktivity nezajímavé obce pro turistický ruch, pokud si tamní radní uvědomí skrytý potenciál. A já si opět musím vzpomenout na podzemní prostory v Mělníku i v jeho blízkém okolí. Myslíte, že to nebude nikoho nikdy lákat zjistit, jak to tam vypadá ? Že to není možná velká spící turistická atrakce, která čeká na lidi, kteří dají pokyn k jeho výzkumu?


Udělejme to právě teď a nečekejme další desetiletí. Vždyť už jen osvícení té myšlenky samotným vlastníkům sklepů je první krok. Ani tu již nechci psát znovu to, co jsem tu snad stokrát napsal, protože je to jak házení hrachu na zeď. Existuje spousta způsobů motivace vlastníků, pokud se ovšem chce.

Žádné komentáře:

Okomentovat