pondělí 8. května 2017

Otevření cykloturistické sezóny na Kokořínsku zahájí v sobotu 13.5. parní vlak. Den vítězství.


Vlak potáhne lokomotiva Bulík.

Již jsem to tu mnohokrát připomínal a je to tady! Obrovský svátek, na který se mnoho lidí těší.
Jak vlastně tento nápad vznikl? Dalo by se říci, že se zrodil loni z určitého nedorozumění organizátorů dvou akcí. Bývalo totiž takovou tradicí, že se pouť na Řípu i Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem konala ve stejný víkend ( a také Mělnická vinná noc).

V sobotu jezdila parní lokomotiva z Prahy do Brandýsa a v rámci výletní jízdy zajela i  do Mělníka. V neděli pak proměnila své jméno Karel I. na Svatý Jiří a jela pro změnu z Prahy kolem Řípu do Zlonic ( malé muzeum ČD). Loni se termín akce  ,, Audience"  o týden posunul, což se nějak nesetkalo s pochopením u těch, kteří organizovali jízdu parní lokomotivy.

Možná šlo o nevčasné upozornění na změnu termínu akce ,, Audience", možná se tu již rýsovala myšlenka nějak slavnostněji oslavit otevření zrenovované lokálky. Nicméně, uvolnil se termín 30. duben 2016, kdy vyrazil parní oslavný vlak z Prahy přes Mělník do Mšena a ,, Audience" byla loni o jízdu parního vlaku ochuzena

. Letos zůstaly obě akce ( Řípská pouť i Audience) v rozdílných termínech, což umožnilo vykonat obě jízdy v sobotu  a loňský úspěch s jízdou Praha-Mělník-Mšeno přinesl Mělníku po tradiční červnové akci Léto s párou i druhou krásnou akci, která se navíc přesunula do snad ještě lepšího období, než byl konec dubna. Mělničtí dnes s určitou veselou nadsázkou prohlašují, že první jízda je pro Prahu a Neratovice, a druhá je prý pro domácí. Ovšem, již teď se najde řada spekulantů, kteří zejména kvůli místenkám ( pokud nezbožňují ten kontakt s okolím přes otevřené okno) míří do předprodeje v Praze.

Loni:







A jak to tedy letos je ?

Řád: Praha- Braník 7.42 , Vršovice 7.53/ 8.02, hlavní nádraží 8.07/  8.12, Neratovice 8.50/9.09, Všetaty 9.16/ 9.29, Mělník 9.43/ 10.30, Lhotka 10.50/ 10.52, Mšeno 11.19. ( první číslo příjezd, druhé odjezd)

Mšeno 15.08, Lhotka 15.31/ 15.44, Mělník 16.03/ 16.26 , Všetaty 16.38/ 16.44, Neratovice 16.51/ 17.12, Praha hlavní nádraží 18.00/ 18.10, Vršovice 18.15

Jízdné: První číslo zpáteční, druhé jednosměrné.

Praha-Mšeno 280/ 240 Kč, Neratovice-Mšeno 140/..., Mělník-Mšeno 100/.., úsekové mezi stanicemi 60 Kč, děti 6-15 poloviční, do 6 let zdarma. Předprodej Praha-Masarykovo nádraží a v Braníku.

Součástí akce jsou opět po nutné rezervaci jízdy historickými autobusy ŠL11 přes Lobeč ( pivovar, Muzeum E. Štorcha),Mšeno,Kokořínský Důl ( hrad) a Lhotku ( skalní byt).



Druhá světová válka je věčným téma diskusí i určitým zájmem především pro muže. Mnozí přirovnáváme rozpínavost Třetí říše k rozsahu antického Říma v roce 116 n..l. , žasneme nad tím, kam až byla tato obrovská německá armáda schopná dojít a uvědomujeme si, co by se bývalo stalo, kdyby Adolf Hitler nebyl takovou fanatickou a arogantní bytosti, ale kdyby dal na rady svých schopných generálů. Svět by byl jiný.

Naštěstí pro svět, se právě u Stalingradu rozdrobená armáda ( část bojů probíhala v pohoří Kavkaz) navždy zastavila a nastal obrat ve válce. V samotném závěru nemohl wehrmacht v rovinách Polska již odolávat a 30. dubna 1945 byl dobyt Reichstag, nad nímž byla 2. května vztyčena  https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzty%C4%8Den%C3%AD_vlajky_nad_Reichstagem sovětská vlajka.

Západní mocnosti sváděly tvrdé boje na severu Afriky, kde hrozilo, že by se německá armáda mohla dostat až k ropným polím na Arabském poloostrově. Nejvíce diskusí však vyvolává vylodění a boje v Normandii v létě 1944. Mělo k němu dojít dříve, když bylo Německo plně zaměstnané boji u Volhy ? Existoval tu později strach, že by snad jednou mohla dojít sovětská armáda až k Atlantiku?

Kdo jste viděli film Zachraňte vojína Ryana ( a doufám, že vás bylo mnoho), tak věřím, že mi dáte za pravdu, že to byla jatka a ti lidé od moře šli na jistou smrt vstříc kulometné palbě. My dnes víme, že 2. světová válka končila v květnových dnech především u nás v naší členité zemi, která poskytovala zbytku wehrmachtu jakousi poslední dočasnou ochranu. Odtud se chtěly některé tyto zbytky pokusit ještě o útěk do Alp, nebo alespoň do vlídnějšího amerického zajetí.

Samozřejmě, že s blížícím se koncem války bylo třeba také dojednat, kde se jaká z osvobozovacích armád na našem území zastaví, aby tyto armády nakonec třeba prý i  nedopatřením nestřílely proti sobě.. Americká armáda tedy ukončila svůj postup v Rokycanech u Plzně, pokud se nemýlím :-) a sovětská armáda vjela dne 9. května do Prahy. Mělník si musel ještě den počkat a traduje se, že poslední výstřel padl 11. května u Milína ( vedle Příbrami), kde stojí památník, který jsem v roce 2005 navštívil.

Bývalo zvykem, že se u nás den vítězství slavil 9. května, kdy byla osvobozena Praha, ale v současnosti je to 8. květen.... https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_v%C3%ADt%C4%9Bzstv%C3%AD

Bývá to zdůvodňováno také tím, že americko- spojenecká vojska měla snahu postupovat dále ku Praze a asi by tam byla i dříve ( Němci se dobrovolně vzdávali do amerického zajetí), ale Stalin, který osvobodil po těžkých bojích převážnou část naší republiky , chtěl osvobodit i její hlavní město. Tolik tedy můj pokus o příspěvek k dnešnímu významnému dni :-)).



Žádné komentáře:

Okomentovat