čtvrtek 6. října 2016

Tak už jen pár hodin. Ale, koho volit, koho ?


Milí čtenáři, zatímco někdo volby doslova nenávidí a již teď jistě volá : ,, Jděte už s  těma volbama do p.....e ! Zapnu televizi a volby, kouknu do novin a volby, kouknu na web, a Kriste pane, zase volby !"
A přece jsou volby určitou atrakcí, která se dá trochu připodobnit sportu a někdy je to pěkná mela, zvlášť, když se naplno rozjitří emoce :-). Tedy, musíte sledovat grafy, kde se to zprvu hodně přelévá a záleží, komu aspoň trochu fandíte. Nakonec to stejně všichni slepí, že budete možná až překvapení. A emoce opravdu pracují, že by se i lidi někdy snad poprali. Viděl jsem kdysi v mělnickém podloubí například psí extrementy a v nich napíchané špejle s fotografií rozesmátého Stanislava Grosse. Viděl jsem hospodu, kde se za volební lístek jednoho komouše a socana dávalo pivko zdarma apod. :-) Prostě to v některých jedincích chvíli vře, jako při finále našich v hokeji ( bejvávalo).


Jaké budou tyto volby ? Naučili jsme se prožívat komunálky a snad i místní zastupitelské, ale jak vlastně vnímáme ty krajské, nebo senátní ? Nepřipadá nám to tak trochu, že to zase není až tak důležité, protože nás zajímá nejvíce státní dění ( mezinárodní dění), a pak to doma ? Nepřipadá nám to nezajímavé už jen pro tu spoustu jmen, z nichž celou řadu neznáme ?

A přece, když se nad tím člověk zamyslí, tak jsou hodně důležité a je to zřejmě více o stranách, ,, než o lidech". V parlamentu jsou určité slepené koalice vládních stran, potažmo těch opozičních, a těm jde v těchto volbách o určité ostrovy své podpory, podpory své politiky a rozšíření určitých svých pravomocí v rámci krajů.Oni se totiž i ty spolky ( strany) uvnitř koalicí navzájem hašteří, svazují si ruce a tady si mohou vylepšit určitým způsobem skóre, tak-že jsou zejména pro ty strany v parlamentu hodně důležité. Na druhou stranu tu však mají určitého protivníka v těch různých uskupeních starostů, nebo téměř zapomenutých stran, což může svědčit, nebo naznačovat nějakou chuť voliče po určité změně. Vždyť mnohokrát bylo v minulosti voláno spíše po vládě odborníků, než politiků a to i na vládní úrovni.

Ať už tedy dáme hlas zítra, nebo pozítří komukoliv, snažme se zůstat lidmi a zachovejme chladnou hlavu. Jak už říkali naši dědové : ,, Nějak bylo a nějak bude :-)" A jak říká Jára Cimrman: ,, Byli jsme před Rakouskem a budeme i po něm :-).

Na úplný závěr jsem připravil takovou galerii na rychlo vybraných fotek z poslední doby, která má jednoduchý název Politika na všech stupních. Příjemný víkend !








Žádné komentáře:

Okomentovat