pondělí 16. května 2016

Výletní plavby lodi Fidelio v okolí Mělníka. Florenta pluje mezi českými královskými městy.




Jak jsem včera v článku o Labské princezně slíbil, tak dnes činím.
Zcela náhodná sobotní procházka k řece, a tak trochu i nedočkavost ( viz nedělní článek) mně dala  ihned zase další motiv. Plavby výletní lodi Fidelio pro letošní rok publikoval již měsíčník mělnické radnice a prakticky je to stejné, jako loni, jen se začalo už v květnu a nikoliv až v červnu. Byl jsem tak blízko, že to bylo i na detailní záběry, tak se tedy na lodičku podívejme, něco si o ní povězme a dejme sem rychlý odkaz na jízdní řád.


Fidelio je výletní loď pro 22 cestujících. o délce 17 m a sluneční palubou. Při plavbě je k dispozici podpalubní salonek, dětský koutek, bar a salon s výhledem, kde je možno občerstvit se báječnou kávou i jinými nápoji. Tolik ze stránek o lodi na domácím webu  http://www.fidelio-boats.cz/



Loď kotví naproti vinařství Betiny Lobkowiczové a jízdní řád včetně dalších informací najdete na http://www.melnik.cz/vyletni-lod-fidelio/a-2438



Mě však zaujala především loď na protějším břehu, kde jindy také kotvil například kolesový parník Vltava, ale i jiné lodi, které nepatří společnosti Viking river cruisses. Je to totiž známá loď, kterou jste mohli vidět v loňském článku ( léto), kde jsem na příkladu lázeňských Poděbrad ukazoval, jaký může být také podnikatelský život u řeky Labe ( restaurace, občerstvovny, půjčovny malých plavidel, dětská i sportovní hřiště, kvalitní  asfaltová cyklostezka).


Loď nese název Florentina, a jak vidíte o obrázek níže, tak si v mnohém nezadá s rekordní Elbe Princess. O 15 metrů kratší, o 20 lidí na palubě více a jen o něco užší, takže je to v Hoříně také kus práce proplout.


Loď je však určena pro linku Praha-Dresden- Poděbrady-Praha a nikoliv nejde o dálkovou plavbu po Rýně a Labi k nám do vnitrozemí, jak jsem se dlouho domníval. Zajímavý je i spíše italský název lodi.


Na stránkách lodi http://www.florentinaboat.cz/en/cruises/
, se tedy dozvíte, že loď je další zahraniční linkou pro poznávání významných českých měst. Pluje z Prahy do Litoměřic, Drážďan, se zastávkou v Mělníku, odkud pluje do Poděbrad a zpět přes Mělník do Prahy.
Jenom tak jsem trochu nahlédl do programu cestovky a v kolonce Mělník jsou návštěvníci především lákáni na prohlídku zámku v Nelahozevsi, a později ( čtvrtý den) k návštěvě zámecké restaurace. Jako-by Mělník neměl co nabídnout ( ani kostnici tam nepsali) a prostě tu chybí to opravdové podzemí středověkých měst. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale do toho rýpu už od roku 1992 a rýpat budu, navzdory problémům s privatizací apod. Připadá mi to ostudné, protože máme mnoho sklepů, o kterých jsem psal již na svém prvním webu a podzemní sklepní okruhy jsou tím prvním, čím se historická města chlubí především a mají z toho i příjem.


A na víc již dnes nemám čas. Pěkný pracovní den. Na posledních třech obrázcích ještě můžete obdivovat loď společnosti Viking river cruisses, která tu má již prakticky mnoho let své soukromé přístaviště.






SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat