úterý 12. března 2013

Hledáte práci doma, v zahraničí, nebo chcete podnikat?


Mělníček je web, který nenabízí jen prostor pro veřejnou diskusi a vaši inzerci, ale jeho autoři se snaží vám přinést množství zajímavých dat, zpravodajství, články, vlastní zkušenosti a v neposlední řadě i to, co jim připadá zajímavé.

Takový velmi zajímavý článek na věčné téma práce, se náhle objevil včera na malý okamžik na webu i se dvěma komentáři, aby jej vzápětí smázla aktuální diskusní témata. Přijde mi to trochu škoda, protože ačkoliv je na celém netu kvanta stránek zabývajících se nabídkou zaměstnání, tak je to stále málo a mnozí žádáte, nebo i nabízíte práci právě na webu Mělníčku. To mě motivovalo k napsání tohoto článku.

Radami ohledně podnikání, se zabývá například tento blog... http://blog.peoplecomm.cz/clanek/jak-si-vytvorit-vlastni-praci
Líbí se mi, že si autor uvědomuje, že také člověka může leccos přestat bavit, že se nemusí dařit, že je to příliš obsahově náročný problém s mnoha aspekty a v neposlední řadě diskutující poukazují na to, že je vlastně celý ten odvážný pokus založený již v úvodu stále na nějakých půjčkách a placení. Ostatně, o mnoholeté stagnaci podnikání se všeobecně ví, asi tak, jako o tom, že největší rozkvět prožila gastronomie a hotelierství.

A tak se pomalu dostáváme k tomu nejběžnějšímu pracovnímu vztahu, jakým je vztah zaměstnavatel- zaměstnanec. A je pochopitelné, že kdyby bylo dost dobré práce a hodně oboustranné spokojenosti, tak by nebylo třeba pracovního turismu a množství webových stránek pracovních úřadů, všelijakých agentek, pracovních burz i různých inzerátů.

Takovou zajímavou stránkou pro vyhledávání práce je například http://www.agentka.cz/ . Jak už bylo na Mělníčku psáno, můžete navštívit i http://www.jobsexpo.cz/

Nelze ale bohužel spoléhat na to, že se nám podaří práci sehnat v místě bydliště, nebo nedaleké  denně nepříjemně vzdálené Praze. To ostatně pěkně zamává s volnočasovými aktivitami každého takto dojíždějícího jedince. Města a místa v pohraničí zase často sázejí na různé přeshraniční spolupráce v této oblasti, které jsou pro nás v centru republiky tak trochu z ruky a defakto diskriminační. Tyto aktivity nabízejí samozřejmě výhodné finanční možnosti pro občany krajů sousedících s velkým sousedem.  S případným zaměstnavatelem se můžete setkat osobně přímo na burze u nás, nebo u nich nějakých 50 km za hranicemi a podle výkonu budoucího zaměstnání, se přihlíží i k určité znalosti jazyka souseda.

Poslední možností je vůbec tak trochu dobrodružný život a práce přímo v zahraničí. Někteří mladí, se tomu brání, protože je možná v mnohém člověku tak nějak zakořeněný smysl pro oddělování práce od zábavy a určitý smysl pro vlast a domov, ale i taková varianta dnes opravdu žije. Pro všechny tyto situace užijme například web...http://portal.mpsv.cz/eures
.., nebo přímo i http://www.eures-triregio.eu/

A závěrem mi dovolte trochu veselé fantazie, která možná vysvětlí to výše zmíněné slovo diskriminační. Nikomu to nepřeji, ale představte si, že možná někdo dojíždí denně až na jih Prahy a stráví 3 hodiny celkem denně na cestě. No, komu to ještě nedocvaklo, tak za stejnou dobu jste vlakem tam, kde jsou třikrát vyšší mzdy, pokud by ovšem byla spoj :-). Ale, doufejme, že ještě není situace tak zoufalá, jako dále na východě a můžeme to brát spíše, jako šibeniční humor.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Jojo, hledám si práci na doma, ale zdá se mi to jako prakticky nemožný úkon, kor v těchto dobách. Neustále projíždím různé pracovní portálya nedaří se mi stále nic najít. Tak snad se mi jednou poštěstí a budu moci pracovat z domu v klidu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Práce z domova je romantickým snem mnoha lidí. Nespornou výhodou je ušetřený čas za nepříjemné vstávání i dojíždění do zaměstnání a zpět, jakož to vaše slovo ,, v klidu :-)". Realita je ovšem často jiná. Zatím jsem viděl v některých pořadech celkem úspěšné řemeslníky podnikatele, kteří museli své práci ( koníčku) z domova věnovat opravdu mnoho času i lásky, a klid rozhodně neměli, nebo jsem se dočetl něco o osudech těch, kteří si mysleli, že jenom tak budou sedět doma u PC, nějaké zprávy přijímat, něco hledat na netu, a něco zase někam přeposílat. Přečtěte si článek...

      http://soutok.blogspot.com/2020/10/myslite-si-ze-samoobsluzne-pokladny-v.html

      Vymazat