pátek 19. ledna 2024

V sobotu 27.1. hrají mělničtí hokejisté dost důležitý domácí zápas. Legendární historie VTJ. Úsek Mělník - Všetaty má mít třetí kolej a plány jsou velké. KČT Neratovice představil veřejnosti trasy pochodu přes Nedvězí.

 


Leden je měsíc, se kterým si nejlépe poradí  vyznavači zimních rekreačních sportů i kulturního společenského vyžití, ale  valná většina lidí jej bere spíše jako něco, čím se musíme nějak protrpět k lepším zítřkům, kdy bude více světla i tepla a případné venkovní aktivity nebudou omezeny pouze na víkendy.

Minulý článek týkající se mělnického hokeje a tradičního turistického zimního přechodu vrchu Nedvězí  nemá špatnou návštěvnost a navíc mám dva dobré důvody, se k těmto dvěma tématům vrátit. Začněme tedy našim mělnickým hokejem. Vím, že pokud jsem někoho nějak motivoval, tak si jistě třeba i klikl na nějaké ty odkazy v článku, ale pojďme se na to podívat také jinak.

Odkazy jsou hezká i užitečná věc a dalo by se říci, že se to dá přirovnat k zadním stránkám knížek, kde autor obyčejně uvádí takzvané prameny, ze kterých čerpal, ale to autorem líčené je to, co nás jako první při četbě zaujme. Pro mě je to navíc takové vlastní zopakování si něčeho, čím se v danou chvíli zajímám.


Totiž, hrací systémy různých soutěží, se neuvěřitelným způsobem změnily, což neplatí jenom o hokeji. Ale, zůstaňme u toho hokeje. Dnešnímu divákovi připadá naprosto normální, že se v celé řadě soutěží hraje nějaká základní část, a pak přijde takzvaná play-off, ale tomu tak vůbec kdysi dávno nebylo. Tento dnes běžný a v závěrečné fázi vyřazovací systém vznikl až po různých diskusích. Jeho odpůrci totiž poukazovali na fakt, že i ten nejlepší tým může mít nějaký slabší den a považovali za spravedlivé, aby zvítězil tým, který v tabulce posbírá nejvíce bodů a v případě rovnosti bodů rozhodovala o místech skóre.

Nakonec i tady zvítězila divácká atraktivita a hokej se vydal ve stopách fotbalu, kde již v klubových pohárových soutěžích a zápasech o titul MS a ME, se hrálo dnešním tradičním play- off systémem. Proč to píši ? Protože na rozdíl od fotbalového MS a ME, se to hokejové začalo hrát stejným způsobem play-off až mnohem později a totéž platilo prakticky pro všechny domácí ligy různých kategorií.

Když jste tedy šli v takové sezóně 1977 / 78 na mělnické nekryté kluziště, tak jste v programu našli hlavně takovou větší přímo aktuální tabulku, ze které jste si mohli udělat velmi rychle přehled o tom, jak to našim barvám v sezóně jde. Netřeba dodávat, že to bylo takové přímé poměření sil se všemi účastníky soutěže, že se o tom všem a šancích týmu v přestávkách zápasů diskutovalo a čím byl v tabulce tým výše, tím větší radost to pochopitelně byla.

Vůbec se divím, že mě to dosud nenapadlo, ale objevil jsem ve wikipedii článek, který je věnován předchůdci dnešního týmu HC Junior Mělník, který tehdy ( VTJ Mělník) na mělnickém zprvu nekrytém stadionu hrál a můžete se tam dočíst, jakých úspěchů se klubu podařilo dosáhnout. Ostatně, vidíte, že Mělník neměl občas daleko k tomu, aby vykročil do společnosti slavnějších českých hokejových měst a samozřejmě svoji roli hrály vždy i klubové peníze.

https://cs.wikipedia.org/wiki/VTJ_M%C4%9Bln%C3%ADk


Ale, teď už nastal čas se vrátit do současnosti, a jak můžete vidět, tak i současný domácí tým HC Junior má zajímavou ligovou historii okořeněnou občasnými úspěchy.


Dnešní hrací systém může vypadat trochu méně přehledný, ale lze jej snad pochopit. Především jde o KLM ( Krajská liga mužů), která je rozdělena do tří skupin ( Sever, Jih a Východ). Mělník hraje ve skupině severní, kde je 5 týmů. Ostatní dvě skupiny mají týmů 6. Hrací systém je takový, že účastník skupiny hraje s ostatními týmy stejné skupiny  na dva zápasy ( doma a venku), a pak s každým účastníkem z dalších skupin jeden zápas, přičemž los rozhoduje, zda se bude hrát na domácím stadionu, nebo na stadionu soupeře. Tak to tedy píší propozice soutěže.

Dohromady jde tedy v případě Mělníku o 20 zápasů ( 2x4 ve stejné skupině + 6 Jih +6 Východ). Výsledky se vám zapisují do tabulky vaši skupiny. Všichni tři vítězové skupin a nejlepší tým ze druhého místa mají zajištěnu přímou účast ve čtvrtfinále play-off. Z ostatních celků ve skupinách, které nepostoupily, se sestaví dle získaných bodů a skóre tabulka, kde si osm nejlepších týmů zahraje předkolo play-off o zbylá čtyři místa ve čtvrtfinále a zbývajících pět celků bude bojovat o záchranu v soutěži. Nejde o jeden zápas, jak se na hokejová  vzájemná  vyřazovací klání často patří, ale zase je to dáno propozicemi, kam jsem vás pozval odkazem v minulém článku.

Ovšem pozor, protože nejhorší celek každé skupiny bez ohledu na dosažený počet bodů bude automaticky bojovat o udržení.

Když se tedy podíváte na všechny tři tabulky ....


...., tak vidíte, že nejen naše čtvrtá a v tabulce předposlední letošní pozice nevypadá dobře, ale máme shodný počet bodů stejně tak, jako další dva předposlední týmy ve skupinách Jih a Východ. Pouze jeden tým z těchto jmenovaných má naději si zahrát play-off.  Sobotní vzájemné utkání s týmem HC Žabonosy je tak vlastně přímým utkáním o uchování naděje.

Ovšem, náš tým by potřeboval tuto sobotu rovněž uspět na ledě v Mladé Boleslavi, která uzavírá tabulku skupiny Východ a šance je i v posledním zápasu na domácím ledě s posledním celkem naši skupiny, kterým jsou Benátky nad Jizerou. Tajenka je tři zápasy před koncem opravdu zajímavá.

Aktualizace hokeje 21.1. v 10.15: 

Výborně, naši si z Mladé Boleslavi přiváží vítězství 3:6 a šance na play-off stále žije.




Mám už také konečně program turistů z Neratovic pro přechod vrchu Nedvězí. Vzhledem k tomu, že už je pokročilá hodina, tak jenom odkazy. Akce se koná v sobotu 27.1. 2024 a informace navazuje na minulý článek.





A zajímavost na závěr.


Věci kolem železnice mě zajímají, ale vzhledem k termínu započetí akce si myslím, že to je už asi zpráva spíše pro ty mladší ročníky. To není, jako s tou lodí Beskydy, kdy nám na Labi pod Mělníkem ukázali, co tu chtějí vybudovat a do pár let to bylo.


Takže, nápady jsou a peníze také. Jde spíše o to, kam a kdy budou určeny. Jen jsem tak zavzpomínal na úsek Všetaty - Praha a konečně i na naši lokálku, která pořád něčemu vzdoruje.





















Žádné komentáře:

Okomentovat