pátek 26. ledna 2024

V sobotu 27. ledna na Nedvězí, ale třeba i také na hokej. Výstava Lidé odvedle. Chcete znát recept na dlouhověkost ?

 


Přátelé, leden je takový měsíc, kdy se tak nějak čeká na lepší časy, ale i tak se snažíme tu přítomnost nějak zpříjemnit. Není to snadné, protože bílý den je pořád ještě krátký a do tmy, se ne každému chce vstávat, když konečně nemusí.

Včera jsem si se zájmem přečetl článek, který dává rady pro dlouhověkost .... 


... a zajímavá byla i diskuse pod ním. Vlastně ta diskuse působila takovým skeptickým dojmem, že jde vše  jen k horšímu, a že ani lidé o žádný dlouhý život nestojí. Jedna seniorka tam dokonce poukazovala na to, že dnešní mladá generace je doslova mediálně naočkovaná proti penzistům. No, zkusme něco pozitivnějšího.

Předně je třeba připomenout, že už zítra v sobotu 27. ledna jdou všechny tři turistické kluby okresu na Nedvězí a akce je otevřena veřejnosti. Soutok účast neslibuje. Pak jsem koutkem oka již zahlédl nějaký plakát, že tu bude začátkem února opět Tygřík ( sportovní hala BIOS), ale Mělník prostě v jeho FB zase ještě není . Zítra v 17.30 také běžte podpořit naše hokejisty na zimní stadion. Vždyť se hraje o play-off. Pokud patříte k lidem, kteří se snadno dokáží na krátký čas ve jménu spokojeného zpestření pro něco náhle nadchnout, tak tu máme po pěkném českém Dakaru v neděli už takové semifinále amerického fotbalu, které předchází únorovému super bowlu. Přišlo mi dnes i dost materiálů z muzea, a dnes to uděláme jinak. Dnešní článek bude věnován jenom jedné akci. Další zajímavosti si necháme na příště.

Pěkný víkend !



Výstava: Lidé odvedle Termín: 26. 1. – 27. 6. 2024; vernisáž 25. 1. v 17:00 hod.

Úspěšná interaktivní výstava „Lidé odvedle“ míří do Mělníka

V Regionálním muzeu Mělník bude od 26. ledna k vidění úspěšná interaktivní výstava „Lidé odvedle – neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem“, která svým návštěvníkům unikátním způsobem přibližuje každodenní život lidí se zdravotním postižením. Dosud byla instalována v Plzni, Humpolci, Chomutově, Jičíně, Pardubicích, Litomyšli a Brně. Nadace Sirius, která za celým projektem stojí a financuje ho, bude výstavu nyní opět realizovat v Čechách.

Výstava „Lidé odvedle“ je otevřena široké veřejnosti, ale určena je především žákům základních a středních škol. Právě proto prezentuje život lidí s postižením interaktivní formou: návštěvníci o něm nejsou pouze informováni, ale mají možnost si jeho úskalí vyzkoušet na vlastní kůži. Toto neobvyklé pojetí oceňují jak samotní žáci, tak i jejich učitelé, kteří navíc mají k dispozici pracovní listy a metodické pokyny pro práci s výstavou k užití ve svých vyučovacích hodinách.

„V předchozích sedmi městech zhlédlo výstavu téměř šest set kompletních tříd a celkový počet návštěvníků je už téměř šedesát tisíc. S ohlasy od dětí, od pedagogů, široké veřejnosti i s celkovou návštěvností výstavy jsme spokojeni. Zájmu si vážíme,“ říká manažerka projektu Vladimíra Tvrdková.

Výstava jako výlet plný překážek

Podtitul „Neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem“ zcela přesně vystihuje formu, kterou je výstava prezentována. Návštěvníci jsou zábavnou formou pozváni na skutečný výlet: od přípravy na cestu, přes orientaci v terénu a použití dopravního prostředku, až po zážitky z cest. V expozici proto nechybí například model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci.

„S projekty tohoto typu máme zkušenosti od roku 2013 a vždy se setkaly s velkým zájmem návštěvníků i učitelů,“ říká Dana Lipová, ředitelka Nadace Sirius. „Chceme hlavně dětem a mladým lidem zajímavou formou ukázat, jak žijí hendikepovaní lidé. Nakrátko se mohou ocitnout v jejich světě a podívat se na svět z jejich perspektivy. Z velmi hezkých reakcí, které dostáváme, usuzujeme, že to opravdu funguje.“

Výstava je rozdělena do několika etap, věnovaných jak různým úkonům, tak jednotlivým zdravotním znevýhodněním. Návštěvníci si zde osobně vyzkouší, jak se musí hendikepovaní lidé, dospělí i děti vypořádat s různými životními situacemi, které jsou pro zdravého člověka bezproblémové, ale pro zdravotně znevýhodněné mohou představovat překážku. Na „výletě“, který jim výstava zprostředkuje, se rovněž seznámí se zásadami správné komunikace s hendikepovanými osobami a dozví se, jak jim citlivě a přitom účinně nabídnout pomoc.

Na ztvárnění se podíleli přední specialisté na pomoc hendikepovaným lidem. Celou expozici bezplatně zapůjčuje a instaluje Nadace Sirius, která se již patnáct let systematicky věnuje problematice ohrožených a znevýhodněných dětí. Výstava v Regionálním muzeu Mělník potrvá do 27. června 2024.

Návštěvy školních skupin je nutné předem objednat na telefonním čísle: 728 620 428 nebo na e-mailu: kralova@muzeum-melnik.cz. Doba trvání programu je cca 1 – 1,5h.

Vstup na výstavu je zdarma.

-RMM-

Kontakt:

Nadace Sirius Regionální muzeum Mělník, p.o.

Všehrdova 560/2,118 00 Praha 1 nám. Míru 54, 276 01 Mělník

Vladimíra Tvrdková Kristýna Frelichová, vladimira.tvrdkova@opssirius.cz frelichova@muzeum-melnik.cz

Tel.: 702 018 088 Tel.: 728 620 651

Další informace: www.lideodvedle.cz www.nadacesirius.cz www.muzeum-melnik.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat