neděle 28. ledna 2024

Co se chystá v mělnickém muzeu v roce 2024 ? Nový sborník Confluens č. 13 již v úterý. Mělnický hokej je po sobotní výhře prakticky v play-off.

 


Milí čtenáři, dnešní poslední lednová sluncem zalitá neděle bude po delší době opět bohatší na články. Jak jsem posledně psal, tak mi z RMM těch materiálů ke zveřejnění dorazilo prakticky na dva články. První část jste si mohli přečíst aktuálně minule a dnešní článek je takovou všeobecnou nabídkou toho, co vše pro vás RMM v letošním roce chystá. Rád to zde zveřejňuji a dovolím si přednostně upozornit na poměrně aktuální datum 30. ledna, kdy bude slavnostně pokřtěn sborník Confluens číslo 13.  Jak jistě víte, tak si letos připomínáme jubilejní 750. výročí města Mělníka. To je pěkné a jistě se k tomuto výročí letos dočkáme řady prezentů a akcí. Co už mě ale netěší vůbec, tak to je fakt, že všechna média v Mělníku docela tiše přešla fakt, že tomu bylo letos 1. ledna 150 let, kdy přijel pod Mělník první vlak. Když už se nikdo neměl k tomu, aby toto výročí připomenul, tak mohl aspoň někdo poukázat na fakt a dát odkaz na prosincové články Soutoku, které se tomu věnovaly. Jenže, to někomu nejde pod nos, co ? Co mi to jen připomíná ? Nepsal jsem o tom při posledním výročí Soutoku ?

No nic, teď tedy článek paní Frelichové z RMM:

Rok 2024 v mělnickém muzeu? Oslavy 750 let Mělníka, osvětová výstava Lidé odvedle či Svatojánská muzejní noc…

Co pro Vás chystáme v Regionálním muzeu Mělník v tomto roce?

Hodně prostoru věnujeme oslavám 750 let od založení našeho krásného města, ale nebudou chybět novinky v programu či oblíbené přírodovědné akce!

První ze dvou velkých výstavních počinů tohoto roku byl zahájen 25. ledna. Velký sál muzea se proměnil v hernu, ve které si na vlastní kůži vyzkoušíte, jak se žije lidem s hendikepem. Úspěšná putovní výstava Lidé odvedle, kterou v předchozích sedmi městech zhlédlo již více než padesát tisíc lidí, bude v Mělníku k vidění, a hlavně k vyzkoušení do 27. 6. 2024. Celý projekt bezplatně zapůjčila Nadace Sirius, která se již patnáct let systematicky věnuje problematice ohrožených a znevýhodněných dětí.

Mezi novinky v muzejním programu budou patřit Velikonoce ve skalním obydlí Lhotka i jarní hudebně-naučný projekt pro školy Na louce. Ve skalním bytě se letos uskuteční i Svatojánská muzejní noc, na které ožijí lidové zvyky a tradice magické noci. V létě se plyšoví medvídci po 10 letech vrátí do malého sálu a muzejní Míša Plýša provede děti historií Mělníka. K dětské části výstavy k 750. výročí města nebude chybět soutěž a doprovodný program. Nejen pro dospělé návštěvníky muzeum chystá výpravnou výstavu Mělník v čase: 750 let města. Ta nabídne výběr artefaktů ilustrujících jeho minulost od středověkých počátků přes rozvoj vinařského podnikání v raném novověku až do moderní doby, kdy se území rozlilo daleko za někdejší prstenec kamenných hradeb. 

Dějiny města bude představovat v úzké vazbě na vzestupy a pády našich národních dějin, neboť o Mělníku vpravdě platí slova básníka: „vždyť v něm je zhruba český osud.“ K významnému výročí se pojí i vydání dvou nových publikací. Vlastivědný sborník Mělnicka – Confluens č. 13. bude pokřtěn 30. 1. v prostorech Státního oblastního archivu Mělník a bude v prodeji v pokladně muzea. Druhá publikace bude věnována kněžně sv. Ludmile a měla by vyjít letos na podzim.

Na Den Středočeského kraje 28. 10. zahájíme výstavu Král železný a zlatý! Uskuteční se ve spolupráci se skupinami historického šermu Rytíři Mělničtí a Ordo Military. K vidění bude např. replika zdobné přilbice Přemysla Otakara II. Tradiční Dávnohrátky na statku u Kudrnů se přesunou do času vánočního a přiblíží školním skupinám lidové tradice od Lucie do Tří králů. V průběhu roku potěší návštěvníky i tradiční akce – Vynášení Morany, jarmarky, Den Země ve skalním obydlí Lhotka či procházka s kocourkem Švarcem. Závěr roku bude patřit již 21. ročníku Předvánočního řemeslného jarmarku.

A chystáme toho ještě mnohem víc. Plán akcí na rok 2024 si můžete stáhnout na našem webu! Bude průběžně doplňován. Těšíme se na setkání v mělnickém muzeu!

Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923


A co si dáme na závěr prvního dnešního článku ? Mělnický hokej mi včera udělal radost. Po vítězství 5:0 na domácím ledě na týmem HC Žabonosy, se náš tým před posledním domácím zápasem a posledním zápasem základní části vůbec dostal do pozice, kdy by nám již účast v zápasech play- off neměla uniknout. To tím spíše, že k nám zavítá tým z Benátek nad Jizerou, který beznadějně uzavírá tabulku naši skupiny.

https://stredocesky.ceskyhokej.cz/tabulky

Níže si můžete přečíst výsledky kola i fakta, jak se zápasy vyvíjely.

https://stredocesky.ceskyhokej.cz/rozpis-utkani-a-vysledky

Smutnější je, že tabulka a zápasy jsou na stránkách HC Junior Mělník pozadu, ale tak už to zkrátka je. Připomnělo mi to časy, kdy ještě nebyl internet a často jsme si pro sebe vyplňovali zejména různé někdy i předtištěné tabulky ME a MS ve fotbale a hokeji. V mém případě se to tehdy týkalo nějaký čas ještě závodů automobilů formule 1, kdy jsem někdy tyto závody poslouchal přímým přenosem v rádiu Paříž ( krátké vlny), a pak se rozhodoval, zda budu před pracovním dnem ponocovat a čekat na noční zkrácený záznam v naši Československé televizi :-). Samozřejmě, že člověk někomu fandil.

Pohodový zbytek víkendu !



Žádné komentáře:

Okomentovat