neděle 22. ledna 2023

Co vše najdete u Lysé nad Labem ? Nové možnosti využívání jízdenek PID pro rok 2023 poblíž Mělníka a nejaktuálnější mapy platnosti. Pracovní nabídka ze Mšena. Ženská za kniplem, to je věčná inspirující fantazie.


 Dlouhý leden,  neděle, teplota  kolem 0°C,za oknem ošklivé polední šero a v televizi i na netu ostrá prezidentská volba. To je kombinace, co ?

Mám tady rozečtenou zase další knížku, která je možná i inspirací na ještě vzdálenou budoucnost, ale když člověka to občasné psaní tak nějak občas baví.

Posledně jsem tu napsal, že kolem Lysé nad Labem je těch míst k návštěvě hodně, že není třeba jezdit jen na výstaviště, a že některá ta místa zmíním. Problém je, že třeba první dva cíle jsem naposled navštívil v době, kdy se ještě fotilo na klasický film, a pak jej nesl po vyfocení člověk na náměstí Míru do drogerie U Fajtů na vyvolání.

Tak tomu bylo třeba v případě návštěvy skanzenu v Přerově nad Labem, který leží jen skutečně nedaleko od Lysé nad Labem. Dalším takovým místem je Botanicus v Ostré. Ten má lidem představit život ve středověku a je to něco zcela jiného, než takové Zubrnice, Kouřim, Přerov nad Labem a celá řada dalších skanzenů mapujících spíše století devatenácté, první polovinu dvacátého století a někdy i částečně starší časy.


Dříve jste museli v Lysé nad Labem přestoupit do zastávkového vlaku směr Nymburk, vystoupit na zastávce Stratov, a po necelém kilometru přes les jste došli do cíle cesty. Dnes vystoupíte hned na první zastávce a modrá turistická značka vás asi po 500 metrech dovede k cíli. Všechny jmenované atrakce jsou otevřeny celoročně.

https://botanicus.cz/centrum-remesel/oteviraci-doba-and-vstupne

https://www.polabskemuzeum.cz/mista/polabske-narodopisne-muzeum

Proč mám v úvodu článku snímek severského losa ?  Za to vděčím mělnickým turistům, kteří si sem do ZOO Chleby u Nymburku udělali relativně nedávno výlet a vlastně mi nepřímo řekli : ,, Haló pane, tady máte pořád ještě absenci!" Tam se zase chodí od stanice Nymburk hlavní nádraží.

https://www.zoochleby.cz/oteviraci-doba-a-ceny-381/

To už se ale sluší připomenout i náš celoročně otevřený Zoopark ....

https://www.zooparkzelcin.cz/vstupenky-do-zooparku#/


No, není to nádhera ? Těch možností. A to jsem ještě nejmenoval sousední Milovice, nebo i zámek v Lysé nad Labem. My máme poblíž tolik atrakcí i kulturních památek, že ani nemusíme jezdit někam daleko, ale neustále bojujeme s vlastními emocemi, chtíči i povinnostmi a samozřejmě i přihlížíme k výdajům a různým obětem.

Pro někoho je problém, když má přesedat do jiného vlaku, či autobusu a další si zase raději koupí knihu, která mu zůstane, než utratit za nějaký vstup. Na druhou stranu jsme  ochotní za něco utratit, za jinou akci se nám moc nechce a přitom je třeba si přiznat, že život člověka dělají prožitky pokud možno příjemných chvil na místech, která nás v danou chvíli naplňují radostí. To sice může být pro řadu lidí doma, ale sami víte, že když někam vycestujete, tak jste najednou na místech, kde vás napadne věta : ,, Toto nevidět a tady nyní nebýt, to by byla velká škoda."

Titulní foto jsem si půjčil ze svého vánočního výletu 2021 do ZOO v Chomutově, kam se z Mělníka opravdu vlakem vyplatí zajet  kdykoliv na výlet.

https://soutok.blogspot.com/2021/12/jednim-ze-symbolu-vanoc-v.html

https://zoopark.cz/

Když už jsem tu nakousl tu možnost cestovat třeba i jen kousek od domova, tak mi dovolte, abych se s vámi podělil o zajímavé poznatky ze světa PID ( Pražská integrovaná doprava)

Podívejte se sami, jak už se nám k 1. září 2022 rozrostla síť PID a prorůstá nám stále hlouběji do sousedních integrovaných systémů. S každým takovým prohloubením přichází určitá radost, byť musíme samozřejmě zvážit, kdy je to přínosné, a kdy se nám vyplatí třeba celodenní jízdenka sousedního DUK., kterou zde koupíte  na nádraží ČD.

Mapa PID pro autobusovou dopravu od 1.9. 2022:

https://pid.cz/wp-content/uploads/mapy/schemata-trvala/a1_primesto_pid.pdf

Pro úplnost ještě dodávám stejnou mapu pro železniční dopravu z 11. prosince 2022, ač s tímto článkem moc nesouvisí:

https://pid.cz/wp-content/uploads/mapy/schemata-trvala/Esko.png

To jsou tedy nejaktuálnější mapy týkající se  Středočeského kraje.

Někdy před rokem ( prosinec 21) jsem touto dobou psal, že v autobusech linek číslo 400 ( Praha- Mělník - Nový Bor- Varnsdorf -Rumburk/ Cvikov) a 410 ( Praha- Doksy- Mimoň- Jablonné v Podještědí), které vstoupily 12. prosince 2021 do rodiny autobusových linek PID platí  jízdenka  tarifu PID do obce Medonosy ( hranice okresu Mělník směrem na Českou Lípu) a dále vám řidič vypočítá jízdné v tzv. lomeném tarifu. Totéž platilo pro cestující v opačném směru.

To se od 1. září 2022 významně změnilo. Tarif IDOL platí po celé délce linky ( tam mají zpravidla zastávky v rámci každé obce přiřazený svůj specifický čtyřmístný územní čtverec).

Mělník je ve čtverci 2230 jízdenek IDOL, ve 4. pásmu PID a ve čtverci 990 DÚK.

Tyto zvláštnosti se u nás týkají linek číslo 400, 410 a 467 ( Mladý Boleslav- Mělník - Roudnice nad Labem.)


V současnosti tedy můžeme využívat k cestám do sousedních krajů z Mělníka PID v autobusech takto :

Štětí pásmo 6 ( 30 Kč 4 - 6). Roudnice nad Labem pásmo 7 ( 40 Kč  4-7) Dubá pásmo 8 ( 50 Kč 4 - 8)  Doksy pásmo 10 ( 70 Kč  4- 10).

U Doks se zastavím. Zatímco linka číslo 400 jezdí snad každou hodinu, tak u čísla 410 je to horší. Nicméně je tu tip na sobotní procházku  po stopách K.H.Máchy. Červená značka má 36 km a vede z Mělníka Kokořínským Dolem, přes Housecké vrchy na Bezděz a do Doks. Když vyrazíte v ranních hodinách, tak chytíte sobotní spoj v 16.10 z města Doksy do Mělníka. Jde o osobní zkušenost z roku 1991.

Nejslabší je víkendové spojení s Roudnicí nad Labem, kam jezdí autobus o víkendu po čtyřech hodinách.  To samé ovšem zpět. První spoj víkendu jede v 11.10 z Mělníka ( od MB) s příjezdem do Roudnice v 11.41.  Zpět jezdí poslední sobotní spoj v 15.54 s příjezdem v 16.20 do Mělníka. V neděli ještě před 20. hodinou.

 Tady je ovšem zase celá řada možností, jak se dostat v sobotu zpět mimo tento čas. Například turisticky přes Štětí, odkud jezdí o víkendu velmi dobře vlaky i autobusy , nebo se zkrátka projít od vlaku z Dolních Beřkovic, či Cítova. Ostatně, Dolní Beřkovice před rokem 1874 byly mělnickou železniční stanicí, kam se například svážela v dostavnících pošta.


Na závěr nedělního článku tu mám zase po delší době nabídku zaměstnání na ZDŠ ve Mšeně:

Shání se učitel/ka a uklízeč/ka.

http://www.mestomseno.cz/

Tak ještě přidám bonus, aneb takovou radost ze života. Pohled z nebe na naši krásnou zemičku. Tento seriál na netu si mě získal a již jen čekám, kdy bude i díl s našim městem. Chtěl by někdo z vás letět s takovým letadlem ? Z křesla je to jistě bezpečnější, snad pro někoho přijatelnější  a více si to užijete, i když, kdo umí, ten umí. :-) V každém případě nejen krásná krajina, ale hezké povídání.

https://www.stream.cz/s-zenskou-za-kniplem

Pohodový vstup do 4. týdne roku!

Žádné komentáře:

Okomentovat