pátek 20. ledna 2023

Dětský svět tygřík je tento víkend v Mělníku. Mělničtí a neratovičtí turisté půjdou přes kultovní vrch Nedvězí. Kometu za jasné noci snad spatříme. Únorový trh zvířat domácích i exotických.

 


Leden nám vstupuje do poslední dekády a před námi je konečně zase víkend, který dává určitý prostor různým aktivitám. Hned tu první máme doma a jistě ji ocení zejména rodiče s malými dětmi. Po oba víkendové dny ( 21. a 22. ledna)  můžete všichni zajít  v čase 11.00 - 18.00 hodin do haly BIOS v Řípské ulici, kde si mohou vaše děti užít plno zábavy. Více informací i obrázků z akce najdete zde na ...



Výstaviště v Lysé nad Labem si svoji první letošní výstavu odbylo právě minulý víkend, ale pokud máte rádi zvířátka, tak se již chystejte na sobotu 4. února, kdy pouze tento jediný den budete moci navštívit Únorový trh zvířat - domácích i exotických . Součástí je pochopitelně prodej fauny, flóry a chovatelských potřeb. V blízkosti Lysé nad Labem je těch možností k návštěvě celá řada, ale o tom zase třeba příště.


Asi je trochu zvláštní psát o kometě a přijít s obrázkem Měsíce za bílého dne, ale má to svá opodstatnění. Vždyť, pokud nikam nespěcháme a nemáme v hlavě jenom plnění nějakých osobních, či pracovních plánů, tak se třeba dokážeme i zastavit a rozhlédnout kolem sebe. Pak si možná někteří uvědomíme, že se kolem nás skoro vždy najde něco, co má nějaký kladný vliv na naše vjemy. A tím něčím může být i náš Měsíc, který je působivý v jakékoliv fázi, v jakémkoliv ročním období a rovněž nejen za noci, ale třeba i ještě bílého jasného dne.

V každém případě je nejjednodušším kosmickým tělesem k fotografování pro každého z nás a zejména na přelomu stínu vynikají jeho krátery. Jenže ve vesmíru je toho hrozně moc, jak vědí zejména třeba i jen občasní zájemci o tento vědecký, krásný i fascinující svět kolem nás a jednou z opravdových ozdob jsou také hlavně komety. My jsme se tu relativně nedávno a bez úspěchu pokusili jednu takovou kometu spatřit, a protože to bylo bez úspěchu, tak si samozřejmě musím vzpomenout i na ty úspěchy.

Kdy to bylo ? Tak to už je hodně dávno, Mělník nebyl ještě tolik přesvícený a zcela určitě jsem tenkrát neměl ještě digitální fotoaparát, abych se vůbec pokoušel něco vyfotit. V triedru však byly obě komety opravdu parádní.



Nyní máme poblíž naši planety další skvost, který podle vědců přilétl po 50 000 letech a údajně jej mohli kdysi spatřit Neandrtálci.


Právě teď koncem ledna máme v nepřesvícených oblastech určitou šanci spatřit zeleného krasavce, ale potřebujeme samozřejmě ještě jasnou oblohu a jistě je vhodné se vyzbrojit navíc triedrem. Povede se nám ji aspoň spatřit ? Pomoci by nám měl web ....


...., nebo i mobilní hvězdářské aplikace.


Nedávno jsem psal, že je již známý termín akce Zimní přechod vrchu Nedvězí. Ten nás čeká příští sobotu 28. ledna, ale nyní již víme dokonce i trasu mělnických turistů a samozřejmě výchozí i cílový bod akce. Rovněž víme, že i turisté z Neratovic mají tradičně přechod kopce ve stejnou dobu a jediné co nevíme, tak to je počasí.

Budeme mít štěstí na sníh ? Bude mrznout ? Bude mrazivý vítr ? Koho tento tradiční  masový pochod aspoň trošku zajímá, tak tomu doporučuji navštívit stránky ...



To je dnes o pátečním večeru vše a užívejte víkendu !

Žádné komentáře:

Okomentovat