neděle 8. května 2022

Motorkářské požehnání na Mělníku předčilo veškerá očekávání mnohých účastníků. Je Mělník městem motorismu ? Proč letadla při bombardování Mělníka netrefila 9. května most ?

 

První májový kompletní víkend roku 2022 se opravdu povedl a doufám, že v neděli v 10 hodin dopoledne snad ještě předčasně nejásám :-). 

Kdo se včera nevypravil dopoledne do historického centra, tak může opravdu jenom litovat. Vím, že když člověk jede třeba někam na výlet, tak je to zážitek, ale vážně bylo včera na Mělníku na co koukat. Protože zde bylo mnoho lidí a mezi nimi dle očekávání i plno známých, tak jsme se s přáteli shodli na faktu, že letos je to neskutečná paráda opravdu velikých rozměrů a navíc vyšlo nádherně i počasí.

Nechci tady zbytečně psát nějaké pocity, protože vím, že vás stejně nejvíce zajímá, co jsem tedy na akci vyfotil já. Už včera bylo jistě na mnoha různých FB a webech  plno fotografií z akce, ale nebyl by to Soutok, kdyby občas do něčeho netepal. Tuto větu mimochodem užil před mnoha lety tehdejší místní tisk Tep regionu, kde se mi velmi líbilo, že věci jenom nechválil, ale dokázal i kritizovat, nebo hledat rezervy.

Vidíte, jak se u nás každému líbí ? Motocyklisté si sem jezdí pro požehnání. Automobilisté říkali, že se jim nezvyklý Mělnický okruh moc líbil a byla tu v letech 2018 a 2019  špička současná i legendární. Přátelé veteránů si svůj svátek dělají aspoň s jinými auto-moto nadšenci v našem domácím kempu, kde jsme tomu už tak nějak uvyklí.

Vím, že letos nesmíme propást 28. květen na mělnické náplavce v Rybářích, ale opět si musím tady zakřičet i za vás, kteří smýšlíte podobně a nevíte, jak to vůbec nějak ventilovat. Mně ten Mělnický okruh, tak jak tady byl s návštěvností v roce 2018 a s mosty nad tratí v roce 2019 prostě zatím stále pořád chybí a stačilo, aby se tu taková akce, kterou ani mnozí nepamatujeme po letech objevila. Zdá se, že motorismus prostě lidi táhne a na Mělník patří. Máme z těchto akcí velkou radost, ale okruh je okruh.

To je asi tak, jako kdyby se v Monte Carlu jezdila jenom rallye , F3, snad F2 , ale jednička prostě ne. To by svět závodních motorů zaplakal.  A je to ještě horší o další věc, neboť mezi zdánlivě nesouvisejícími věcmi existují paralely. Ano, měl jsem velikou radost, když jsem nedávno v našem TIC viděl, že jsou prohlídkové cesty ke středověké studni beznadějně obsazené, ale myslím si, že i tady neukazujeme tu královskou disciplínu.

Každý místní občan , kterého to zajímá, tak ví, že ten obří komplex středověkých sklepů pod Palackého ulicí ( Prasečák) je další skrytý opravdu mistrovský potenciál města.

 ....http://soutok.blogspot.com/2018/05/strakovy-sklepy-navstivilo-v-sobotu.html

Kdysi jeden náš politik řekl, že občan by neměl jenom chodit jednou za delší čas vhazovat volební lístky do uren, ale také třeba aspoň jen přispívat názory tam, kde ho to oslovuje. Což to Soutok nedělá ? Vlastně mi to připadá, že dnes si už ani média nechtějí nějak dělat zle a raději jenom píší, jak je vše vydařené a krásné.

Ale, dost už psaní a pojďte si prohlédnout zlomek toho, co tam můj Canon automat nafotil.





























Máme dnes 8. květen ... Den vítězství ..., a protože zejména Mělník prožívá dlouhé a obrovské období osvěty, tak se dostáváme každoročně k bombardování města letadly bez výsostných znaků dne 9.5. 1945. Pokud nejste místní čtenář, tak vězte, že Praha byla sice osvobozena 9. května, ale Mělník byl posledním českým městem, které bylo osvobozené až 10. května.

Pro úplnost ještě dodám známou věc, že památník posledních výstřelů ( 11. května) se nachází poblíž Milína u města Příbram. Může někdo snad namítnout, že Mělník nebyl posledním osvobozeným městem u nás, ale my místní jsme  to zde tak již dávno přijali a ani mě nikdy nenapadlo se pídit po nějaké další osvětě, která by to vyvracela a starat se třeba o Litoměřice, nebo Terezín, což vzhledem k příslušnosti ani dost dobře nejde.

Hodně dlouho se tedy spekulovalo o tom, kdo vlastně ten Mělník bombardoval, když ta letadla neměla výsostné znaky. Po odtajnění určitých informací nás dnešní pamětníci historici informují o tom, že šlo o příslušníky Rudé armády, která chtěla zabránit útěku německých vojsk na levý břeh řeky Labe do amerického zajetí na Rokycansku. Ti totiž měli podle dohody zůstat na místě a vzdát se vojskům východní fronty, což se jim pochopitelně z oprávněných obav nechtělo.

V posledním čísle Mělnické radnice přichází Dalibor Státník ( SOKA Mělník) s vysvětlením další a vlastně hlavní otázky, která  se k bombardování Mělníka vztahovala. A ta zní : ,, Proč nebyl zasažen po zběsilém bombardování starý mělnický ( dnes Strakův) most, který byl jedinou cestou k útěku německých vojsk do západní zóny ?

Prý šlo o opilé sovětské vojáky, kteří již v Praze oslavovali konec války, když dostali ještě bojový úkol na Mělníku. To jistě zní, jako zajímavá a poměrně věrohodná, až snad pohádková tečka za bojem poslední světové války na Mělníku. Pokud se vám informace líbila stejně tak, jako mně, tak za ni jistě rádi panu Státníkovi poděkujeme.

Fantastická  a vlastně i první sobota měsíce května měla pokračování, ale to už je zase  minimálně na jeden další článek a toho času, co to stojí, včetně nezdravého sezení v křesle je kolem toho dost. Inu, uvidíme, kdy zde co zase dále písnu :-). Zatím raději ... Hezký zbytek víkendu !



První májová sobota, to nebyly na Mělníku jen motocykly a farmářské trhy, ale i svatby. Květen, či máj, to je prostě dle mnohých nejkrásnější měsíc roku, neb máme to nejlepší relativně mnohdy před sebou.


Žádné komentáře:

Okomentovat