neděle 3. května 2020

Fotogalerie ze sobotní procházky po Mělníku. Taková byla restaurace Narcis, aneb diskuse kolem parku na Pivovaře. Podvečer na cyklostezce u Labe.



,,Chcešli  Pána Boha pobaviti, tak mu řekni své plány." říká jedno krásné pořekadlo. A tak jsem se naučil, že je lepší si raději nic moc neplánovat a třeba si jen vyjít koupit časopis, který vás zaručeně na nějaký čas pobaví.

Počasí rozhodně ven nijak nezvalo, ale najednou tu byl zvláště důvod si vyjít aspoň na procházku, byť už téměř s nenáviděnou rouškou. Most ve Vodárenské ulici má být do konce měsíce hotový, tak se ještě podívejte, jak nyní vypadá.


Měli jsme tu nedávno celou řadu povídání ( Soutok i FB historické skupiny) o mělnických hospodách i restauracích. Bývalá restaurace Narcis  je také jedna smutná kapitola z let cca 1995-2008. Přitom v  krásném počasí bylo na balkóně s výhledem do parku tak pěkně a na Mělníku šlo až možná na nějaké vyjímky téměř o originální posezení. Nikdy jsem nepochopil, že to sem nikoho netáhlo.

Dokud v budově sídlila ještě pojišťovna, tak restaurace otevřela na obědy v 11 hodin a zavřela v 15.30, čímž se sem jiní lidé prakticky nepodívali, ale později už to bylo do často téměř prázdného Narcisu možné a nepomohla ani blízkost sídliště, ani skutečnost, že v hlučné Bezručově ulici byly upoutávky. Neuvěřitelné ! Přitom jen kousek odtud přežívá Olympik.


Krásný interiér restaurace Narcis v roce 2005.

Koukal jsem na FB pana Lojky, že tam někdo poslal e-mail o zoufalém stavu parku, kterým jsem včera náhodou šel. Určitě jste si všimli, že tam skoro nikdy nefotím, a když tak jenom jezírko u autobusového nádraží.

Se zájmem jsem si přečetl diskusi na FB, kde to nastartovalo hromadné rozhořčení nad tím, že lidé by se měli umět chovat ( pokud lze chování některých lidí ještě vůbec považovat za civilizované a lidské) a dočkali jsme se i dvou návrhů řešení, které spočívá v častějších kontrolách městkou policií, nebo oplocením pozemku.

 Vzpomněl jsem si na svůj starší článek o Poděbradech, kde to mají také vyřešené .... https://soutok.blogspot.com/2015/08/i-takto-muze-vypadat-zivot-u-reky-labe.html

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale nejblíže řešení byl tentokrát nejspíše pan Roubíček a argumentace, že si tu lidé zkracují cestu na Pivovar je velmi slabá. Jednak nikoho nezabije obcházení kolem hotelu Olympik, a pak existuje  mimochodem možná ještě lepší zkratka  podle kolejí a Evy. Navíc, v noci za tmy se většinou normální lidé ve městech takovým vyhlášeným a někdy i neosvětleným místům raději vyhýbají.

Policie dnes sice v nejlepším případě bezdomovce, nebo vandala na pozemku dopadne, ale co dále ? To by jistě nebyl problém park oplotit. Ze strany do Bezručovy ulice to je v podstatě hotové, směrem do aleje k nádraží to kdysi ze začátku  v roce 1998 chvilku bylo, než se slavnostně otevřel a od Teska to také není velký problém. Zůstaly by dvě branky, které by se od 22 hodin do 7 hodin ráno zamykaly.

Jenže by kolem toho bylo jistě spousta povyku a protestů za omezování osobní svobody, řada lidí by měla práci navíc, branky by jistě brzy někdo poškodil a ploty by byly zřejmě prostříhané. Ostatně, viděli jste někdy v jakém stavu je to oplocené snad kombinované hřiště na basket, či fotbálek na vršíčku ? A od věci by nebylo vidět občas i samotný přístup uživatelů hřiště, kterých se někdy sejde požehnaně.

Obávám se, že tento park to  nikdy lehké mít nebude. Vždyť  tu v roce 1998 dokonce nějaké svině i zapalovaly stromy a později se tu leccos demolovalo, nebo aspoň povalilo. Některé ty dřevěné ozdoby ( umělecké výtvory), které snad ještě dnes vidíte u parkoviště nad soutokem ve středu města pochází právě z parku u autobusového nádraží.


Hospoda na nádraží je už pryč a zůstala tu jen takováto velká jáma. Co tu bude dál ? Uvidíme. Docela velká plocha.


Když člověk prožije v jednom městě skoro 60 let, tak se samozřejmě vrací občas i do míst, kde prožil dětství. Zde na snímku asi z roku 1981 ....

https://soutok.blogspot.com/2016/12/vanocni-prani-soutoku-melnik-pred-36.html

...můžete vidět mělnická Blata, která se snad zase až tolik nezměnila, pokud nevezmeme v úvahu vyasfaltované  komunikace, ale ta pole před první linií domů a zahrad jsou dnes již zaplněna rozestavěnými domy i oplocenými pozemky. Není bez zajímavosti, že v domě kde jsem vyrůstal prý měl také chvíli štáb nějaký sovětský důstojník.


Z vrch k Labi je nejlepší cesta přes Staré Rousovice a Rousovice. Toto byla kdysi opravna praček a dnes zatím zavřená restaurace hlavního pořadatele Mělnických trhů.


Na Hadíku a u Staráku je prostě příjemně.


Starák většinou nefotím, a když tak z druhé strany, ale je to místo plné zeleně, rybářů a obchází jej prašná cestička.



Tak máme 18.30 hodin, je sobota, květen, počasí se značně vylepšilo a na cyklostezce ani živáčka. Kde jsou ti majitelé čtyřnohých mazlíčků, nebo cyklisté, či maminky s kočárky :-) ?


Pořád mi bylo divné, proč je tu pod cukrovarem taková vlhkost. A jenom tady. Na svědomí to má zřejmě dlouhý systém okapových rour z vysoko umístěné střechy, který končí jakýmsi žlábkem někde nad touto zdí.


Romantické záběry, ze kterých cítím pohodu.


Už se těším na nějakou mapu a doufám, že ji nikdo nezničí, než si ji vyfotím.
Posezení krásné, ale možná by si ten úsek zasloužil více laviček a nejen z důvodu, o kterém jsem psal posledně. Škoda, že jsme takový národ, že leccos brzy zničíme, protože mládež už nikdo nevychovává, neb její rodiče by občas sami potřebovali vychovat.


Konečně také nějací lidé a dokonce šel někdo i se psy :-).


Pohled na staré lázně, kde se také bude budovat.
Chtěl jsem ještě od zámku vyfotit lužecký pilíř mostu přes Vltavu do Bukole, kde již visí lana, ale tím směrem byla tak špatná viditelnost, že jsem vyfotil místo pilíře komín továrničky na chladící zařízení.


Neunikla mi skutečnost, že na radničním balkonu máme černý prapor. Nemám k tomu více informací ani z internetu. A tím bych v tomto článku skončil. Příjemné prožití zbytku prodlouženého víkendu !


Žádné komentáře:

Okomentovat