úterý 9. dubna 2019

MOOS vydal nový papírový model, kterým je chrámová věž sv. Petra a Pavla. Mělnický okruh 2019 má již svůj program ! Místo na Šumavě, odkud můžete koukat do vzdálenosti 240 km.


Milí čtenáři,
 dnes tu mám dvě premiéry a jednu dávno zapomenutou věc. Již jste si tak nějak zvykli, že když se objeví jméno Martina Klihavce ve spojení s MOOS, tak jde obvykle o prohlídku středověkých městských sklepů. Vězte, že tentokrát jde o něco zcela jiného.

MOOS se snaží občas přicházet s nápady pro naše jinak výborné info centrum a jeho zákazníky. Máme tu tedy již další papírovou vystřihovánku, ale více si již přečtěte v dodaném příspěvku.


 Věž chrámu sv. Petra a Pavla jako papírový model



Mělnický kronikář Martin Klihavec nakreslil a zhotovil další papírovou vystřihovánku. Jedná se model věže chrámu sv. Petra a Pavla. Zájemci tak mají možnost vyrobit si z papíru po Pražské bráně a Vodárenské věži další z mělnických věží. Vystřihovánku vydal Mělnický osvětový a okrašlovací spolek v měřítku 1:200. V prodeji je v mělnickém Turistickém informačním centru v ulici Legionářů.
MOOS Mělník


A teď už tu mám radostnou zprávu pro všechny nadšence Mělnického okruhu ! Pro vás, kteří považujete tuto akci za number 1 jarní mělnické sezóny.

Vězte, že loňské výsledky, se stávají minulostí a začínáme znovu a lépe :-)! A je krásné, že nejen už Mšeno je město motorismu, jak kdysi hrdě hlásal nápis před vjezdem do městečka, nejspíše kvůli  tamní tehdy úspěšné ploché dráze, ale již opět po více než půl století i Mělník.

Na webu http://www.melnickyokruh.cz/casovy-harmonogram/

...., se nám rozbíhá letošní rok. Je tam již přihláška pro závodníky, ale nás samozřejmě nejvíce zajímá program závodu a rádi si připomeneme mapku okruhu a diváckých zón.

Nemyslím, že je nyní ta správná doba, abych zde uvedl program Mělnického okruhu 2019 tím, že zkrátka program zkopíruji ze stránek okruhu přímo sem. Možná to ještě nejspíše později přijde, ale nyní je myslím správné, aby čtenář věděl, kde najde ty nejaktuálnější informace z příprav závodu a samozřejmě si přečetl i první přihlášené jezdce.

Sledujte tedy http://www.melnickyokruh.cz/


V závodě třídy 125 ccm nám loni udělal radost svým krásným pátým místem domácí jezdec Jirka Rameš.

Snad si jen dovolím připomenout, že jsem část programu hádal celkem správně. V pátek po poledni nám najedou jezdci a týmy do města, večer bude takové to slavnostní zahájení, v sobotu dopoledne proběhnou různé jiné akce na okruhu, pak přijde jízda veteránů a odpoledne první tréninky. Večer už máme první závody. Neděle již patří závodům.


Mělnický okruh bude stejný, jako loni, ale očekává se podstatně více diváků a hlavně tu budou nově startovat i formulové vozy.


Petr Miřatský s vozem  Aero 1000 při jízdě veteránů. ( 2018)

Ještě bych chtěl připomenout, že v sobotu 1.6., se jede také již 31. ročník Mělnické veteran rallye 2019, tak jsem docela zvědavý, jak to letos bude. Někteří fanoušci si mohou zajít samozřejmě do kempu, ale pak se nabízí varianta, která může být klidně skutečností.

Totiž, celé to startovní pole, které jindy vyjíždí z kempu směrem na Kokořín, nám může projet v první fázi Mělnickým okruhem. Kdoví, jak to mají organizátoři obou akcí vymyšlené. Ale, myšlenka by to špatná nebyla, že :-)?


Na chatu Pancíř je z Mělníka krásné spojení i na otočku:
http://soutok.blogspot.com/2017/07/mate-radi-sumavu-tip-na-pohodlny-casove.html

Právě odtud můžete za ideálních podmínek vidět nejen Alpy, ale také 238 km vzdálený známý vrcholek kopce Grossglockner ( třetí obrázek i s popisem) .....

http://www.dalekieobserwacje.eu/tag/pancir/

Nevím, ale vychází mi, že jde patrně o největší pozemní vzdálenost, jakou lze z rozhledny v naší republice spatřit. A protože jsem nedávno četl knížku, která je věnována 421 rozhlednám v naší ČR, z nichž mnohé vyrostly až po roce 2010 i z různých dotací a mám rozhledy a rozhledny z několika důvodů rád, tak jsem si dovolil na závěr dnešního článku tento příspěvek.
Jinak samozřejmě dnes můžete najít i kamery, které nám ukazují on-line přenosy třeba i z rozhleden:

https://www.horskasluzba.cz/cz/webkamery/sumava/224-spicak-rozhledna

https://www.webcamlive.cz/web-kamera-spicak-339

A nakonec ještě inspiruji sám sebe :-). Okres Mělník má pouhé dvě rozhledny, a to ještě tu v Kadlíně ( Hradišť) asi zavřou. Aspoň to tak vypadá podle článku z loňského července. A myslím, že na jaře stejného roku jsem objevil místo mezi obcemi Strážnice a Chodeč ( v poli, kde je dnes turistický posed), kde by klidně taková nějaká stavba mohla také být.




Žádné komentáře:

Okomentovat