pondělí 22. dubna 2019

Další středověký sklep v květnu. Bude už poslední ? Plánek sklepů dostal první Soutok. V sobotu 27.4. bude také akce ve skalním obydlí ve Lhotce. Na čáry třeba do Zelčína.


Jsme v současnosti zavaleni již tolika tiskovými médii, že vám ani nevím, zda zpráva o další návštěvě podzemí byla dříve v nějakých novinách, nebo v měsíčníku Mělnická radnice, ale bezpečně vím, že ke mně dorazila ještě o něco dříve ústně.

Bylo by ovšem zavádějící dělat reklamu akci v termínu, kdy by leckterý čtenář mohl zaměnit 18. květen již za 18. duben. Proto je až nyní ta správná chvíle vás pozvat na 18. květen 2019, kdy půjdeme opět do historického dosud veřejnosti nepoznaného sklepa.

Co je Soutoku sympatické je fakt, že je údajně prvním médiem, které dostalo plánek sklepů k publikaci, z čehož mám samozřejmě radost a vážím si toho :-). Zde tedy máte plánek k disposici.


Červeně je vyznačeno první patro v podzemí a zeleně druhé.

Smutnější zprávou je skutečnost, že se majitelé historických sklepů prý zrovna s nabídkami nehrnou, a tak se klidně může stát, že tento Den otevřených dveří mělnického podzemí může být klidně dnem posledním, nebo aspoň nadlouho posledním.

Osobně si myslím, že je velká škoda, že ani nikomu vlivnému na radnici a ani majitelům sklepů vůbec nedochází, jak na toto všichni těžce doplatíme po stránce turistického ruchu a rozvoje města. Prázdné sklepy ladem ležící jsou totiž všem k ničemu, a to i majitelům. Důkazem toho je i jeden dům v Husově ulici, kde už majiteli došla trpělivost a zařídil se jinak.

Jak ? Vedle vchodových dveří do domu umístil fotografie sklepů, otevřel tu tuším penzionek a více jsem nezkoumal. Rozhodně to ovšem nebude mít takovou popularitu, jako turistické podzemí, protože různých penzionů jsou všude kvanta a turistu nejprve zajímá, co kde uvidí, a pak se zajímá teprve o ubytování, pokud je z větší dálky.

Určitou nadějí je tedy podle mě sklepení, kam se teprve veřejnost podívá. Zdejší hotel má totiž už rovných 30 let nálepku : Máme tržní hospodářství, tak jsem už 30 let od dob socialismu veřejnosti zavřený ! Sklepy pod ním by však prý dokázaly možná sestavit turistický okruh, aniž by muselo docházet k nějaké dohodě mezi vícero majiteli.

To by pak v případě otevření takového okruhu mohlo konečně nakopnout i další majitelé, neboť jsem si i podle dosavadních výsledků téměř jistý, že o sklepy na Mělníku by byl obrovský zájem. Není třeba operovat s tím, že sklepy někde nejsou propojeny, nebo tam jsou příčky. To už dávno vyřešili jinde tím, že průvodce vodí zájezdy a zájemce po povrchu k jednotlivým objektům, které si zájemci prohlédnou a pokračuje se třeba na druhou stranu náměstí.

To jsou ovšem mé osobní názory. A co na to mělnický kronikář, předseda MOOS a člen zastupitelstva pan Martin Klihavec ? Po rozhovoru s ním bych to přeložil asi takto : ,, Mám radost, že díky dobré konstelaci hvězd, se mi podařilo asi vše možné, co jsem mohl v mělnickém podzemí vidět navštívit tak, jak jsem si vždy přál. Vše ostatní už je skutečně věc jednání radnice a majitelů."

Zmapování sklepů byla jedna věc a jednání s majiteli je věc druhá. A už se opravdu nechci opakovat, jak je možné majitele sklepů motivovat. To jsem tu psal již mnohokrát. A tak je další pozvánka do mělnického podzemí třeba na hodně dlouho poslední.
 Nyní tedy již samotná pozvánka MOOS:

Den otevřených dveří mělnického podzemí

Sklep domu „U Zlatého beránka“ čp. 10 na náměstí Míru


JUDr. Petr Kowanda a Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (MOOS) Vás zvou na prohlídku části mělnického podzemí, které dosud nikdy nebylo pro veřejnost přístupné. V sobotu 18. května 2019 od 9:00 do 17:00 hodin budou mít zájemci možnost poprvé a pouze na jeden den navštívit dvoupatrové sklepení starobylého domu „U Zlatého beránka“ čp. 10 na náměstí Míru.

Pod tímto historickým domem byla v minulých letech objevena zasypaná schodiště vedoucí do nižšího patra s dalším labyrintem podzemních prostor, které zde tvoří dokonce i malý okruh. Po dobu několika let probíhalo jejich čištění od odpadků a suť musela být ručně vynášena na povrch do přistavených kontejnerů. Všechny takto vyčištěné chodby si budete moci tento den prohlédnout.
Opět doporučujeme, aby si návštěvníci přinesli s sebou baterky. Přístup bude volný průběžně po celý den, neděláme žádné rezervace ani objednávky vstupenek. Prohlídku lze absolvovat i s dětmi.

Martin Klihavec, předseda MOOS.



A aby to nebylo celé jen o podzemí, tak jsem objevil na sobotu zase další akci. Kdo jste tam ještě nikdy nebyl, tak to určitě stojí za návštěvu. Aspoň si můžete říci, že jste byli ve skalním domě, který není jen prázdnou dírou, ale opravdu zařízeným obytným dobovým objektem.

DEN ZEMĚ VE SKALNÍM OBYDLÍ LHOTKA

Den Země Lhotka 2019Komentovaná prohlídka skalního obydlí a program s ornitologem
Datum konání: 27. 4. 2019 začátek od 14:00
Místo konání: Skalní obydlí čp. 1 Lhotka u Mělníka, Lhotka čp.1
Typ akce: ostatní
Organizátor: Regionální muzeum Mělník
Plné vstupné: 20 Kč
Poznámka: Děti do 6 let zdarma
Komentovaná prohlídka skalního obydlí ve Lhotce u Mělníka a program s ornitologem
- ukázka odchytu a kroužkování ptactva…
Lze cestovat vlakem z Mělníka (13:06) do Lhotky u Mělníka - zastávka (13:21).


Blíží se pálení čarodějnic, tak si ještě připomeneme tradiční akci v Zooparku v Zelčíně:

Žádné komentáře:

Okomentovat