sobota 13. dubna 2019

Kam na Mělníku na velikonoční zelené pivo v roce 2019 ? Na Chloumku by mohla být rozhledna. Také jste si někdy uvědomili, že jste jen kousek od domova a po této cestě jste ještě nikdy nešli ?


Tak ještě čtyřikrát do práce a jsou tu svátky jara. S Velikonocemi nejsou spojovány jen různé lidové tradice a příběh o ukřižování a znovuzrození Ježíše Krista, ale v posledních letech je to také již silně zakořeněný zvyk nabídnout veřejnosti prostřednictvím některých pivovarů také speciální velikonoční zelený ležák nebo dokonce pivo dvoubarevné.

A řekněme si na rovinu, že si dnes již někteří neumíme ani představit, že bychom si neměli v období Velikonoc nějaký ten půllitr zeleného někde dát. Přece jen to chutná díky bylinkám zase jinak a mnoho fajnšmekrů je ochotno diskutovat o tom, které zelené pivo z kterého pivovaru je nejlepší.

Ovšem, je to na chuť a nikoliv na nějaké lemtání. Zatím se zdá, že se asi největší popularitě již dlouhodobě těší pivo značky Starobrno 13. Ostatně, kdo by neznal známé stránky .... http://www.zelenepivo.cz/

Mnohem složitější je to s dalšími zelenými pivy. Pokud se aspoň trochu neorientujete a nevíte, že zelená čtrnáctka se také točí v Jihlavě ( pivovar Ježek), která patří do společnosti Pivovary Lobkowicz a trochu nepátráte na netu, tak nevíte nic. A nikdo nemůže chtít po zákaznících, aby navštěvovali nějaké hospody a pídit se po tom, zda vůbec budou mít zelené pivo a jaké značky. Ostatně, někdy to ani obsluha neví, co majitel objednal a kdy to přivezou :-).


Jak vidíte, tak milovníci Starobrna 13 to mají zase těžší. Pouhé tři hospody na Mělníku a a ni jedna v centru. A právě o tu, která ho v centru mívala jsme přišli. Prozradím vám ale, že milovníci Starobrna 13 toto pivo seženou také ve Staré hospodě v Liblicích, v nádražce ve Všetatech, nebo v Besedě v Liběchově. Jinde ho snad opravdu na okrese nemáme.

A pokud jde o Ježka, tak po delším pátrání na netu jsem vypátral hlavně Šatlavu a Němého Medvěda. Kdo tedy máte raději zelenou 14 Ježka, tak toho by měly dvě hospody v centru mít. Velké popularitě se těší také Blatecká hospoda, ale zatím žádný známý neví, co tam budou mít a na facebooku jsem zatím nic nezjistil.

Občas jsem tu rýpal do skutečnosti, že Mělník nemá kloudné posezení u vody a ani pořádnou hospodu, která by měla nějakou krásnou interní zahradu, či dvůr. Vyjímkou byla snad jen Šalanda. Dnes si tedy zase musím rýpnout do propagace, která začíná na netech hospod, pokračuje na jejich faceboocích a měla by být především na upoutávkách na tabulích na veřejných prostranstvích.

A že takové hospody opravdu jsou, které mají u vchodu již 14 dní předem tabuli, jaké zelené pivo budou čepovat. Na Mělníku téměř neznámý druh reklamy.



Původní značená cesta do Lhotky vedla údolím zvaným Trdlice.

Jednu takovou reklamu jsem však dnes viděl na Mělníku-Chloumku a dostáváme se k dalšímu téma článku. Mohla by být na Chloumku rozhledna ? Co říkáte ?

Vyjel jsem si dnes na Chloumeček, abych si především ověřil, jako člověk lehce praštěný anténou, jaké jsou dnes v DAB+ podmínky.Pokud by podmínky byly, tak jsem byl ochotný jet na Říp. Ukázalo se však, že nejen podmínky jsou žalostné, ale také výhled do kraje byl příšerný.

Co dále ? Člověk má pocit, že to tak nějak kolem domova zná a dnes odpoledne to opravdu nikam nelákalo. Stará pravda však říká, že jeden krok ven může přinést další kroky a další nápady. A zadařilo se.

 Vzpomněl jsem si, jak jsem šel kdysi po červené značce  ( Máchově cestě) do Lhotky a zlobil jsem se na majitele pozemku, který nechal hlídat svůj oplocený majetek velmi bojovným plemenem psů. Tehdy jsem se obával, že ti psi ten dvoumetrový plot snad přeskočí a již nikdy jsem do těch míst raději nešel.

Časem to napadlo asi i někoho vlivného ( Nebo, že by šlo o inspiraci Soutokem :-)?) a značka byla přeložena.


Když se podíváte do mapky, tak objevíte za Chloumkem místo, kde červená zahýbá do pravého úhlu vpravo na panelku, která začíná na silnici přímo na křižovatce, kde odbočuje silnice k obci Střednice a dále na Vysokou a Kokořín. V přímém směru vidíte polní cestu, která ještě chvíli vede po rovince, a pak padá dolů do obce Lhotka. Oblast nese jméno Trdlice a právě tudy vedla kdysi značka přímo nejkratší cestou do obce Lhotka.

Údolí bylo poměrně romantické, byť sem pronikal trochu zvuk automobilů ze silnice od Mělníka, ale jak jsem uvedl, tak dole na kraji obce byl onen velmi nebezpečný pozemek. A tak jsem byl zvědavý, jak to značkaři z Kčt vymysleli později a byl jsem nadšený. Ani jsem nemohl uvěřit, jak je v těchto místech příjemně a já tudy snad ani nikdy nešel. Neuvěřitelné.


Není vyloučeno, že jsem u rozhlasového stožáru kdysi dávno již byl, ale následující úsek jsem nejspíše dosud nikdy neabsolvoval. Vězte, že se díváte na bývalý středovlnný vysílač, který po naši zemi na frekvenci 1233 KHz šířil v dobách socialismu vysílání stanice Hvězda. Právě odtud se vysílala do republiky snad nejsledovanější relace v čase 13.00 - 14.00 s názvem ,, Pozor zákruta !"

https://www.youtube.com/watch?v=yGSqW98iO40

a čtyřhodinový pořad ,, Mikrofórum" ...https://www.youtube.com/watch?v=aWjfdUA1XmE , kde bylo možné slyšet nejen naše hity, ale také italské i anglické popové písničky, byť v nevelkém množství.

Ovšem, vy víte, že jsem tu někdy v listopadu 2011 dával seriál Rádio kdysi i dnes.

Na netu jsem o chloumeckém vysílači něco rychle našel .... https://ipac.svkkl.cz/arl-kl/cs/detail-kl_us_auth-0308738-Vysilac-Chloumek/


Jak jsem se nedávno v jednom článku zmínil, tak jsem četl knížku  Rozhledny České republiky ( 2019). Máme jich v republice více, než uváděných 421, ale uvědomil jsem si, že náš okres má pouhé dvě rozhledny ( Vrátenská hora u obce Libovice a Hradišť u Kadlína).

Velká část těch rozhleden vyrostla po roce 2010 ze dvou důvodů. Mobilní operátoři potřebovali stavět stožáry a obce si kladly požadavek, že to musí být současně rozhledny. Navíc šlo o čerpání z fondu EU.

A tak si tak říkám, že jsme tady zase něco možná zaspali. Z tohoto místa je opravdu krásný kruhový rozhled a směrem k jihu a západu vadí jen chloumecký les. Až k místu vede panelka, a kdyby byla tady skutečně rozhledna, tak tu máme jeden z nejkrásnějších výhledů nejen na Mělník, ale daleko dále a na všechny strany, a jen kousek od domova a ještě v přírodě.


V lesíku je ukryta televizní retranslační věž.




Nedalo mi to a ačkoliv počasí za nic nestálo, tak jsem pokračoval do Lhotky. Vyfotil jsem přes údolí aspoň dva kilometry vzdálené Střemy, ale sami vidíte, jak strašné ty podmínky výhledu dnes byly.


Tady možná uvidíte Vrátenskou horu a vrchy za hranicí našeho kraje i okresu. Být výše a být podmínky, tak to může být velmi zajímavé.


Pohled na vysílač ze směru od Lhotky. Tak ho neznám.


V polích jsem objevil krásné stádo srnek .... ( viz. komentáře a aktualizace)



..... a nádherný kvetoucí strom. Prostě romantika.



V místě kde padá cesta do Lhotky ( na konci cesty) jsem potkal člověka se psem, kterého sice neznám jménem a ani jsem nevyzvídal, ale byla to ta chvíle, kdy prostě k někomu vzhlížíte s určitým obdivem a do jisté míry vám imponují určité hodnoty, které daná osoba vytváří.

To se mi líbí především u seniorů, kterým byste jejich věk nehádali, na nic si nehrají, jsou příjemní, znají krajinu podobně, jako vy a jenom tak mimo řečí někdy i zjistíte, že ještě třeba před dvaceti lety běhali marathony, nebo ujeli i 200 km na jeden zátah na kole :-). To je těch vašich dosažených 120 km prostě málo :-) , ale o tom to vůbec není. To je o té společné pozitivní energii, podobných zájmech, pohledech na určité věci, a takové příjemné setkání vám může dát i jistou dávku určité pozitivní energie.


Dovolil jsem si zvěčnit i vyložený závěr cesty před samotnou obcí Lhotkou, kde už vidíte dokonce první doteky skal a snad by se to dalo nazvat takovým zátiším, jaké různé cesty vytváří.


Cesta vás dovede k samotnému místnímu úřadu této roztahané obce, který zřejmě vznikl z nějaké bývalé školy. Podobně, jako ve Strážnici, či Vysoké mají i tady bustu Jana Amose Komenského. Toto synonymum znalostí a vědy, se mi vždy líbilo, a zde ve Lhotce je celkem oprávněně. Obec na sebe upozorňuje, kde se jen dá a je známa především svými dvěma hojně navštěvovanými festivaly.

Nechtěl jsem si cestu nějak krátit po polích a raději jsem sešel do obce, abych později vystoupal k velmi známému skalnímu bytu. Teď musím odpovědět otázku .. ,,Proč jsem tudy nikdy nešel ?" Jednoduše proto, že všechny mé cesty, pokud nevedly po silnici na Hleďsebe a Mělnickou Vrutici, nebo po silnici na Chloumek, tak vedly pěšky kolem skalního bytu po žluté značce na Čepičku a na Blata. Poslední dobou to bylo vždy v rámci turistického pochodu Mělnický hrozen, kterému patří měsíc červen.

 Tedy, abych byl úplný, tak ještě musím zmínit dávné cesty na kole po polních cestách z Blat do Hleďsebe, které je možná takovou jihovýchodní vstupní branou do Kokořínského údolí. Lidé vždy hledali zajímavé cesty, které by vedly pokud možno i mimo silniční komunikace.


Prohlédněte si tedy krásný skalní byt a já vám prozradím, že když se podíváte na druhou stranu této uličky, tak uvidíte ještě hodně místností hloubených ve skalách, které jsou součástí soukromých pozemků.


Zde je reklama na půjčovnu elektrických koloběžek. Trochu jsem si vzpomněl na můj červencový výlet z Břeclavi na Moravské pole v roce 2017.

http://soutok.blogspot.com/2017/07/melnik-vdeci-za-povyseni-na-mesto-krali.html


Při zpáteční cestě jsem nemohl nevyfotit horkovzdušný balon s Vrátenskou horou v pozadí ...


...., a také krásnou obec jménem Vysoká.


Závěr procházky patřil části naučné stezky na Chloumku a můžete to brát jako typ pro mladé rodiny s dětmi.




Tak to vidíte, hned tu jsou tři témata k zamyšlení. Mělnické hospody, krásná místa a rozhledny, a konečně i fakt, že můžeme žít poblíž cest a míst, kde to vůbec nemusíme znát a může to být škoda.

Aktualizace 14.4. ve 14 hodin:

Na základě komentáře je nutno doplnit, že daňci se opravdu dostali z oplocených obor do volné přírody a je jich u nás nyní dle wikipedie  okolo 11 000 kusů .....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dan%C4%9Bk_evropsk%C3%BD

Soutok tu není od toho, aby jenom někoho ,, poučoval" , což vlastně dělá snad každý blog i médium, ale abych se třeba i já sám něco dozvěděl :-).

Aktualizace 15.4. v 17.30:

Blatecká hospoda : Rebel Velikonoční speciál zelený. Hodnocení níže moc nevěřte, protože neprošlo ani Starobrno, které mi osobně chutná.

https://www.pivnici.cz/pivo/rebel-velikonocni-special-zeleny/

U Thona : prý Starobrno 13

Aktualizace 16.4. v 17.00:

Ještěr: prý Kácov ( Také bez záruky) https://cs-cz.facebook.com/Ujestera/
http://www.zpravy.pivovary.info/?p=16587

2 komentáře:

  1. Dobrý den, to nebyly srny, ale daňci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a děkuji za komentář. Je potěšující, že lidé článek čtou a všímají si :-).
      Kdysi jsem jel na kole od Lhotky ke křižovatce, kde se dnes říká Lhotka Důl. Všiml jsem si, že nahoře na skále nad lokálkou běhají v nějaké ohradě nějací podivní kamzíci :-).
      Nejsem žádný znalec zvěře, ale jeden místní občan mi později vysvětlil, že tam kdosi chová daňky. Ovšem, na druhé straně údolí v ohradě.

      Když tak porovnávám obrázky srn a daňků, tak mi to přijde dost podobné, jen ten daněk má možná širší hlavu a celkově jsou srny štíhlejší. Že by se ale daňci takto proháněli na veřejném prostranství ?

      Většinou žijí v oplocených oborách ( Veltrusy,Chvatěruby). Nevím, nejsem znalec a spíše jsem včera v půlnoci řešil, zda mám tady tu jednu rozmazanou fotku této zvěře nechat, nebo jen tu upravenou.

      Rozhodl jsem se nechat obě a z jediného důvodu. Je to důkaz, jak je lidské oko proti triedrům a fotoaparátům nedokonalé, zvlášť pokud jde o vzdálené objekty a ještě někdy musí pomoci dodatečný program. Foťák někdy dokáže přitáhnout vzdálenou věc na obzoru, kterou okem ani nevidíte.

      Takže jsem z výše uvedených skutečností ani nepřemýšlel o vyfotografovaném zvířeti, a to už i proto, že jsem vždy všude četl, že u nás žijí daňci pouze v ohradách.

      Vymazat