středa 26. prosince 2018

Král orlojů mezi orloji.


Orloje, to jsou skutečně nádherná zařízení na ukazování času. Jenom v naší republice máme asi 5 městských orlojů a dva orloje vesnické, pokud je mi známo. Soutok navštívil orloj v Olomouci, Kryštofově údolí, Hojsově Stráži, ale ten nejkrásnější, a to i v rámci světa je stejně ten náš orloj v Praze.Pražský orloj je historicky prvně doložen v listině k datu 9. října 1410.

Velmi jsem se těšil, že se budu moci opět po dlouhé době na něj podívat přímo, a to dokonce po velké a dlouhé rekonstrukci. Vždyť samotný orloj je dnes snad nejuznávanějším suvenýrem Prahy, jak můžete spatřit níže. Takovou zajímavostí však je, že ten nejlevnější suvenýr, kterým není barevný pohled orloje, však dnes v Praze již neuvidíte.

Stál mě v roce 1980 pouhých 5 Kčs, z jedné strany papírového výtvoru jste si mohli v okénkách otáčením prohlížet jednotlivé apoštoly a na rubu byl stoletý kalendář pro každý den v roce, podle kterého jste se mohli například dočíst, který den v týdnu jste se vlastně narodili apod. Po různém připočtení dní sloužil i pro léta starších letopočtů, popřípadě nového století, ale jeho potřebnost patřila spíše k dobovému zpestření.

Pro úplnost ještě dodám, že je spousta orlojů i ve světě a jeden třeba v Belgii ukazuje i příliv a odliv:
http://benjamin2121.blog.cz/en/1705/orloj-v-lier-belgie
Našel jsem kdysi stránky o orlojích v různých zemích, ale již zase nevím adresu. Náš pražský orloj má však něco do sebe.


Psát něco o něm je jenom zbytečná práce a nošení dříví do lesa. Stejně dnes žijeme v takové záplavě informací, že je nejlepší v okamžiku zájmu si vše dohledat na Wikipedii a na zájmových stránkách.

Mně se osobně velmi líbí dvě webové stránky, kde můžete postavení orloje sledovat přímo z domova a rovněž se dočtete spousta věcí, co na orloji můžete vlastně všechno zjistit, a co jednotlivé drobnější artefakty na něm znázorňují.

https://drifted.in/horologium-app/

http://orloj.eu/sim/index.php


Vůbec nejhlavnější částí orloje je velký astroláb, který snadno pochopí i laik. Velká ručička ukazuje rukou na římská čísla, která  vyjadřují čas, na který jsme zvyklí. a která teď skutečně souhlasí s časem na našich hodinkách, protože máme nyní pravý Středoevropský čas platící pro 15. poledník východní délky.

Jistě chápete , že římská čísla ve vrchní části vpravo od římské dvanáctky představují odpolední hodnoty, tedy římská I je 13 hodin atd. Na ručičce máte i sluneční kotouč, který na oválném zvířetníku vlastně zároveň ukazuje polohu slunce nad obzorem. Zlatý kruh nad Sluncem tedy ukazuje rovník a Slunce by tam bylo v časech rovnodennosti. V létě by naopak stanulo až u samého horního okraje astrolábu, pokud jde o tento obrázek.

Zvířetník je rozdělený po částech zhruba po pěti dnech a kromě Slunce zde najdete ještě Měsíc, jehož jednoduchý mechanismus vám ukazuje jeho fáze a samozřejmě polohu ( zde pod obzorem). Prostor nad obzorem zobrazuje modrá barva.

Poslední těleso, které tam ještě najdete je tvar hvězdy, který ukazuje tzv. hvězdný čas. Ten je však pro nás dnes nepodstatný stejně tak, jako čas staročeský na vnějším kruhu s arabskými číslicemi.


Ve spodní části orloje najdete lunety od Josefa Mánese, které ukazují symbolicky různé měsíce v roce. Mánesova kalendářní deska vždy ukazuje příslušný kalendářní měsíc nahoře.


Smrtka a závist. Podle pramene ve Wikipedii jde o Turka, jako symbol rozkoše a neřesti.

Z turistických důvodů se nikdy nikde nesetkáte s tím, aby jste si mohli na webu prohlížet v každou hodinu i apoštoly. To si tam klidně můžete zajet a třeba si to i nahrát, jako videosekvenci, ale věřte, že ten nejlepší pocit budete mít vždy, když bude pěkný den, vy budete mít volno, budete stát přímo před orlojem a v hlavě budete mít ještě plno příjemných nápadů pro daný den :-).

Aspoň o podobné webové službě nevím.


Marnivec se zrcadlem, Lakomec s měšcem.

Co je dalšího zajímavého na orloji ? Většinou poznáme jen smrtku, jako symbol smrti a nad významem kohouta moc nepřemýšlíme.Má zvukem ohlásit konec průvodu apoštolů. Jenže, pokud se o orloj zajímáme více, tak se dozvíme, nebo aspoň na chvíli, než to opět zapomeneme, že ty sošky symbolizují docela zajímavé lidské vlastnosti, nad kterými se můžeme zamyslet.

Stačí když si kliknete na druhou zmíněnou adresu a uprostřed kliknete na samotnou budovu orloje. Vyskočí na vás pěkný popis nejen osob jednotlivých andělů, ale také právě figur, které mají symbolizovat jednotlivé vlastnosti. Ovšem, když to porovnáte s Wikipedií, tak těch informací bude najednou více.

Wikipedie a zároveň jeho zajímavá historie je také na: https://cs.wikipedia.org/wiki/Starom%C4%9Bstsk%C3%BD_orloj


Filosof zkoumající svět. Archanděl Michael.



Astronom/ hvězdář sledující oblohu. Kronikář zapisující dějiny.


Krásného dráčka jsem nezkoumal, ale tuším, že jde o prosté řešení odtoku dešťové vody ze střechy.


Později mě napadlo některé sošky přitáhnout ještě zoomem, protože to čekání na celou hodinu bylo nekonečné. Síť je nad orlojem prý jako ochrana proti holubímu trusu.



Soucit, Archanděl Michael.

Štědrost a Skromnost.



I v sousedství orloje si přijdete na své. Objevíte zde jistě znaky různých částí Prahy. Aspoň to tak vypadá.

A tím tedy končím takové to magazínové vánoční menu. Pokud musíte do práce, tak vám přeji, ať to nějak úspěšně zvládnete a ve zdraví dojedete těch několik pracovních dní roku 2018, které ještě zbývají. Pokud máte volno, tak ať najdete nějak příjemnou náplň pro příští dny a třeba si i protáhněte někde tělo.

1 komentář:

  1. Je to zvláštní, když autor opravuje sám sebe na základě nových poznatků, ale i to se stává. Pokud jste si někdy zkusili zadat ... http://orloj.eu/sim/index.php .... a byli jste u toho, když se blížila celá hodina, tak jste si jistě všimli, že jsem pravdu neměl. Přiblíží se obě okna a průvod apoštolů si můžete prohlédnout v reálném čase i ze svého domácího křesla.

    OdpovědětVymazat