pátek 28. prosince 2018

Dnes byly spuštěny velmi důležité nové vysílače rozhlasu DAB+., které přináší pokrytí více než 60 procent České republiky. Zvlášť důležité pro Mělník. Včera se díky neskutečným podmínkám v pásmu DAB+ objevilo na Mělníku přes 200 rozhlasových stanic.



Tak jsme se konečně dočkali. Kdo z vás čtete Soutok, nebo se o téma DAB+ zajímáte, tak vás současné reklamy, ani vlastní název nemohou nijak překvapit. Tak, jako se přecházelo na digitální vysílání u televizorů ( DVB-T)  https://cs.wikipedia.org/wiki/DVB-T , tak jsme dnes svědky postupné přeměny i rozhlasu.https://cs.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting

Mělník je město na kopečku i pod ním a díky tomu se zde utváří zajímavé specifické podmínky pro příjem rozhlasu a televize pozemní cestou. Pásmo FM (VKV), ale také DAB+ jsou totiž velmi závislé na terénních překážkách. To, co vašemu známému, který bydlí 100 metrů od vás jde v rádiu, nebo v televizi, to nemusí jít u vás doma.

Proto mají některé domy otočené antény na Prahu, jiné na Bukovou horu u Ústí nad Labem a další třeba na Ještěd u Liberce, nebo na Černou horu u Janských Lázní v okrese Trutnov. Každé místo je tak originální, že odpovědí jsou teprve pokusy a ověřené zkušenosti.


S vysíláním v DAB+ u nás, se začalo nejprve pochopitelně v Praze,a dále pak v okolí dalších metropolí ČR. Jelikož kanál 12 C vysílající z pražské lokality Mahlerovy sady má výkon 20 kW ( Vysílá od 6.8. 2015), tak je velmi dobře zachytitelný i v Mělníku, ale pochopitelně  především v místech, která jsou natočena na Prahu.

Nejlepší signál tedy byl samozřejmě u mělnického zámku, v lokalitě Polabí, v Rousovicích, na sídlišti Střed, na Chloumku apod. V dalších místech se mohl vyskytovat také, ale v podstatně horší kvalitě, což způsobovalo buď zcela jeho absenci, nebo mohl i vypadávat, případně šel v omezeném prostoru, třeba i díky odrazům od jiných budov.

To vše však platilo zhruba do dnešní 10. hodiny dopolední, kdy spustilo svá vysílání dalších 10 vysílačů v republice, z nichž nejdůležitější jsou pro Mělník další dva. Nemění se ani kanál 12C, ani programová skladba, ale díky vysílačům na Bukové hoře a na Černé hoře, které mají oba výkon 10 kW dnes již nebude v Mělníku místo, kde by nebylo možné v systému DAB+ na kanále 12 C poslouchat stanice skupiny CRo - DAB+ . V důsledku toho narostlo i obrovským způsobem pokrytí naší republiky signálem, jak můžete vidět zejména v mapě v článku v odkazu.

https://digital.rozhlas.cz/cesky-rozhlas-rozsiruje-digitalni-vysilani-dab-do-severnich-a-vychodnich-cech-i-7708698



Jenže existují lidé, kterým rádio i televize byly vždy určitým koníčkem a tento svět pro ně nikdy nekončil prostorem našeho státu, ale zkoušeli ulovit i něco vzdálenějšího, pokud to jen bylo trochu možné. A aby tomu pomohli, tak občas lezou na kopce nejen za výhledem, ale třeba i za ulovením vzdáleného signálu.

Není to ovšem zase tak jednoduché, protože v mnoha případech potřebujete mít otevřený prostor ve směru vašeho zájmu a za zády spíše překážku, která jednak z požadovaného směru odráží signály a současně zabraňuje těm signálům, které by mohly z druhé strany a od jiného vysílače působit rušivě, nebo dokonce příjem zcela znehodnotit.

Zvlášť silným nežádoucím signálům však někdy nezabrání ani zábrana.

Na tomto hobby je nejlepší to, že nikdy nevíte, jak dalece budou dobré podmínky, a jak dalece vás výsledek překvapí.


Proč poslouchat třeba doma jenom nějakých 14 českých stanic kanálu 12 C, když si můžete udělat radost a během procházky, nebo výletu to vyzkoušet i někde jinde ? A nemusíte jít nikam daleko. Stačí takový prostor u mělnického zámku, kde chytíte i další muxy našich dalších operátorů a k tomu obvykle ještě dva ze Saska.

Ačkoliv další pražský mux 10D CRa - DAB+ má výkon pouhých 0.125 kW ( vysílá také Evropu 2, nebo Frekvenci 1), tak je zde slyšet velmi dobře, stejně tak, jako muxy společnosti Teleko.

Již jsem zde kdysi zmínil, že pokud si chcete DAB+ opravdu užít, tak je dobré si vyjet aspoň ke chloumeckému kostelíčku, nebo do Vehlovic. Jistotou je samozřejmě Říp a jeho vyhlídky.

Jsou ovšem dny, kdy se stanou doslova neuvěřitelné věci a málokdy si je člověk pohlídá, nebo odhadne situaci. Odborníci totiž tvrdí, že ideální je mlha a teplota kolem nuly. To sice může přinést úspěch, ale někdy vás to i zklame. Totéž se říká i o přechodu fronty ( změna počasí), ale odhadněte to.


Také se vám může stát, že máte pocit, že přibližně víte, co vzácného ulovíte, a už vás to nechá  občas klidným. A přesto se někdy dějí doslova divy, jako tomu bylo včera, kdy jsem si jenom tak řekl, že až půjdu kolem zámku, tak to zkusím a jistě to hned uklidím.

Jenže tu bylo něco, co jsem nečekal.,, Bayern ? Tady u zámku ? Na FM normální věc, ale v DAB+ ? Jindy za tím musí člověk aspoň na Chloumek a dnes tu jsou podmínky, jako naposledy asi 29.12.2016.

Postupně odhaluji několik bavorských muxů, které nejčastěji šíří vysílač Ochsenkopf ( skoro 200 km odtud) a napadne mě zkusit Duryňsko i Sasko-Anhaltsko, které také občas ve výše jmenovaných lokalitách chodí Ona je to taková hříčka každého, kdo má rád mapy a vzdálenosti.

Zde totiž uplatníte zkušenosti z VKV a jste schopní téměř přesně uhodnout z jakého vysílače je daný mux ( multiplex) šířený. Pokud tedy zachytíte mux 6B ze Sachsen-Anhalt, tak vězte, že jde o 315 km vzdálený kopec Brocken, ze kterého jde pouhý výkon 2.8 kW, jak zjistíte na netu.


Obvykle vám po proskenování pásma za zámkem ukáže rádio zhruba 60 stanic, ale náhle jich bylo 135, což je téměř hodnota běžných lepších podmínek na Chloumku. V tuto chvíli jsem si tedy mohl říci, že to, co chytám nyní zde, bývá na nějakých 75 procent o 100 metrů výše.

Vypravil jsem se k Tyršovu domu, nebo i k památníku Čs-Pl přátelství, neboť to je zase jiný směr. A vyplatilo se. Poblíž města Cottbus ( Chotěbuz) v Dolní Lužici ( 158 km od Mělníka) leží vysílač Calau, odkud také vysílá na frekvenci 107.2 MHz braniborské rádio BB, které lze občas při podmínkách někde naladit.Nyní odtud vysílají muxy 10B a 12D, které jsou určeny k poslechu občanům Berlína a tamního okolí.

Opět musím říci, že nejde o žádný unikát, ale je to velmi milé. Vždyť v dobách socialismu, se za mlhy někdy zadařilo shlédnout obraz z Berlína a stanici ARD. Nečekejte, že to bylo koukatelné. Obrázek i zvuk byl nádherný,a člověka zajímalo, jak dlouho podmínky vydrží, ale nějaká politická diskuse nebyla důvodem k nějakému soustavnému vážnému sledování.


Napadlo mě, že po všech těch radostech bych se mohl vrátit zpět za zámek, abych zjistil, zda se již podmínky náhodou nevytrácí. Opak byl pravdou. Scan na Aušperku 143 stanic, u vily Carola 153 stanic. V jednu chvíli se podařilo zachytit rekordních 186 stanic, což jsem ještě nikdy neulovil.

Neznamená to, že by automaticky stanice hrály. Na záchyt prostě není třeba tolik signálu a navíc celá ta signální atmosféra neskutečně pumpuje. Spousta stanic je na hranici příjmu a výpadku signálu. Když vidím, že signály bavorských stanic stouply do zatím neobvyklých hodnot, tak mě tak napadá, ž e by mohlo jít snad konečně i něco vzdálenějšího, než jenom to Bavorsko.

A skutečně, projíždím seznam načtených stanic a objevuji značku pro Hesensko. Několik stanic začíná písmeny hr . Doma zjišťuji díky asi 6 let starému záchytu na VKV, že to je s největší pravděpodobností 428 km vzdálený vysílač, který se nachází na SZ od Frankfurtu nad Mohanem. Jde o Grosser Feldberg v pohoří Taunus. Výkon pouhých 5 kW a ono to sem díky podmínkám dolétlo. Radost nezná mezí.Musím dodat, že mi stanice z Hesenska dokonce občas hráli a právě stanice hr4 mi zahrála německou popovou písničku cca z roku 1983. Interpreta teď nevím, ale byla to vzpomínka, protože v našich playlistech není.



To jsem již celý zmrzlý a doma vidím, že jsem tehdy před 6 lety ještě chytil něco z Bádenska, ale FM má prý větší dosah. Inu, pokud někdo bere věci vážně, rádio si upraví a tahá sebou směrovku, tak by měl jistě lepší výsledky. Kdo jen vyndá krabičku s prutem asi 30 cm dlouhým, tak co by chtěl ? I tak je to zázrak.

Ještě se mi podaří chytit Střední Franky 8C, ( Dillberg, 250 km) které jsem tuším toto léto chytil na úpatí Vrátenské hory u libovického křížku a podmínky počaly odcházet

Dnes je za zámkem zase jen nějakých 60 stanic, ale docela rád si od toho na nějaký čas odpočinu a popřemýšlím, zda by se nedalo ještě nějak jednoduše něco malinko vylepšit  ve smyslu reflektoru :-).





Žádné komentáře:

Okomentovat