pondělí 11. června 2018

Největšími hity nadcházejícího víkendu v Mělníku bude vyjímečné zpřístupnění stometrové podzemní chodby a 25. ročník Mělnické Jizerské padesátky.


Milí čtenáři, blíží se nám třetí červnový víkend a s ním přichází i další masové akce. Věřte tomu, nebo ne, ale MJ 50 je tu s námi již čtvrt století. Ano, již takovou dobu, se chodíme mnozí dívat na recesistický závod, ač někdy i s výpadky, abychom povzbudili známé, pobavili se, vyslovili jsme určitý obdiv k závodníkům, zažili jsme fajn atmosféru, prima okamžiky, které se neopakují a promluvili s přáteli. Jenom na chvíli je nám v parném létě dopřáno spatřit hromadu sněhu.

K tomuto závodu není fakt snad co dodávat a mnoho toho máte, včetně fotografií na webu

http://www.bezky.cz/  Připomínám jen, že akce začíná rozběhy, jako vždy v 17 hodin. Tomu ještě předchází dětský závod v 16 hodin.

Zde na webu najdete také několik starších článků této akce a možná si ji do soboty připomeneme ještě v nějakém článku nějakým výběrem několika obrázků.


Podzemní prostory pod historickým centrem města vás od loňského podzimu takříkajíc berou. Vždyť květnovou akci, která vám představila nejen Strakovy sklepy navštívilo za jednu sobotu přes 1 100 lidí !! Za vším však stojí něčí aktivita, bez které by nic nevzniklo. V tomto případě je to aktivita ze strany městského kronikáře a předsedy MOOS Martina Klihavce, který dokázal za necelý půlrok nasmlouvat čtyři veřejnosti přístupné návštěvy mělnického podzemí.

Jenže, ono to není jenom o tom někde něco organizovat, ale také o tom přitáhnout na akci lidi a udělat takzvaně dostatečnou reklamu. Tady se sám od sebe snaží i Soutok, protože jde o společné myšlenky i zájmy. Jak bych však mohl dělat reklamu, kdybych neměl žádné materiály ? I ty propagační materiály musí někdo vytvořit a opět je to Martin Klihavec, kdo si je vědom, že je toho třeba a na požádání mi něco zašle. Dovolte mi tedy, abych vás tímto pozval k návštěvě chodby a již čtěme společně věty napsané Martinem, které nás seznámí s tím, co nás návštěvníky tedy vlastně vůbec čeká.


V sobotu 16. 6. 2018 od 9.00 do 17.00 hodin budou mít zájemci další možnost navštívit část mělnického podzemí, které dosud nikdy nebylo pro veřejnost otevřené. Ve spolupráci se Středočeskými vodárnami a. s. bude poprvé a pouze na jeden den pro veřejnost přístupná unikátní podzemní chodba začínající naproti poště v Tyršově ulici a vedoucí pod Jungmannovy sady a pod budovou radnice až na náměstí Míru k bývalému vodojemu, který se nachází pod tamním parkovištěm. Chodba je dlouhá přibližně 100 metrů.
Na prohlídky této podzemní chodby není třeba se nijak objednávat, ani není potřeba si rezervovat vstupenky. V chodbě není zavedeno osvětlení, proto bude vstup organizován po menších skupinkách s průvodcem průběžně po celý den. Baterky s sebou!


Martin Klihavec.



plánek chodby

Martin ještě doplnil téma historií tak,  jako to v minulosti dělával zejména František Purš, z jehož článků na různá témata nakonec vznikla krásná knížka. Mezi těmito dvěma lidmi je věkový rozdíl několika desetiletí, ale jsem přesvědčený, že díky svému osobnímu zájmu, vůli a píli je Martin v roli městského kronikáře a historika člověkem na svém místě. Myslím, že lepší pozvánka na akci snad již ani nemůže být, a proto využijme ojedinělé příležitosti a podívejme se do míst, kde veřejnost ještě nikdy nebyla.

Historie vodárenství na Mělníku


Město Mělník se od svého založení potýkalo s nedostatkem vody. Několik staletí byla jediným zdrojem vody studna uprostřed rynku, dnešního náměstí Míru. K vybudování prvního vodovodu, který dopravoval vodu z potoka Pšovky do centra města, došlo někdy na přelomu 15. a 16. století.

 Nejstarší vodní čerpadlo se nacházelo ve mlýně na Podolí. Čerpadlo tlačilo vodu do Vodárenské věže, která sloužila jako vodojem. Odtud tekla voda samospádem do městských kašen (na náměstí Míru a Karla IV., v Palackého a Husově ulici), na zámek, do kapucínského kláštera a jezdeckých kasáren

. Vodovodní roury byly nejprve dřevěné, od roku 1824 pak železné. V roce 1882 byl vodojem z Vodárenské věže přemístěn do Pražské brány. V letech 1926 až 1929 byl vybudován nový vodovod, který začal využívat pitnou vodu z pramene Světice na Blatech. Současně byly postaveny dva nové vodojemy.

 Jeden na Chloumku pod kostelíkem sv. Jana Nepomuckého o objemu 800 m³. Druhý byl vybudován v centru Mělníka pod náměstím Míru před kapucínským kostelem (dnes je nad ním parkoviště mezi Regionálním muzeem a novější budovou Městského úřadu - bývalým Okresním úřadem). A právě k tomuto bývalému vodojemu o objemu 1 600 m³ vede z Tyršovy ulice téměř 100 m dlouhá chodba, kterou máte možnost výjimečně navštívit. Kvalita vody však přestala vyhovovat, proto byl v roce 1972 postaven nový přivaděč pitné vody z vrtů v Mělnické Vrutici.


Text: Martin Klihavec





Žádné komentáře:

Okomentovat