sobota 31. března 2018

Ředitelka muzea PhDr Miloslava Havlíčková, se ve Lhotce od ministra kultury v demisi Ilji Šmída dozvěděla zajímavou věc. Žákům ZDŠ přibude vedle angličtiny pravděpodobně ještě libovolný jazyk států vyspělých ekonomik.



Ministr v demisi, se samozřejmě zajímal o záležitosti RMM, velmi se mu skalní obydlí ve Lhotce líbilo, ale řeč přešla i na děti a mládež. Vždyť v mnoha případech to jsou právě děti, komu jsou mnohé akce muzea především určeny a je to pochopitelné, protože v mládí je budoucnost státu. A právě zde se ředitelka muzea paní Havlíčková dozvěděla docela zajímavou věc.

Je to  prý zatím v návrhu, ale uvažuje se o tom, že současná povinná výuka anglického jazyka, jako hlavního světového jazyka je již tak trochu za zenitem a doba si žádá nových přístupů. Vždyť sami víte z televize, že se podepisují různé kontrakty se státy s vyspělou ekonomikou, jako je například Čína, Japonsko, arabský svět a právě zde máme oproti ostatním státům velkou výhodu, kterou je třeba využít.

V návrhu tedy je, že si bude moci žák vedle povinného anglického jazyka vybrat ještě jeden jazyk a  tím by měla být zřejmě již zmíněná čínština, japonština a arabský jazyk. Dobrovolnost tu je i z toho důvodu, že se jedná o jazyky orientální, se zcela odlišným písmem a výuka tedy nebude tak hladká, jako je tomu u evropských světových jazyků.

Myšlenka má zcela jednoduchý důvod. Právě Češi znají světový zeměpis i dějiny mnohem lépe, než žáci v USA či v západní Evropě, a také jsme ochotní se mnohem více učit cizím jazykům i je používat, než je tomu jinde v Evropě, nebo v Americe. Z toho vyplývá,že si více získáme důvěru lidu těchto ekonomických velmocí a lépe porozumíme jejich životnímu prostředí a potřebám, což bude pro prosperitu české ekonomiky obrovská výhoda.

To mohu doložit konečně i osobně. Psal jsem si v 80. letech 20. století také do NDR ( bývalé Východní Německo). Zatímco u nás byla povinná ruština, tak tam již tehdy měli angličtinu. Když jsem se však u nás sešel s jednou svojí dopisovatelkou, tak přesto, že jsme si psali angličtinou, tak jsem byl nucený konverzovat v němčině. Nemusím vám říkat, že na mé straně bylo spíše jakési dobrovolné samostudium a  boom jazykových kurzů světových jazyků přišel až v roce 1990.

Co myslíte, jsou Češi ochotnější více se učit, více se učit cizím jazykům, než někdy až příliš hrdí vlastníci světových jazyků ?


Leila saida.

7 komentářů:

  1. Jirka z Mělníka2. dubna 2018 v 15:00

    Každé rozšíření znalostí je samozřejmě přínos, ale obávám se, že ty všeobecné znalosti se trochu sráží na úroveň vyhledávače encyklopedie. Pouze je pak u lidí rozvíjena konkrétní profesní část, v lepším případě. Kromě toho jsou lidé masírováni nenávistí k "arabským věcem", i když to se naštěstí týká spíš starších lidí, o které už tady, v otázce vzdělávání, tolik nejde.
    Přál bych si, aby podobný plán vyšel - jen tak můžeme správně pochopit jinou kulturu a včas se ubránit jejímu přehnanému vlivu, pokud y vůbec někdy hrozil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím po dlouhé době Jiří,
      jen jsem ještě čekal, zda někdo nebude reagovat.

      Na Apríla dokáží některá média vytvořit takové věci, že se člověk chytne, nebo aspoň málem chytne. Nějak mi 31. března odpoledne docvaklo, že tady skutečně byla vláda, muzeum mi opravdu zasílá materiály, a že by se dalo něco vyrobit.

      Měl jsem na to klid pozdě večer a sotva jsem to ve 23.30 dokončil, tak jsem to ihned odeslal. Pak mi došlo, že není ještě 1.4., ale kdybych to stornoval, tak jsem schopný to ještě smazat a už jsem vůbec neměl chuť ve 23.30 přemýšlet, jak to všechno udělám. Nakonec jsem se spokojil s tím, že to stejně Mělníček pošle do zpráv 1.4. na Apríla.

      Ovšem, ten kdo to čte třeba až další dny a přečte si datum 31.3., tak to za Apríl už považovat nemusí.Většinou mají však takovéto články čtivost hned po vydání a další dny už to nikoho moc nenapadne na ně klikat.

      Vymazat
  2. Jirka z Mělníka5. dubna 2018 v 19:35

    Aha, tak tohle mám i s navijákem :-)
    Nepřišlo mi to vůbec divné, protože krátce předtím jsem četl článek o hysterii okolo arabských textů na základních školách, tak mi to celkem zapadalo :-)

    Na oplátku mohu nabídnout, a jsem si jistý, že je zrovna Vy oceníte, pár cestopisných receptů do budoucna - na tomto odkazu:
    https://mapy.cz/ceskoza100?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiří,
      odpovídal jsem už ráno ( ne na svém PC), ale jak jsem to odeslal, tak to najednou zmizlo a hotovo.

      O tom článku ani nevím. Po roce cca 1998 začínaly pracovní inzeráty slovy: Aj, základní znalost PC, práce v mladém kolektivu, flexibilita.

      Relativně nedávno řekl nějaký politik: Aj znají všichni ze ZDŠ, ale vítáni jsou pracovně především ti, kteří umí nějaký exotický jazyk hospodářských velmocí.

      Ten Apríl je tedy na hraně reality. Na tu lego-mapu ČR jsem koukal už 1.4., ale nějak mě to nebralo. Hezký víkend!

      Vymazat
  3. Jirka z Mělníka12. dubna 2018 v 21:01

    V tom článku šlo o ukázky textů, aby se vůbec děti naučily, jak které písmo vypadá. Takže hysterické výkřiky o kacířství byly hlavně důkazem, jak málo lidé věnují předlohám pozornost a jak rychle přebírají bláboly jiných.
    V tomhle jsme stále strašně omezení, ve snaze zastavit nenávist ji aktivně podporujeme a ještě si myslíme, jak dobře činíme.

    https://zpravy.idnes.cz/arabstina-pismo-vyuka-skola-kritika-facebook-pracovni-list-dyslektici-1ml-/domaci.aspx?c=A180320_092518_domaci_nub

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až budu mít čas, tak snad na to kouknu. Pamatujete se Jirko na malé a laciné knížky s názvem Rozum do kapsy ? Také byla jedna krásná o jazycích. Je jich na světě přes 700 a mnohé jazyky užívají zajímavá písma.

      Televize dnes dělá jednu velkou chybu. Prakticky vše, co propaguje, tak lidem zoškliví, protože lidé jsou hákliví na to, když se něco, nebo někdo až příliš a neustále propaguje, nebo se o tom pořád mluví. To platilo za socíku i dnes.

      Vymazat
    2. Tak jsem na to koukl a mohu jen potvrdit, co jsem napsal ve druhém odstavci. Nejen tedy televize, ale i známá média všeobecně.

      Vymazat