neděle 4. března 2018

Jaro je již za dveřmi. Pohled do loňského roku může být částečnou inspirací.


Pohled na Mělník z vrchu Záboří  229 m.n.m.

 Když je již jaro za dveřmi, tak začnu občas vzpomínat, co jsem tak asi dělal přesně před rokem. Někdy je to jen taková připomínka a jindy i malá motivace. Letos jsem sice lednový přechod vrchu Nedvězí s mělnickými turisty vynechal, ale jednoho dne do té přírody člověk zase pěšky jistě vyrazí a nebude to jen po městě a v jeho okolí.

Na Vánoce roku 2014 vyšla pěkná knížka ,, Na Mělníku" s obrázky současného města. Řekněme si na rovinu, že zatímco některá jiná města měla takovou knihu už v 80. letech 20. století, tak na Mělníku to byla premiéra. Autoři však odvedli skvělou práci. Nádherné fotografie na velmi kvalitním papíře a dokonce i spousta poutavého textu.

V knize se praví, že podle jedné pověsti, se zhruba k roku 757 objevuje událost, kdy přívorský vladyka Beš na jedné vycházce dorazí patrně přes pole, až někam na kopec Záboří, odkud se mu prý naskytl pohled na malý zalesněný nedaleký vrcholek, kde prý dříví rovně rostlo. Vrátil se do Přívor a za tři dny se rozhodl na ono místo putovat i s celou svoji družinou.

Lidé počali stromy kácet, stavěli prvé dřevěné hradiště a dali mu název Bšov, který se později proměnil na lépe vyslovitelný Pšov. Tak prý vzniklo na mělnickém vršku první hradiště a usídlili se zde první lidé okouzlení přítomností řek kolem i krásného výhledu do kraje.

Ze Všetat vedla kdysi až na Mělník žlutá turistická značka, ale nakonec kdosi rozhodl, že zejména s panelky, která začíná kousek za obcí Přívory, až po zmíněný vrch na obrázku není nic zajímavého vidět a značka byla zrušena. Nicméně, pověst mě inspirovala v roce 2015 k tomu, abych se právě na jaře vypravil vlakem do nedalekých Všetat a zahájil pěší výlety právě tímto putováním.


A není ani bez zajímavosti, že jsem zatím vždy dorazil do cíle ve chvíli, kdy se na Mělníku, stejně tak, jako na mnoha jiných místech házela Morana do řeky Labe. Letos tato akce připadá na 18.3. a čas 15 hodin. Počasí se zatím vždy vydařilo, ani Morana nevypadala pokaždé stejně, a tak šlo vlastně o takové docela příjemné slavnostní zahájení sezóny.


Červánky nad zatopeným  Ouporem.

Oslava příchodu jara však probíhá různými způsoby. Jedním z nich je takzvaný Keltský telegraf, který jede letos už svoji 9. sezónu ( 24.3.2018) , ale kolem Mělníka, se nedaří tuto tradici zasadit, byť byla v minulosti občas nějaká posádka v Liběchově. Letos je na našem okrese přihlášena rozhlednička Hradišť u Kadlína, jak se můžete podívat do mapy ...

https://www.keltskytelegraf.cz/mapa-keltskeho-telegrafu

Nutno ovšem dodat, že nikdy nebylo takové počasí, aby byla od mělnického zámku nějaká dobrá viditělnost na nějaký ten zapálený ohýnek, které jsou zpravidla dále od nás. Letos tu však máme novinku. Kdosi se rozpomněl, že občas někdo má také ještě doma nějakou tu vysílačku, a tak mi to trochu vyznělo, jako takový nepříliš nadějný pokus navázat na staré časy, kdy si lidé kolem roku 2 000 s různými vysílačkami ještě díky absenci mobilů hodně vyhráli.


Pratuři v Milovicích.

Ovlivněný zprávami v TV, což je vlastně nejlepší reklama, jsem se také vydal loni do Milovic i Benátek nad Jizerou, abych spatřil v rezervaci tvory, které jsou u nás vzácností a můžeme být rádi, že toto divadlo máme tak blízko, že tam dojedeme dnes za pár kaček vlakem i na kole :-).


Zubry jsem kvůli nepřízni počasí navštívil hned dvakrát a o všem jsou tu články.

Zubr bývá také ve wikipedii nazýván bizonem evropským, který je menší, než jeho americký kolega. V každém případě šlo o krásný silný zážitek a podotýkám, že v Benátkách i v Milovicích nemají jen zde vyfocená zvířata a budu rád, když třeba v bývalém vojenském prostoru vznikne i nějaká ta jiná další obora s novými druhy vzácných zvířat.

Pro milovníky nevšedních zážitků nabízejí v Milovicích také třeba svezení v tanku, nebo v obrněném transportéru ....

https://www.adrop.cz/tanky/mesto-milovice   Dnes, se prostě snaží leckde vydělávat na lecčems.

Zase mám chuť si píchnout do toho, jak se radujeme na titulní stránce nového březnového čísla měsíčníku radnice při oslavě 10 let návštěv mělnické historické studny, ale o dalších nevyužitých možnostech středověkých sklepů pod náměstím  mlčíme.

Abych ale jen nekritizoval, tak musím pochválit ty, kteří mají na svědomí na Mělníku kruhové objezdy. Možná mám štěstí na provoz, ale za mě dobré. Ovšem, víme, že nás teď opět čeká nelehká dopravní situace a navíc jsem zvědavý, kdy se také bude tedy pokračovat s tím  podle některých provizorním obchvatem. Situaci posezení a aktivit u řeky si dnes odpustím, vždyť se teď řeší spalovna odpadu. To se toho najednou sešlo.


Kdysi Císař, dnes Šalanda.

Pojďme však k něčemu příjemnějšímu. Jaro otevírají také Velikonoce a v posledních letech tu máme krásný zvyk s bylinkovým zeleným pivem. Určitě pozvánka na jedinečnou chvíli, ač v článku bude o pivě ještě řeč.



Z filmu Ježíš.

Pojďme však o den dále. Velký pátek není jen den volna a pálení ohňů, ale také třeba čas pro zamyšlení nad některými biblickými přirovnáními a nad tím, že vše je součástí historie, ať je to dnes, za deset let, nebo před 2 tisíci lety.


První autobusový den PID v Letňanech v dubnu 2017.

A pak už se to s akcemi rozjede a je jen na vás, zda dáte přednost výletům, nebo akcím. Loňský Den PID v Letňanech měl takový úspěch, že tam bude 14. dubna druhý ročník a kalendář je nabitý spoustou dalších akcí.


Loňský První pivní festival v Mělníku.

...... měl obrovský úspěch a už v květnu vidím druhý ročník, takže velká sláva :-)! To jsme však již moc daleko. Čeká toho na člověka vedle výstav a různých akcí v tomto městě i v okolí prostě dost.

Ať už je to kulturní, či sportovní dění v centru na kopečku, akce pod ním, nebo v blízkém i vzdálenějším okolí :-). Ať už to jsou cyklostezky pod městem, nebo vlak, který vás zaveze třeba i jen vyjímečně do krásných míst našeho blízkého, či vzdálenějšího okolí.

Vězte, že je nač se těšit, pokud je člověk opatrný zejména na mnohdy opravdu zbytečné úrazy z blbosti !

Žádné komentáře:

Okomentovat