čtvrtek 15. března 2018

Věci, které se mají připomínat. 79. výročí okupace Čech, Moravy a Slezska.


Co myslíte, máme si připomínat výročí okupace Čech, Moravy a Slezska v roce 1939 ? Máme si právě dnes připomenout, že už je to 79 let, co se německá armáda vydala ze Sudet do Prahy, aby zde vyhlásila Reichsprotektorat Böhmen und Mähren _?

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_okupace_%C4%8Cech,_Moravy_a_Slezska

https://cs.wikipedia.org/wiki/Protektor%C3%A1t_%C4%8Cechy_a_Morava


Když tak koukám na Seznam.cz , tak tam nějak nic takového nevidím. A přitom jsou výročí, která opravdu nepřehlédnete a ČT 24 jim dokáže věnovat celý den i více.
Dnešek je tedy významný tím, že díky různým ústupkům a zájmům  jiných národů vyslal zfanatizovaný národ na cizí území vojenské jednotky, které s nadšením  téměř nikdo nevítal. Začalo nelehké období, kdy se mnoho lidí bálo o život a mnoho jich o něj přišlo.

Sice nejde zrovna o regionální akci, nebo nějakou aktivitu, ale přišlo mi už jen, jako lidovému zájemci o historii a dění kolem nás správné, to zmínit, když to jinde vázne.

Ale což, tak hlavně že víme již od odpoledních hodin, že dnes středoškoláci a vysokoškoláci protestují na náměstích proti  demokraticky zvolenému prezidentovi a snad i proti Babišovi, nebo že Merkelová je už počtvrté de facto největším šéfem Německa, protože kancléř  je tam oproti prezidentovi mnohem známější a důležitější politický post.

Hezký víkend a nezapomeňte třeba i na akce!

Aktualizace  ve 23 hodin:

Stanice ORF 2 ve 22.30, pořad ZIB History, 80 let Anschluss Rakouska, dobové záběry Hitlera, rozhovory s pamětníky. 




Žádné komentáře:

Okomentovat