sobota 10. března 2018

Jak budou plout výletní lodi na Labi a na Vltavě v roce 2018? PID a DUK je základ. Kam na zelené pivo? Sledujte Na kole přes Afriku, aneb Tadeáš dostal dnes na cestu čip.


Loď Fidelio v mělnickém přístavu.

Kdysi dávno jsem se snažil na webu Soutoku přicházet s předstihem i ohledně lodní výletní dopravy pod městem. Bylo to dosti obtížné, protože zejména právě u nás pod Mělníkem, se střídaly společnosti, jako snad nikde, a teprve v posledních letech, se to trochu ustálilo. Bohužel, Mělník má i ty lodní plavební řády skutečně až v době, kdy tu již žijeme různými akcemi a naučili jsme se, že je to jen takové nepříliš podstatné zpestření pro návštěvníky ze vzdálenějších míst. Mělničan si vyjede na loď do Poděbrad, nebo do Ústí.

Pojďme si nejprve trochu zavzpomínat, kdo první začal výletní akce pod Mělníkem. Byla to Labská plavební společnost ...

http://www.labskaplavebni.cz/jizdni-rad-ceny-usti-nad-labem     Pokud si vzpomínám, tak společnost nebyla s výsledky nějak spokojena, myslím že dokonce v zimním období provozovala plavby také po Praze, což by se dalo dohledat, v nějakém starším článku, ale především se specializovala na plavby mezi Děčínem a Drážďany, což je její hlavní činnost dodnes. Jak vidíte, tak plavební výletní řád pro tuto sezónu mezi Děčínem, Drážďany a Míšní má již zpracovaný.

Zůstaňme ještě u tradičních společností, kterým se daří, a to také díky tomu, že plují prakticky i v zimě. Je to paroplavební...
http://www.paroplavba.cz/ , která pluje letos pod Mělník celkem 5x asi za 690 Kč na osobu ( dospělý jednosměrná) , 790 Kč zpáteční ( pro oba směry). Ta má samozřejmě plno linek v Praze a o sezóně pluje velmi často na Slapy a občas pod Mělník.

Pak to je samozřejmě loď Král Jiří v Poděbradech, která vynechává pouze leden a únor. Jde navíc o příjemné krátké plavby za pěkný peníz. Vždyť plavba z Poděbrad k restauraci Cidlina na soutoku stojí 100 Kč ( půlhodina plavby). Za plavbu z Poděbrad do Kovanic a zpět to jsou 200 Kč pro dospělého. Nikdy jsem nepochopil, proč se nedohodly Poděbrady s Nymburkem a okresní město zůstalo bez přístavu.

http://www.kraljiri.cz/jizdni-rad

Pojďme však znovu k nám pod Mělník. Druhou společností byla Marina Nelahozeves, která plula a pluje hlavně kolem Kralup nad Vltavou, ale svého času plula i do Zooparku v Zelčíně a na Mělník.

Poslední je několik let loď Fidelio, která si však s plavebním řádem dává vždy načas.
http://www.fidelio-boats.cz/

Snažím se však také již několik let sledovat společnost, která provozuje lodi Porta Bohemica na sever od našeho okresu. V jedné sezóně plula dokonce až do Štětí a k nám do Horních Počapel. Zjistit o ni něco aktuálního není nikdy také zrovna lehké, pokud se budete opírat pouze o novinářské články, ale díky jejímu začlenění do DUK, je to mnohem nadějnější.


Základ je znát nejen PID   https://pid.cz/, ale také  DUK.

 http://www.kr-ustecky.cz/jizdni-rady/ms-237439/p1=237439

Tam právě patří i lodi Porta Bohemica linky 901. Zde tedy máte základní plavby a už si můžete plánovat svezení z Ústí do Roudnice. Já si to proplul z Litoměřic do Ústí v roce 2008 a máte to tady někde celé v mnoha fotografiích v pětidílném seriálku.

file:///C:/Users/koden/Downloads/J%C5%98%20901%202018%20z%C3%A1kladn%C3%AD%20plavby.pdf

Pro nás je zajímavý i kalendář zvláštních plaveb.

file:///C:/Users/koden/Downloads/J%C5%98%20901%202018%20mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9%20plavby%20(2)%20(2).pdf

A koukám, že linka 902 pluje po krásné trase z Ústí nad Labem do Bad Schandau. Tedy, vlastně jen do Hřenska, protože do ,,Německého Žandova" ( historický počeštělý název je Žandov) pluje jen jedna spoj, ale i tak je to nádherná trasa. Znáte z vlaku a z jízdního kola :-).


Zelené Starobrno, to je dobrota. Už máme seznam pro rok 2018, který se moc neliší od minulých let. Předpokládám, že některé restaurace v centru budou mít také zelené pivo, ovšem odjinud, jako tomu bylo v minulosti. Nechtějte však, abych běhal po nějakém facebooku a hledal téma.

http://www.zelenepivo.cz/kde-se-toci



Není to tak dávno, co jsem vám představil příjemnou možnost sledovat na facebooku a v novinách cyklistickou dobrodružnou cestu jihočeského mladíka z Prachatic Tadeáše Šímy do Kapského Města na jihu afrického kontinentu.

https://www.facebook.com/nakolepresafriku/

Dnešek je přímo přelomovým datem a věřme, že se snad nic nepokazí. Tadeáš dostal v Ghaně před dnešní cestou čip a můžete tak sledovat jeho cestu on-line ....

https://www.positrex.eu/public/linkToPosition/map.htm?URL=oppcnnbmp1gm

V tuto dobu vidíte přesně v mapě, kde právě je. To je bomba! Nyní míří do Toga, které mělo být teoreticky po skončení 1. světové války naší československou kolonií, ovšem návrh to byl jen velmi krátký. Bývalou německou kolonii si totiž rozebrala Británie s Francií. Británie později svoji část připojila celkem logicky k republice Ghana a francouzská část se stala samostatným územím. Doporučuji si přečíst o tomto státě se zajímavou historií Wikipedii.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Togo

Venku to za moc nestojí a rýmička ani po týdnu ještě nedovoluje aktivity v terénu, tak aspoň takto :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat