neděle 11. března 2018

V Ghaně to není zase až tak rozdílné, jak můžete vidět :-). Když toho moc nemůžete, máte dnes úplně jiné možnosti.


Archivní foto z cesty Soutoku na Moravské pole v loňském roce.

Někdy slýchám kolem sebe až neuvěřitelné nářky nad tím, že musí být člověk doma. To je skutečně noční můrou některých budoucích, nebo i stávajících penzistů, kteří zkrátka nemají žádné záliby. Přitom sami vidíte, co vše se dá dělat, pokud je člověk tak nějak v psychické pohodě a má nápady.

Jsou chvíle, kdy se vás zdraví, ani počasí neptá a co teď?  Představte si časy, kdy měli lidé doma jen knížky, v televizi byly dva programy, rádio, magneťák a někdo nanejvýše doma podle možnosti, pokud se cítil dobře mohl něco kutit. Zvlášť mladí lidé, se velmi rádi družili u zlatavého moku, vymýšleli zábavný program na nejbližší i vzdálenější chvíle, internet nebyl, ani mobil a zábavou byly karty, různé společenské hry, nebo v nouzi docela obyčejná krabička od sirek, která sloužila podobně, jako hrací kostka a hra měla roztomilá pravidla.

Dnes máme těch možností díky technickému pokroku podstatně více, ale musíme mít vědomosti a zájem. A nic z toho není tak úplně samozřejmé a přichází to k nám mnohdy v jakýchsi zájmových vlnách.


Tadeášův webb.

Už 6. února jsem tu psal o dobrodružné cestě mladého Tadeáše Šímy, který se vydal na jízdním kole přes Afriku ke Kapskému Městu a o možnosti sledovat jeho cestu na facebooku. Na tom by nebylo nic zvláštního a takových akcí můžete sledovat více, pokud o nich víte a máte zájem. A někdy to i omrzí, ale tak už to chodí.

Bohužel ani po týdnu, se stále necítím tak, jak bych si přál a musím říci, že to, co přišlo včera dopoledne, tak to přišlo, jako na zavolanou. Firma Level sro. z Náchoda půjčila prý Tadeáši přes nějakého člověka ( snad se to dočteme) krásnou věcičku (Positrex) pro snímání polohy a dalších dat,jejíž obdobu tak trochu už známe z aplikace Google street, kde nám ukazovala naši polohu, pokud jsme se toulali přímo v programu třeba ulicemi našeho města.


Kousek před řekou jménem Volta. Z jedné vesnice.

Když tahle sláva přišla do mého domova, a bylo to tehdy myslím díky reklamě nějakého člena teamu Mělníček na webu Mělníčku, tak jsem vydržel dlouhou dobu zkoumat zejména místa u nás, která jsem tak nějak znal. Tak jistě, mohli jste se podívat do New Yorku, či do Hamburku, ale nejlepší to je asi tam, kde jste někdy byli a něco vám to říká.


Teď jsem ale dostal nápad, že bych se mohl podívat, jakou má ten kluk vlastně cestu, jest-li to má do kopce, po čem vlastně jede, a co bych na jeho místě asi viděl. Vždyť člověk také občas jede někam rekreačně na kole, a také je někdy v létě horko :-). Měl jsem velké štěstí, že zrovna Ghana povolila monitorování společnosti Google, a tak jsem na tom kole seděl najednou také a nebylo těžké uhádnout, kudy Tadeáš pojede a občas ho zkontrolovat kde je.

V této aplikaci jste totiž rychlejší, žádný provoz, žádný prach, ani únava, či dehydratace :-). Zejména před Togem byl provoz už pěkně hustý.


Poslední most přes řeku jménem Volta, která se později vlije do Atlantiku.

Když si to projedete, tak zjistíte, že to není člověku zase až tak cizí :-). Asfaltky tu jsou také :-). Zajímavé je, že silnice mají dostatečnou krajnici pro kolaře. Domy leckdy připomínají ty naše, občas tu tedy chýše jsou a dopravní značky jsou snad stejné. Ač teď nevím, protože se to tu za ta desetiletí trochu měnilo, tak kterou éru mi vlastně připomínaly :-). Pravda, ta řeka Volta, to byl slušný veletok, ale jinak jen trochu jiné stromy a babky u silnice prodávají maličko jiné ovoce. Ty velké plody jsou snad z datlových palem.


Tadeáš nám dojel do Toga a radost bude poloviční, ale stejně nebude o pracovní týden tolik času. Tady můžete aspoň jeho cestu sledovat v mapě a přepnout se do leteckého pohledu.


Když jsem sledoval jeho posici, tak mě zajímalo, jak dlouho ještě hodlá jet, když už se blíží u nás tma. Tak na to jsou samozřejmě také programy a tento je dobrý. On vlastně i ukazuje úhel stoupání slunce nad daným místem v danou dobu.

Zatím má ještě Tadeáš slunce opravdu na jihu, byť se silně blíží do nadhlavníku, ale to se brzy změní. Adresa programu je http://www.suncalc.net/#/6.1612,1.2648,8/2018.03.10/18:46

Tak to je dnes vše. Zítra nás čekají mnohé povinnosti. Třeba jsem dal někomu typ pro další zábavu, jak si krátit nevlídné chvíle, kdy se toho moc neděje :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat