úterý 6. března 2018

Mělnické podzemí si připomíná 10 let. Studna měla vypadat jinak, na Karlově náměstí měla být kašna. Tak co říkáte mělnickým historickým sklepům? Velká fotogalerie.


Plán revitalizace středověké studny.

Milí čtenáři , za těch více než 6 let, co zde na Soutoku píši jsem poukázal několikrát také na svůj první web  http://mujmelnik.webzdarma.cz/index.html , který jsem tvořil v letech 2007- 2011. Zejména to bylo v okamžicích, kdy jsem vám chtěl přiblížit fotografie mělnického podzemí, ale i jiné věci. Jenže jsem se již několikrát přesvědčil o tom, že čtenáři se chovají úplně jinak, než by člověk mnohdy očekával a někdy vás překvapují až neuvěřitelným způsobem a musíte se tomu zasmát.

Doneslo se mi, že se článek o starém autobusovém nádraží v únorové Mělnické radnici někomu líbil a nejvíce jsem se zasmál, když mi jeden známý na potkání chtěl líčit, jaký zrovna četl v radnici krásný článek o starém autobusáku. Avšak ruku na srdce. ,, Kdo z vás, kteří jste to četli, jste přemýšleli o tom, kdo je pod tím podepsaný a kdo jste skutečně potom klikli na webu na odkaz :-)?

Tak tady z vás asi někdo ano a nárůst statistiky byl opravdu určitým způsobem znát, a tu a tam ještě teď to někde přiskočí, ale ukazuje se jedna věc. Lidé převážně nechtějí klikat na odkazy a pokud nejsou v tomto případě obdařeni nějakým větším zájmem o dopravu a je jim jedno odkud kam co jezdilo, tak jim úplně stačí ten zlomek ledovce v té tištěné podobě, kde jsou přiblíženy ty budovy.

A protože to platí všeobecně, tak jsem se rozhodl, že do tohoto článku si vezmu fotky ze svého prvního webu a nebudete muset na nic klikat, pokud nebudete chtít. Rozhodně budou po těch 10 letech pro mnohé lidi překvapením. Podívejte se na první obrázek a vězte, že to vše mohlo dnes vypadat na mělnickém náměstí Míru úplně jinak.


Měla to být parádní noční každodenní show nasvícené hladiny, která tehdy hodně lákala, ale zvítězil rozum. Nejen, že by to narušilo zcela klima podzemí, ale byla by nenávratně zničena i krásná klenba nad studní, která odděluje oba rozdílné světy od sebe. Hluk a možná i případný nepořádek včetně změn klimatu. Právě od zpřístupnění studny veřejnosti uplyne 22. března rovných 10 let a je nejširší městskou středověkou studnou v ČR.


Návrh kašny na Karlově náměstí.

Zde zase vidíte, jak se přemýšlelo o tom, že Karlovo náměstí by mělo být jakousi oázou klidu, pohody, snad kultury a zeleně. Dnes je celý ten prostor od pošty, až ke spořitelně jednou velkou neznámou a nikdo ještě nikdy nenašel úspěšný podnikatelský recept hlavně pro velké budovy bývalých obchoďáků. Ale, to jsem odbočil od téma podzemí města.


 Dne 10.9. 2005, se mohli mělničtí v rámci DED prvně podívat do sklepů, kam se jinak nechodí a byla to zcela vyjímečná příležitost. Skutečně ojedinělá. Vedle běžně přístupných sklepů pod mělnickým zámkem a muzeem, se totiž mohli návštěvníci podívat také do sklepů pod domem, kde žil olympionik veslař Josef Straka a do sklepů bývalých vinařských závodů, kde se říká U Holečků.


Součástí byl i tento plán podzemních prostor  centra města.


 V informační brožuře, kterou vydal  MOOS ( Městský osvětový a okrašlovací spolek) ke Dni evropského dědictví na Mělníku 10.9.2005,se dozvídáme, že tu mají dna sklepů až 6 úrovní od cca 3 metrů do téměř 10 metrů pod povrchem. Na první fotografii si můžete udělat určitou představu. Jsou to vesměs holé a prázdné prostory, které však byly v minulosti využívány třeba ke skladování komponentů na výrobu mýdla.



Pod mělnickým centrem najdete jak menší sklípky, tak opravdu velké chodby.


To je zrovna případ právě sklepů pod domem Josefa Straky. Takovou zajímavostí je i veslařský trenažér v nejspodnějším patře, který jsem nechal na původních stránkách.


Teď si dáme nějaké obrázky ze sklepů U Holečků:



Tady jsme mohli dokonce obdivovat ještě i bývalé zařízení kdysi zde sídlících vinařských závodů. Těch fotek mám na prvním webu podstatně více, ale proč sem vše tahat, že? Nemusím vám psát, že mělničtí návštěvníci tehdy žasli, co má Mělník pod zemí za poklad. Málokde mají tak velké sklepy, nebo chodby pod zemí, jako u nás. Stačí občas cestovat, nebo si to dnes najít na webu.


To je již sobota 26. dubna 2014 a akce Vinná noc. Do svých sklepů nás vzal  Jan  Matoušek, který byl tehdy myšlence zpřístupnění sklepů pod městem nakloněný sám od sebe a dokonce tu pořádal dobrovolné, někdy pro cizí zájemce i placené brigády pro vyklízení sklepů.


Považte, že sklepy pod Mělníkem měly být původně v 90. letech zality směsicí popílku z EMĚ a betonu. Dnes se o nich mlčí, ale nevím, proč by se nenašlo více takových lidí, jako je Jan Matoušek? Vždyť motivací může být už jen ta čest, čemu vaše leckdy nevyužité sklepy slouží a samozřejmě také podíl ze zisku v rámci prohlídek. Krom toho může být u každého sklepa čestně uvedeno na tabulce, kdo je majitelem, nebo to vyřešit jinak  . Myslí si někdo, že to vidím, jako Hurvínek válku? Tak nevím, jak tedy jinak motivovat vlastníky privátních sklepů a určitě možnosti jsou, jen to nejspíše ještě nikdo nezkusil, protože to není něčí zájem.


Ze sklepů Jana Matouška.


Podle některých pověstí jsou prý pod náměstím obrovské chodby, kudy by projel třeba i válečný nákladní automobil. Nikdo prý hlubší průzkum nakonec nikdy nedělal, pokud mám správné informace.

A to jsou již obrázky z DED 10.9.2017, kdy nás aktivita MOOS zavedla do sklepů na náměstí Míru pod domy č.p. 5 a 11. Také ty sklepy mají majitele, kteří byli svolní k takovéto jednodenní akci.

Takové lidi je třeba získat pro věc a vynaložit třeba i určité finanční prostředky. Pak lze dle mého názoru hovořit teprve o skutečném podzemí, jaké mají města Tábor, Jihlava, Znojmo, Úštěk, Litoměřice a kvanta dalších. Vždyť to jsou právě ty hlavní magnety turismu těchto měst, které táhnou. Studni všechna čest a radost za ni, ale je to jen zlomek podzemního bohatství, byť vodní hladina pod zemí zabodovat musí.

To, že budeme mít třeba zimní přenosné kluziště na náměstí Míru může vypadat zajímavě, ale že by to kromě investice do takového projektu mělo něco změnit a přinést nějaký efekt?


Některé chodby a sklípky má Mělník menší ...



.... a malé, ....

.... ale jiné chodby jsou opravdu veliké. Existuje domněnka, že za stěnou v závěru této chodby jsou prý chodby možná ještě větší.


Zájem o mělnické podzemní středověké sklepy je tradičně vždy obrovský. O tom je i článek z loňského září ...
http://soutok.blogspot.cz/2017/09/nejvetsim-tahakem-dnu-evropskeho.html


Mělník má poslední dobou těch starostí možná až moc ( samé opravy mostíků a mostů, další kruháč, průtah, spalovna, cyklostezka a život u řeky, zřejmé rozšiřování přístavu, Karlovo náměstí, Amerika apod.), ale pokud si vzpomínám z loňského vinobraní, tak bude dokonce ročně získávat, jako jedno z pěti měst i nějakou nemalou krajskou dotaci. Pořád se nemohu zbavit dojmu, že je tu nezájem vůbec začít jednat s majiteli ohledně této myšlenky a obětovat na aktivitu v této oblasti turistického ruchu nějaké finanční prostředky.

Možná, že právě tato aktivita by nám mohla pomoci podstatně zvýšit turistický život v centru, což by dalo jistě příležitost novým aktivitám, které by se od toho mohly odvíjet a navíc by pomohla stávajícím aktivitám, které živoří. Představte si člověka, který má v nějaký krásný všední jarní den zrovna volno, dívá se, co se kde po městě děje a klidně by už v 11 hodin zašel někam na dvě. Jenže nejsou lidi ( zákazníci, turisté) a tak má do 15 hodin smůlu. Ve městech, kde je mají, tak to lze. Tady je to, jak s tím opravdu věhlasným hotelem U zlatého beránka. Také kdysi fungoval. Naposledy před třemi desítkami let

Chtěl jsem sem dáti také nějaké odkazy na sklepy v jiných městech, ale nějak jsem nenarazil v případě Tábora a Znojma na tu klasiku, kde máte skutečně poutavou úvodní stránku s odkazy na vše potřebné, včetně slušné fotogalerie. Každá informace vás směřuje na jiný web.

Žádné komentáře:

Okomentovat