čtvrtek 27. října 2016

Republika, Haloween, Dušičky a další pěkná akce PID v našem okolí v malé fotografické připomínce, komentářích i odkazech..


Následující fotogalerie  je takovou připomínkou událostí, o které můžeme o víkendu, nebo v nejbližších dnech zavadit. Zítřek je samozřejmě hlavně státním svátkem, kdy si připomeneme nelehký vznik Československé republiky. Nechce se ani věřit, že k tomu došlo již před 98 lety, kdy ze soustátí Rakousko-Uherska povstal zcela nový stát.

Historie je to určitě zajímavá a hodna připomínky třeba i jen na internetu v nějakém článku, či Wikipedii. Může se snad někdo z mladé generace ptát, proč slavíme něco, co bylo za časů prezidentování Václava Havla  zrušeno Václavem Klausem a Vlado Mečiarem, ale odpověď není dle mého názoru složitá. Oba národy si uvědomují, že nebýt roku 1918, tak by neexistovaly ani dnešní naše státy, máme za sebou mnoho společných let ve všech odvětvích činnosti, včetně populární  kultury i sportu a stále tu i díky nesmírně blízkému jazyku a společné historii přetrvává úzký vztah i v rámci suverenity dnes již dvou samostatných států. Klidně si tedy můžeme na náš stát připít a je jenom na vás, zda jeho hranici cítíte za Břeclaví, poblíž Michalovců, nebo až v Jasině.



Velmi se vám líbil Den PID v Mělníku, který byl součástí sobotního vinobraní 2016 ( článek zde). Vězte, že až do 30.10. si ho můžete užít opět, ač si budete muset udělat malý výlet. Tentokrát má jezdit dokonce kromě harmoniky ( Ikarus 280) i klasické RTO, ale bohužel bez vleku. Čili, akce beze mě :-).


Haloween byl původně anglo-saským svátkem, ale v současnosti se mu začíná velmi dařit i u nás. V marketech dnes již koupíte nejen dýně pro vydlabávání, ale dokonce i dlabací sady. A tak si připravte rodiče penízky pro radost svých ratolestí, protože to zrovna za lidové ceny není a zvlášť ty sady na využití jednou v roce.

http://soutok.blogspot.cz/2014/11/haloween-svatek-svatych-svatek.html


A pak už tu máme Památku zesnulých, kterou všichni známe pod lidovým názvem Dušičky. Ani teď nevím ( je to v archivu) při jaké akci jsem na mělnickém hlavním hřbitově toto nafotil, ale když se podíváte ...


.... na ty dvě fotky pod tímto odstavcem, tak vězte, že takto krásně byl nedávno na něm zrestaurován hlavní kříž. Právě třeba nyní kolem 2. listopadu, se můžete pokochat jeho novou krásou a rozhodně nejde o nějaký malý křížek, jak se může na první pohled na fotografii jevit..



Na samý závěr článku, se pokochejte podzimní náladou ze severní dochované části hradeb našeho města.. Je až k nevíře, jak okolí hradeb s novým parkem, který tu před několika málo lety vznikl, jak zkrásnělo. Původní černá fölie na prvních fotkách místa je již jen dokumentární archivní záležitostí.





3 komentáře:

  1. Děkuji moc! Jsem opravdu nesmírně rád za pochvaly od člověka, který je v Mělníku mezi lidmi zajímajícími se o město a jeho historii považován především za ikonu fotografování a navíc má za sebou bohaté životní zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Článek byl dodatečně opraven. Václav Klaus sice s Vlado Mečiarem ukončili existenci společného státu, (byť se lid dožadoval referenda), ale nebylo to za časů presidentování Václava Klause, jak zde bylo mylně mnou napsáno, ale samozřejmě za časů presidentování Václava Havla, který se tak po další období stal presidentem pouze již jen České republiky.

    OdpovědětVymazat