neděle 30. října 2016

Dnešní rozhlasové přijímače nejsou určeny jen k poslechu, ale také ke čtení.


V listopadu 2011 jsem tu napsal seriál ( 9 dílů) s názvem Rádio kdysi a dnes. Právě devátý díl https://soutok.blogspot.cz/2011/11/radio-kdysi-dnes-9dil.html jsem ukončil dálkovým příjmem v pásmu FM  (VKV) na docela obyčejný mobilní telefon, kde nám jako anténa slouží sluchátka se svojí delší šňůrou. Tu pak jednoduše natočíte, jako antenní prvek v horizontální polarizaci do požadovaného směru, ale to se už dostávám zase někam jinam. On totiž přichází podzim a zvláště ty hnusné vlezlé mlhy bývají těmi nejlepšími podmínkami pro lov dálkových stanic na pásmu 87.5 - 108 MHz.


Jenže, od té doby se ve světě techniky zase mnoho změnilo. Nejen, že se i na našem trhu konečně začala objevovat internetová rádia ( přijímače) za přijatelné ceny a mohli jsme tak upustit od nepohodlného rozhlasového příjmu přes zapnuté PC, ale stejně tak, jako můžeme přijímat televizi v takzvaném DVB-T, tak na naprosto stejném principu můžeme přijímat i takzvaný rozhlasový DAB + . Samozřejmě, že kdo má zálibu v dálkovém příjmu FM a vyhledává tak způsobilá vyvýšená místa v terénu, tak to samé platí zejména pro příjem  zahraničního DAB+, kde je však třeba ještě mnohem příznivějšího signálu.


Tyto přijímače, které se vyrábí v kombinacích FM a DAB+ , FM a internet, nebo FM s DAB+ i internetem, jsou často vybavené krásnými velkými displeji, které vám nabídnou celou řadu služeb. Pochopitelně, pokud se chcete dozvědět něco o přijímané stanici v pásmu FM, nebo DAB+ přímo z displeje přístroje, tak je k tomu zapotřebí dostatečně silný příjmový signál. U internetu se stačí jenom připojit k síti a už můžete poslouchat různé stanice a porovnávat, co ta či ona stanice nám na displeji  vše zobrazuje. Nutno říci, že mnohé stanice mají v tomto velké rezervy. Posluchač se mnohdy nespokojí jen s informací, že poslouchá stanici plnou populární hudby, zpráv a zajímavostí ze světa.

 Leč, valná část stanic vám již o sobě žádné jiné informace neposkytne ( pokud jde o internet), snad jen s vyjímkou informace o datovém toku. Lepším typem stanic jsou však takové, které vám sdílí název pořadu, nebo dokonce hudebního interpreta a název písně, kterou zrovna slyšíte. Takových stanic je hojně v pásmu FM, kde u vzdálených stanic potřebujete však dostatečný signál, ale horší situace je u DAB+, nebo internetových stanic. Je to zkrátka stanice od stanice. Přesto zde můžete být velmi často spokojení.


Zvláštní kapitolou jsou pak psané zprávy na zpravodajských rádiích. Jak sami vidíte na spodním obrázku, tak například stanice CRO-PLUS zobrazuje kromě názvu relace postupně i přehled několika hlavních zpráv a postačuje vám jen dostatečný signál v příjmu DAB+ . Pokud ho nemáte, tak sice můžete stanici naladit také na internetu, ovšem při pohledu na displej budete v takovém případě zklamáni. Stanice vám totiž bude neustále jen zobrazovat zprávu, že je stanicí zpravodajskou, zejména v době cca 16- 24 hodin. Nic více si z displeje nepřečtete. Opravdovým rekordmanem je tak stanice B5 aktuell, která dokáže psát asi až 10 hlavních zprácv ( každou 3x opakuje) včetně počasí a reaguje na nové informace. Přitom jde také ( jak vidíte na obrázku) o stanici internetovou. Němčinu je tedy dobré aspoň nějak znát.


Zkoušel jsem najít podobné aktivity displejů u programů zpravodajské BBC, ale to se minulo účinkem. Tam snad jen zobrazují jednu zprávu stále dokola.

V některých minulých článcích jsem vás seznámil se stanicemi, které dávají vlastní krásnou lidovou hudbu ( etnickou). Samozřejmě, že neposlouchám jen tyto stanice, byť je jinde slyšet nemůžete, na rozdíl od některých německých vysílajících na FM ( Sasko,Bavorsko), nebo v DAB+ , ale také stanice vysílající naši evropskou populární hudbu současnosti, nebo starších let. Dělal jsem pokusy i čistě se stanicemi vysílajícími jen informace o počasí, ale ty jsou všechny v USA a Kanadě. Poslouchal jsem stanice vysílající pro české menšiny ( vše články zde). Dnes jsme se tedy podívali na dosud téměř ne zcela využitou možnost některých současných radiopřijímačů pro šírou veřejnost ( radioamatéry stoprocentní internetový příjem pochopitelně nezajímá a značná část dává před VKV přednost poslechu různých služeb na KV, včetně Dixingu s možnostmi použití velkých směrových antén), které disponují uspokojivými displeji. Zde opravdu vidíme, že by to mohlo být celosvětově  lepší a je na tomto poli co dohánět.


Žádné komentáře:

Okomentovat