středa 26. října 2016

Letošní Den Středočeského kraje bude ve znamení psů a vlků. Nově otevřená výstava dobových hraček.


Jak jistě všichni víte, tak tento týden  bychom měli mnozí mít díky svátku zkrácený pracovní týden a připomeneme si již 98. výročí ( 1918) samostatného ČSR. Avšak sváteční den je také dnem Středočeského kraje a díky akci v RMM, která nese stejnojmenný název, toto nemůžeme přehlédnout.

Letošní Den Středočeského kraje bude ve znamení psů, historicky vzato vlků!

28. 10. 2016, 9:00 – 17:00 hodin


Pes je přítel člověka i muzejníka! To je heslo výstavy hraček pejsků, která je v Regionálním muzeu Mělník k vidění ještě do 30. 10. Poslední program pro děti: komentovaná prohlídka s chlupatým průvodcem Alíkem Balíkem a tvořivou dílničkou, se však koná v Den Středočeského kraje 28. 10. v 9:30. Děti si vyrobí pejska z papíru nebo starou optickou hračku thaumatrop.


Již tradičně muzeum v na Den Středočeského kraje 28. 10. otevírá své expozice a výstavy za symbolické vstupné 1,- Kč a bude tomu tak i letos. K vidění bude nově otevřená výstava dobových hraček v expozici historických kočárků, výstavy Bílá temnota. Drogy. Cesta tam a zpět…ve velkém sále a výstava ZUŠ Mělník Drogy. Cesta do pekel ve vstupních prostorech muzea. Navštívit můžete i vinařskou expozici a středověké sklepy, nebo posedět v kavárně a ochutnat některé z 50 druhů českých vín, které celoročně nabízí.


V 11:00 hodin proběhne předání cen vítězům letní pátrací soutěže „Hledá se Brok a jeho parta“.

Odpoledne pak bude patřit milovníkům přírody. V muzejní kavárně od 14:00 hodin můžete shlédnout unikátní dokument o návratu a vlků a jiných šelem do české krajiny. Po projekci bude následovat prezentace o aktuálním výskytu vlků v Čechách a beseda s terénním pracovníkem monitoringu velkých šelem Jiřím Benešem (Hnutí DUHA Olomouc). Těšíme se na setkání s Vámi v Regionálním muzeu Mělník (www.muzeum-melnik.cz)!


Causa carnivora – šelmy na Mělníku!

28. 10. 2016, 14:00 hodin



Unikátní dokument o návratu vlků a jiných šelem do české krajiny Causa carnivora doputoval i na Mělník. V rámci programu Dne Středočeského kraje 28. 10. ho můžete od 14:00 hodin shlédnout v kavárně Regionálního muzea Mělník. Ve filmu uvidíte i záběry divokých vlků z Dokeska. Po projekci bude následovat prezentace o aktuálním výskytu vlků v Čechách a beseda s terénním pracovníkem monitoringu velkých šelem Jiřím Benešem (Hnutí DUHA Olomouc).


Šelmy pro své vlastnosti fascinují člověka od nepaměti. S vědeckým poznáním přišlo překvapivé zjištění, že vlci, medvědi a rysové nejsou škodnou, ale mají v ekosystému svoji nezastupitelnou roli. Zatímco jinde v Evropě se počty šelem opět navyšují, v České republice jejich stavy stále kolísají. Dokument CAUSA CARNIVORA hledá odpověď na otázku, proč naše země v soužití s velkými šelmami představuje izolovaný ostrov uprostřed Evropy. Spolu s vlčími hlídkami organizovanými Hnutím DUHA se snaží zjistit, co jim brání v návratu do naší krajiny a proč nadále raději nasloucháme krvavým legendám než výzkumům podloženým fakty.




RMM

Žádné komentáře:

Okomentovat