neděle 30. října 2016

První Halloween v Mělníku již vzplál. Je tu nová tradice ? Letní čas. Liběchovská výstava on-line.




Pokud se podíváme do Wikipedie ,,,https://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween ...., tak zjistíme, že pravděpodobně prapůvodce tohoto svátku vznikl v antickém Římě ( na základě židovských tradic), odkud se dostal s rozvojem římských výbojů do Irska. Někteří vědci jej přisuzují Keltům, ale prý je to menšinový názor. S vystěhovalci se svátek přesunul i do zemí v severní části Ameriky, odkud expandoval do anglo-saských zemí. Slaví se tam především 31.října večer.

Co má Česká republika s tímto svátkem společného ? Tak především je potřeba si uvědomit, že naší zemí v nitru Evropy opravdu hýbou dějiny po celý čas její historie značnou měrou. Jde o vývoj politický, ekonomický a technický.

Ani jedna z těchto tří jmenovaných věcí není zanedbatelná. Ono to vše spolu souvisí a těžko říci, zda jít  až do časů krále Přemysla Otakara II, kdy začala takzvaná vnější kolonizace naší země, nebo zda jít do roku konce našeho království 1525, náboženské nesvobody po roce 1620, či do roku  1918, 1945, nebo 1989. Vždyť původně jsme měli po prohrané I. světové válce zůstat republikou autonomní  https://cs.wikipedia.org/wiki/Autonomn%C3%AD_republika a de facto tak nadále zůstat pod politickým vlivem Vídně. ( To se nestalo díky bojovnosti a slávě našich legií na Sibiři, které byly velkým argumentem světovým mocnostem pro vznik opravdu samostatného státu)

Ovšem,. malé státy to nikdy nemají lehké, zvlášť pokud jsou na strategických místech a vždy podléhají nějakým politickým tlakům, nebo jsou součástí nějakých společenství. Dnešní mladý člověk možná slyšel, že před takovými 30 lety, se u nás policii říkalo veřejná bezpečnost, ale už třeba neví, že ač se lidově říkalo vše tak, jako dnes, tak oficiálně byli například hasiči požárníky, nebo pálení čarodějnic ( 30.4.), se jmenovalo ,, pálení mírových ohňů" atd.. Vánoce a Ježíška, se nám podařilo uhájit vždy v každé době.

Pověstný Děda Mráz k nám nakonec dorazil jen v podobě populární ruské pohádky Mrazík, která obohacuje naši vánoční televizní atmosféru do současnosti. A tak není divu, že určité zděšení přinesla postavička Santa-Clause....https://cs.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus  nejen na našich porevolučních obrazovkách ( 1989), která je výtvorem právě celého toho trojlístku výše jmenovaných věcí.



Santa-Claus v jednom mělnickém obchodě v roce 2004.

Ačkoliv se tedy může stát, že vám během vánočních příprav i vánočních svátků polezou už televizní reklamy se Santa-Clausem na nervy, tak se prostě nedá nic dělat. Ostatně, osobně si s lehkým úsměvem vzpomenu na své dopisovatelky z mládí a jejich pohledy k Vánocům, kde Santa také nechyběl :-).
A protože je dnešní Evropa zase jiná, tak se začaly prodávat v mezinárodních supermarketech dýně na dlabaní, včetně dlabacích nástrojů a kdo chce, tak si může udělat radost i na tento svátek

Prošel jsem se včera večer městem a byl jsem zvědavý, zda už někde neuvidím nějaké to vydlabané strašidýlko svítit, nebo aspoň připravené před nějakým tím domem. Tak pravda, svátek je až 31. října, ale výzkum to byl zajímavý. Prošel jsem  téměř všechny ulice historického centra včetně několika navazujících, ale uspěl jsem pouze v jednom případě. Díky tomuto domu vám tedy na tomto webu mohu představit první mělnické svítící dýně. Možná, že zítra ještě prozkoumám, jak zapracovala reklama a supermarkety na mělnické občany, a na kolik se toto u nás do budoucna ujme.

Aktualizace 30.10. v 18.10:

Měl jsem dnes za světla příležitost se znovu projít městem a musím konstatovat, že jsem viděl až neuvěřitelné množství připravených dýní. Některé již stály na různých sloupcích a zídkách  před domy, jiné zdobily balkony a parapety paneláků, a tak to vypadá, že zítřejší Halloween Mělník opravdu rozsvítí netradičním světelným efektem. Jen na fotografování to moc nebude, protože dlouhé exposiční časy již vyžadují pod aparát stojánek, což působí na veřejnosti  v městských ulicích poblíž vyhlédnutých objektů  poněkud podivným dojmem.



Letní čas.

Tak nám konečně zase vrátili tu chybějící hodinu, která je ráno v pracovní dny tak nepříjemná. Vyslechl jsem docela zajímavý názor na letní čas. K čemu je dnes dobrý, když se stejně svítí úspornými žárovkami ? Proč EU řeší hovadiny a toto nezruší ? Proč se má dokazovat jeho zrušení, když je to vlastně přírodní anomálie ? Neměly by se spíše dokazovat důvody, proč má být stále v platnosti?


On line výstava Liběchov.

Jak mnozí víte z článku Soutoku, tak Liběchov slavil 700 let svého vzniku ( od první písemné události) a při té příležitosti tam také pořádali výstavu. Na webové stránce http://www.libechov.cz/index.php?id=202519&action=detail&oid=52137&nid=856 najdete pod plakátem osm odkazů na jednotlivé panely výstavy. Myslím, že je dobré, aby o tom vědělo co nejvíce lidí a měla taková práce co největší efekt a smysl. Proto jej umisťuji i zde na Soutoku.


2 komentáře:

  1. Diky za odkaz na tu online vystavu Libechova :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo. Liběchov je z několika důvodů jedním z řady míst ke kterým mám určitý vztah. A druhou věcí je fakt, že sám vím, že díky určité absenci reklamy v masových médiích můžou někdy některé úsilím vybudované věci zbytečně utrpět.

    Mám tu třeba také příklad a zrovna z Liběchova. Asi před dvěma lety mi v pátek odpoledne někdo řekl, že v Liběchově jsou v sobotu pivní slavnosti ( na Mělníku byla Vinná noc). Dodnes jsem nepochopil, proč to mělo tak bídnou reklamu. Vždyť stačilo do budoucna jen trochu pozměnit termín a zrodila by se populární periodická akce s velkým ,,A", která mohla dát prostor i jiným prodejcům, nejen piva. Kdo nechtěl být závislý na dopravě a pochopitelně se chtěl vyhnout provozu, tak za milníkem podjel trať a podle Labe k domovu.

    OdpovědětVymazat