středa 19. října 2016

Laterální kanál je uzavřen. Nejdelší loď na Labi místo Prahy kotví pod Mělníkem. Noční fotky.


Někdy se stává, že vás sice  napadne téma, ale chybí potřebné fotografie, Prostě si pro ně musíte někam dojít. A cestou vidíte věci, které se můžou třeba také hodit do nějakého článku.
Kochal jsem se příjemným podvečerem za zámkem a sledoval jsem fotografa naši zámecké vinice. Také jsem vinici již takto mnohokrát fotil, ale ona se opravdu neokouká. Nejen, že je krásná na pohled, ale připomíná i dlouhé podzimní večery, kdy rádi sáhneme po sklence dobrého vína, nebo zlatavého moku, případně medoviny pro zahřátí apod. :-).


A jak tak koukám na řeku, tak jsem vůbec nemohl pochopit, proč tady kotví Elbe Princesse ( Labská princezna) ? Vy už z května víte, že je to nejdelší osobní loď, která po Labi pluje. Jen připomenu, že je 95 metrů dlouhá, skoro 10 metrů široká, díky kolesům za lodí nepotřebuje pro plavbu hloubky a vozí 80 pasažérů mezi Berlínem a Prahou.

Napadlo mě zkusit udělat nějaké večerní záběry, které tu na webu nejsou, ale to jsem si dal. Jak nejlépe slézt z vyhlídky u vily Carola, když na Aušperku zjistíte, že se tudy do ulice Legionářů nedostanete ? Hlavně nedělejte to, co jsem udělal já. Zkusil jsem to pěšinkami, často i skrčený a větví se přidržující po zarostlém svahu Aušperku. To jsem si oddechl, když mě z opravdu nepříjemného místa a vysoko nad starou silnicí vysvobodila jakási cestička téměř po vrstevnici, která mě dovedla dolů k takové zděné a dávno zrekonstruované brance. Vždyť se rychle stmívalo. Dokonce jsem i vzpomínal, jak se na Mělníčku kdysi diskutovalo, že by tudy mohla jezdit od mostu na Aušperk lanovka :-). Tou dobou, pak vznikla lanovka mezi Větruší a městem v Ústí nad Labem. Zde je to opravdu zbytečná úvaha, protože kromě přístaviště v Rybářích nic není, a i kdyby, tak by jistě postačoval ekovláček.


A tak jsem konečně dospěl asi v 18.20 k řece a nafotil nějaké ty noční záběry. Tedy, nutno říci, že to už mi začalo docházet, že je vlastně kanál zase mimo hru, a tak Mělník supluje Prahu. Jen jsem vystoupal na silnici, už přijížděly zřejmě z Prahy dva moderní autobusy plné lodních turistů a já si opět vzpomněl, jak moc tomuto městu chybí skutečné turistické podzemí a případné další magnety. Na co zde ty turisty lákat jiného, když ne na takovéto věci ? Za výhled od zámku se neplatí. Naštěstí.
Cestou mi kamarád řekl, že tu loď už takto stojí od neděle. Chce se mi říci, že dokud bude kanál v rekonstrukci, tak nyní máte velkou naději na její spatření, ale otázkou je, do kdy chce společnost plout, což se dočtete na jejích stránkách ( odkaz viz květen 2016).


Krásně nasvícená kolesa a francouzská trikolóra.




Pohled do lodní restaurace a kajut.


Příď lodi.



Loď prvně kotví na mělnickém břehu.




4 komentáře:

  1. Děkuji za krásné snímky a informace !

    OdpovědětVymazat
  2. Díky !

    Pokud by byla chuť fotit, tak informace je na :

    http://www.croisieurope.travel/en-gb/cruises/pgb_pp-prague-berlin-cruise-vltava-and-elbe-rivers

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Spíše doporučuji denní snímky z květnového článku ( rozbalovací roleta času vpravo.)

      Vymazat