čtvrtek 2. července 2015

Nejlevnější cestování ? Ano, Jízdenka na léto, která je hitem již druhé prázdniny.


Vlakový průvodce je součástí některých rychlíků a upozorňuje na různé přípoje ve stanicích na trase.

Tak nám zase utekl rok, opět tu jsou prázdniny i časy dovolených a do pokladen ČD, se nám po roce opět vrací na dobu dvou měsíců skvělá Jízdenka na léto. To chce trochu osvěty a propagace, že ? Vždyť jde vůbec o nejlepší jízdenku, jaká kdy v novodobé historii na železnici byla.

Připomeňme si, že ji běžně zakoupíte na pokladně za cenu 1 190 Kč a od chvíle, kdy s ní vyrazíte na první cestu, vám začne plynout čtrnáctidenní lhůta, ve které si na ni můžete libovolně jezdit vlaky po celé republice. Jízdenka je nepřenosná, vystavuje se na jméno a platí pouze s občanským průkazem, nebo jiným podobným dokladem ( řidičský průkaz, pas). Více o ní na http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jizdne-a-slevy/-24051/


Mezi Brnem a Břeclaví dnes jezdí vlaky až rychlostí 160 km/hod.

Jak jízdenku využít ? Pochopitelně, že téměř 12 stovek není také zrovna málo, a tak se rozhodně vyplatí ty první cesty podnikat co nejdále, aby se jízdenka brzy zaplatila a dále již jen získáváte. Konečně, to tak bývá, že se v létě a o dovolených jezdí i pokud možno někam dále.

Soutok absolvoval loni první dvě cesty na Břeclavsko a jsou tu samozřejmě články, ale možností existuje celá řada. Patříte mezi ty občany, kterým při vyslovení slova Ostrava naběhne představa špinavého hornického města se směsicí různého živlu, která nám bývala mediálně léta vtloukána ? Omyl. Přítel se zrovna vrátil z malého výletu Pendolinem, které také mimochodem jezdí především do Ostravy a představil ji, jako krásné čisté moderní a útulné město.

Krásná je i hanácká Olomouc, která se honosí množstvím městských kašen, nebo známou výstavou Flora. Krásné jsou lázně Luhačovice, kam jezdí z Prahy přímé spoje, nebo Beskydy se svými Poustevnami a bohem Radegastem. Zkrátka, teoreticky si můžete za těch 12 stovek jezdit po dobu dvou týdnů, kam se vám jen u nás chce, a co vás třeba i momentálně napadne.


Railjet v našich barvách v Břeclavi.

Ovšem pozor, neboť možností je ještě více. I tady, se dá kombinovat, a tak cíle našich cest nemusí končit jen vyloženě u nás v republice. Což o to, vždyť s Německem a Polskem to máme dobré. Kromě speciálních regionálních jízdenek v pohraničí ( Labe-Elbe, Libnet +,Egro Net pro region Egrensis ( Cheb,Karlovy Vary..) máme i krásnou  známou rodinnou víkendovou jízdenku, která se vžila, jako jízdenka SONE+ ve více variantách. Horší je to ale se Slovenskem a Rakouskem. Jednak je to pro nás přece jen už docela štreka, ale hlavně jízdenky pro tyto oblasti nejsou žádným cenovým lákadlem. a tak lze skloubit jízdenky dvě. Do Břeclavi si můžeme zajet na již zmíněnou jízdenku ,a odtud pak do Vídně,Bratislavy, či Budapešti, třeba na obyčejný zpáteční lístek, což vyjde jistě podstatně levněji, než obyčejné jízdné z Prahy.


Lednicko-valtický areál.

Takový typ je docela obyčejný všední den, kdy z Mělníka jede první vlak již ve 4.15 a s přesednutím ve Všetatech jsme za hodinu v Praze. Tam máme sice skoro půl hodinku času, ale dále můžeme krátce před tři čtvrtě na šest ( 5.42) vyrazit Csárdásem, který nás už za dvě minuty devět dopoledne doveze do Břeclavi. Vlak sice pokračuje do Budapešti, ale my si klidně můžeme dát hodinku pauzičku, a pak se třeba Rail-jetem svézt do Vídně, kde budeme již v 10.50 . Možnosti této jízdenky jsou nekonečné a záleží jen na našich nápadech a chuti vykonat určitou oběť ohledně vstávání  i cestování, které může hraničit i s určitou únavností.

Aktualizace 14.4.2019:

Hodně tento článek čtete, tak trochu napovím a bez zbytečného hledání.  Zhruba v 5.30 jezdí rychlík do Kolína, kde jste za hodinku. Protože Railjet do Břeclavi staví ( vyjíždí) v Praze, v Pardubicích a České Třebové, tak v Kolíně nastoupíte do rychlíku na Ostravu a na Railjet si v klidu počkáte v České Třebové. Už v 9.55 jste v Břeclavi. Již v 11.30 jsem při své první cestě obdivoval minaret v Lednici a ještě jsem si klidně přešel pěšky celý areál až za Valtice ....

https://soutok.blogspot.com/2014/09/zaplavy-na-dyji-jevisovce-jsou-dnes-no1.html

https://soutok.blogspot.com/2014/09/novy-televizni-serial-vinari-v-zari.html


Obrazovka s informacemi  pro cestující.



Pardubické nádraží s krásnou mapou. Podobná, jenže protektorátní je součástí posledního čísla časopisu Živá historie.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat