sobota 4. července 2015

Obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Hrad na druhé straně hory Říp. Házmburk.


Hrad Házmburk ze silnice od Libochovic.

Pokud by chtěl návštěvník Mělníka vidět z vyhlídky věže kostela Sv. Petra a Pavla dvacet kilometrů vzdálenou obec Mělnické Vtelno, která se nalézá na pomezí okresů Mělník a Mladá Boleslav, tak by měl smůlu. Jiná situace je ovšem například při pohledu na osamocenou horu Říp, na jejíž vrchol to máte na jízdním kole 17 km. Právě ta nám zakrývá romantický hrad, který je prakticky o stejnou vzdálenost dále a navozuje pocit, že je to na Házmburk jen kousek. Ano, vzhledem k rychlé, občas poloprázdné a přímé silnici, která navíc skutečně obíhá Roudnici nad Labem, je Házmburk, stejně jako městečko Libochovice stvořen k občasnému výletu třeba i pro cyklisty. Přitom je vlastně tak daleko, jako střed matičky Prahy, ač se to nezdá.


V detailu.

Největší stoupání nás tedy čeká od Cítova po obec Krábčice, ale vzhledem k tomu, že za starou státovkou za Roudnicí nás už čeká rovinaté Poohří, tak až do Libochovic, se pak jede krásně. To je velmi útulné městečko, které díky zdejšímu zámku a přilehlým zámeckým zahradám a parkům působí téměř lázeňsky. I okolí je nádherné. Do obce Klapý, odkud vede odbočka na parkoviště pod hradem, to jsou sice asi tři kilometry do pořádného kopce, ale jednak můžete celou dobu sledovat krásné výhledy prakticky do všech světových stran a pojedete-li tudy od hradu i zpět ( není třeba,to lze po značce terénem), tak pokud je dobrá silnice, je místo i ideální k vytvoření osobního sjezdového rekordu na jízdním kole, což však pro nebezpečnost raději nedoporučuji.


Vesnička Klapý.

Romantická vesnička Klapý pod hradem, byla i svědkem katastrof, když se několikrát v dějinách uvolnila zemina ze svahu. Vůbec doporučuji navštívit krásné stránky hradu, kde se můžete seznámit s jeho historií, a jak vidíte, tak tu mají přes léto opravdu dlouhou otevírací dobu.http://www.hrad-hazmburk.cz/historie/ . Pro jednotlivce je běžné vstupné 60 Kč a rodinné 150 Kč.
Když jsem byl na hradě úplně prvně, tak to byla ještě neudržovaná a tuším i volně přístupná zřícenina, bez vyhlídkové plošiny. Den po mé návštěvě zde došlo k tragedii. V kronice obce Klapý se píše :

Dne 5. května 1974 byly při bouřce a úderu blesku do Černé věže pádem zdiva usmrceny dvě osoby ( jmenovitě) a 14 dalších vážně poraněno. Dne 7.6. 1975, se při pádu ze skály smrtelně zranil žák ZDŠ v Mostě Péťa Horký, který zde byl se svojí třídou. Po těchto tragických událostech byl hrad úředně uzavřen.


Erb rodu Zajíců z Házmburku.

K velké radosti návštěvníků, se však situace postupně po letech zlepšila a dnes jde o hrad, který rozhodně stojí za návštěvu.Skoro se chce říci, že, kdo navštíví Říp, tak by měl navštívit i tento hrad. Jinak přijde skutečně o moc. Doporučuji spojit s návštěvou zámku v Libochovicích. Možností, se však nabízí více. Pokud není horký den a pojedete brzo ráno autem, tak můžete třeba postupně navštívit Házmburk, Skalku,Ostrý,Košťál a Milešovku, což jsou všechno místa, která povznášejí ducha.
.

Jedna ze dvou hradních věží je ve tvaru hranolu a na její vrchol vás dovede schodiště. Nalézá se zde výhledová plošina s vynikajícím kruhovým rozhledem. Tzv. Bílá věž z pískovce je 26 metrů vysoká.



Druhá věž je naopak oválná. Černou věž tvoří čedič a výška se udává 25 metrů.



Pohled z vyhlídkové věže do areálu hradu...



..., ale i do oblasti táhlého Českého Středohoří. Nabízí se zde dálkový kruhový rozhled do nitra Čech, Poohří i pohraničních hor.


Hora Říp zrcadlově. Stromovou alej z Rovného vídáme z mělnické zámecké vyhlídky vpravo, ale zde je vlevo. Hora Říp má také na svědomí, že díky zákrytu hrad Házmburk z Mělníka nevidíme.

Závěrem tedy nezbývá, než popřát příjemné prodloužené volno a zavzpomínejte také na Cyrila s Metodějem a samozřejmě na Jana Husa, od jehož smrti letos uplyne 600 let. Nemám v plánu zde letos něco psát na tato sváteční téma. To jsem činil v minulosti ( články zde) a bylo by to letos nošení dříví do lesa. Navíc jsem zvyklý ( pro život a jeho tempo v našem osobním životě je to důležité) brát věci trochu povrchně a rád to nechám odborníkům.

První díly seriálu v březnu 2015 a poslední před měsícem.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat