neděle 8. června 2014

Rádio Patriot před branami finále ?


Krásné logo Rádia Patriot - rádia pro Střední Polabí.

Rádio Patriot je před branami finále, nebo teprve semifinále? Toť otázka, protože za finále lze považovat až vstup na pásmo VKV mezi stanice typu Frekvence 1, Signál, Impuls, Blaník, Sázava, Rádio Beat.

Že slyšíte o stanici někteří prvně? Není divu. Papírová média, se zatím o ní nezmínila a nebýt webu Rádia Mělník, tak by ani magazín Soutok dosud o stanici nevěděl. Na druhou stranu víte, že mám k světu rozhlasu tak nějak blíže, a když pomineme seriál Rádio kdysi a dnes z listopadu 2011, tak si připomeneme třeba stanici KBC 6095 KHz, která vám přináší o víkendech do vašich domovů rock'n-rollovou hudbu ve slušné kvalitě.

Díky novinářskému webovému slídění tedy mohu říci, že jsem se tak nějak posluchačsky objevil ve fázi zkušebního vysílání, ale to se v posledním týdnu výrazně posunulo vpřed. Stanice má již nyní dokonce i několik pravidelných pořadů a lze ji již poslouchat i pomocí služby csr.vtuner.com  v netových rádiích.

Pravidelné rubriky jsou  převzaty přímo z webu rádia i s originálním úvodem. ( http://www.radiopatriot.cz/

Vítejte na Rádiu PATRIOT!
Informační servis pro Střední Polabí a prozatím internetové rádio je ve zkušební a testovací fázi.
Začínáme se probouzet ke skutečnému vysílání. Je to bohužel cesta náročnější, než jsme si mysleli.
Už nyní můžeme hrdě oznámit, že prvními pravidelnými pořady jsou:

- SAVECTVÍ - Vladimír Motýlek Savec Šťástka rozmlouvá se svými hosty vždy v pondělí od 20:00

- KOŘENÍ ZE ZAHRÁDKY MICHALA KOŘENA KOŘÍNKA - Především regionální scéna komentovaná regionálním buditelem - Vždy v úterý od 20:00

- ROZLETY PAVLA MARIÁNKA - pořad ve kterém uslyšíte to, co bude za půl roku ve všech hitparádách, anebo taky ne. Kažkou středu od 20:00

- LASCIVNÍ ZBOŽÍ - pořad, který nemá mantinely, pravidla a ani zábrany - každý pátek od 22:00

A do toho cestovatelské tipy na výlety od Honzy Holuba: CESTOVÁNÍ S HOLUBEM, vždy ve středu a pátek od 10:00



Středověké opevnění města Nymburk.

Posluchač tedy může říci : ,, Nu dobrá, tak tu máme běžné hudební vysílání s pořady, jakých jsou na našich rádiích stovky."

Ne, nelze to tak říci. To by připomínalo model Rádia Labe, které na frekvenci 99.5 MHz začalo před několika lety vysílat vysílačem z Litoměřic docela slušné vysílání. V rádiu vsadili na osvědčené populární písně 80. let a do toho moderátoři upozorňovali na četné zajímavosti z regionu, na četné akce a pořádali rozhovory, se zajímavými lidmi. Až potud vynikající. Jenže, jakmile rádio vstoupilo během chvíle do společnosti Hitrádií ( i názvem), tak upadla nejen hudba, ale i ten zájem regionálněji informovat. Čím je například zajímavé vysílání Rádia Egrensis z Chebu, když spíš hrají, než informují a mluví, a ještě běžnou světovou pop-muzik ? To zkrátka padá do nezajímavého průměru a posluchač vůbec neví, co vlastně, a proč poslouchá.

U rádia Patriot je skladba hudby poněkud jiná, ale je otázkou, komu to jak bude chutnat. Někdo obtížněji snáší přechody z anglického popu a rocku na tuzemskou hudbu a tady se navíc objevuje něco, jako český underground, nebo dokonce Nymburský underground. Jako laik to raději nazvu propagací regionální pop-muzik. Je to zkrátka něco, co nikde neuslyšíte a buď vás něco z toho nadchne, nebo vás tři pitomé skladby po sobě odradí od poslechu. Patriot tedy zatím v rádiu vlastně jen hraje a to může být pro někoho málo, nebo hodně málo.

Věřme však, že Patriot chce být opravdu stanicí i informační, která chce zastřešit oblast Polabí v délce 80 km po toku řeky. Bez toho by ostatně rádio zřejmě neuspělo. První náznaky jsou již na facebooku rádia a můžeme se těšit na hodinový rozhovor v rádiu ( středa11.6.) s poutníkem Petrem Hirschem, který hodlá etapově obejít svět a vy můžete být třeba i denně přitom ( čas zřejmě 11-12, repríza 19-20 SELČ). Krom toho vyrazí zítra od Nymburku dále k západu a i nadále budou příležitosti k osobním setkáním. http://www.pout.eu/
Aktualizace 11.6.: Z technických důvodů, se pořad přesouvá na čtvrtek. Zdroj: Rádio Patriot.

Ovšem, není to jediný dobrodruh ( bydliště Dvůr Králové nad Labem), který nyní vyráží od Nymburku, ale také se možná již brzy budeme moci vypravit k Labi, pod náš mělnický zámek, abychom spatřili odvážlivce tentokrát opravdu od Nymburku, na nezvyklém plavidle při cestě z Nymburku do Hamburku.http://www.nymburkhamburk.cz/o-plavbe/
https://www.facebook.com/nymburkhamburk?fref=ts

O takových zprávách nelze hovořit jinak, než tak, že je na čase, abychom je slyšeli také uprostřed pěkných i zajímavých skladeb a nejlépe na VKV pásmu. To jsou zajímavé zprávy, které v nejhlavnějších médiích buď vůbec nevidíme, nebo přichází až velmi pozdě. Vzpomeňme na Soutoku na články o Gianluca  Rattovi a psu jménem Shira, kteří putovali Evropou.

 Ovšem, jsem zvědavý také na to, jak se rádio Patriot vyrovná s tím, že alespoň podle reklamy a loga stanice nevysílá jen pro posluchače z Nymburka a okolí, ale také pro posluchače vzdálenější. I Kolín či Mělník žijí svými městskými, případně okresními akcemi, které máme nejblíž a za těmi vzdálenějšími již vážíme cestu. I tady jsme citliví, jak a kde se o nás mluví, pokud se vůbec mluví. Tady bych poukázal na případ Mladé Boleslavi z roku 2005, kdy docela dost slušné místní noviny Tep regionu, změnily z nějakých neznámých důvodů redakci přímo do Boleslavi. Do půl roku zde zanikly, protože od té chvíle už jen málo psaly o dění v místním okrese a přestali čtenáře zde zajímat. Mít kulturní sounáležitost s nějakým regionem je věc pěkná, ovšem citlivá, jako ostatně v každém partnerství, či manželství :-).

Podobné články: Propagace Rádia Patriot, Nymburka,Botanikusu, ZOO Chleby, Poděbrad, Libice nad Cidlinou, rychlíkového okruhu v Cerhenicích...... vše duben a květen 2014 v časové záložce vpravo)

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat