pondělí 16. června 2014

Někdo je na facebooku, někdo v novinách i třeba rozhlase. Světový poutník Petr Hirsch ve spojení obrazu i zvuku z pražského Suchdolu ( 14.6..2014).


Původně jsem měl v úmyslu si nechat tyto videosekvence třeba až na nějaké pozdější články, které připomenou, že náš člověk, Čech putuje světem a my jsme s ním, ale zájem médií i veřejnosti, se zvedá takovým způsobem, že je asi vhodné vyjet pořízeným materiálem již nyní. Není to nic světoborného, ale je to vskutku ještě poměrně aktuální a hlavně to autenticky detailně vystihuje atmosferu času a místa.


Připomínám, že na poutníka Petra Hirsche upozornilo především rodící se polabské Rádio Patriot, které s ním odvysílalo téměř hodinový rozhovor a článek o jeho cestě do Norska, kam nyní přes západní část našeho území bude putovat, vyšel v Nymburském deníku.V Praze, se pak přidala různá pražská média, ale není v silách člověka skutečně vše sledovat. Nechť tedy tyto sekvence potěší každého, kdo jimy potěšen chce býti ;-):-).


Snad jen pro ty, kteří k tomu přišli, jak slepí k houslím ( to byl mimochodem také jeden z výroků poutníka u stromu v Suchdolu) připomínám, že Petr má za sebou tříleté putování známými poutními místy ( Santiago de Compostella, Řím, Jerusalém), při kterém poznal pohostinnost i strach a obavu, a když už si myslel, že by to stačilo, přepadla ho myšlenka nová, které neodolal.


Poutník chce po etapové trase projít co nejvíce významných, či hlavních měst světa, a to takovým způsobem, že zhruba 4-6 měsíců chce věnovat vlastní pouti a zbytek roku defakto publikovat různými způsoby své prožitky. Každou pouť, pak hodlá začít tam, kde ji přerušil. Takto má spočítáno, že pro procházku kolem světa by potřeboval asi 20 let života, ale samozřejmě, že se může stát cokoliv, neb cesty páně jsou nevyzpytatelné. A to bez ohledu, zda jde o vlastní rozhodnutí, či rozhodnutí nedobrovolné. Přejme mu tedy znovu na cestu hlavně zdraví a spokojenost, neboť jeho pouť nese určitý duchovní náboj a dobré myšlenky. Uvědomme si, že je to cesta krásná a současně trnitá. Není to jen o tom, že můžeme mít krásný den na cestu, ale vše dokáže znepříjemnit třeba i náhle bolavý zub, což je někdy to nejmenší ;-).

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat