neděle 23. března 2014

Objevte krásu mělnických památek pomocí virtuálních prohlídek.


Lustr v sedlecké kostnici.

Už to tak nějak je, že člověk rád objevuje něco nového, krásného, zajímavého, dobrodružného, mnohdy i vzdáleného a to co má na dosah trochu odbývá slovy: ,, To znám, tam jsem byl, to je jen kousek, tam zase snad někdy zajdu, až bude třeba horší počasí apod. Přitom nás naopak může mnohdy hřát, že není třeba složitě vymýšlet nějakou cestu, nebo program a můžeme být rádi, nebo dokonce i tak nějak pyšní, že je to u nás doma.

Jak se říká, že vše souvisí se vším, tak je to zkrátka pravda. Když se podíváte na tento příspěvek, který bude za měsíc pro nás zde aktuální  http://melnicek.cz/node/15375 , tak tam mezi dalšími lákadly spatříte třeba i bezplatný vstup nejen do kostnice, ale i jinam. Jenže, právě mělnická kostnice je tím, co mě muselo nutně napadnout po lednové návštěvě kostnice v Kutné Hoře- Sedleci  a nyní je to díky zmíněnému odkazu na článek opět zde. Snad by se zase někdy vyplatilo zajít do místa, kde jsme již byli a věřte, že 30 Kč za vstup je oproti kutnohorským 90 Kč příjemných a není třeba čekat ani na vyjímečné dny. Navíc je mělnická kostnice velmi vysoko hodnocena právě s kutnohorskou kostnicí, byť je skromnější. Obě prý patří k největším u nás! Možná však, že té naší kostnici chybí taková reklama a zcela jistě i takové množství turistů, jaké má K.H.

A tak se Soutok v dnešní nemastný den trochu porozhlédl po webu, aby zjistil, co se dá o naši kostnici vůbec zjistit. Trochu mi tam chybí víc té ranné historie. Objevuje se strohá zpráva, že nejstarší kosti jsou ze 13. století. Jak jsem tak pátral, tak jsem si uvědomil, že jsme z denního regionálního tisku zaplaveni různými událostmi, ale už málo toho víme o zajímavých odkazech na zajímavé weby, kde především leží ten pověstný krok, který nás může pojit, se zájmem o naše vlastní památky.

Zde http://www.saletini.cz/prohlidky---cz.html jsem například objevil velmi zajímavé stránky týkající se našich sakrálních památek, včetně informací o navštěvní době a vstupném. A nemusí jít jen o kostnici. Co však považuji za vinikající propagaci památek u nás v celé ČR, tak to jsou virtuální prohlídky. Ty vám představí vše od velkých vánočních obrovských betlemů, přes kostnice a hrady, až po muzea a další prostory. Fantazie, o které se nikomu dříve ani nesnilo a nemusíte, se ani pohnout z křesla domova.

Jenže, vlastní prožitek vždy bude nepřekonatelným a tak prosím berte tyto odkazy skutečně, jako chytáky, které vás naučí si třeba i více cenit toho, za čím nejen musíte někam vyrazit, ale i za tím, co máte téměř doma.

Tady máme http://www.virtualtravel.cz/melnik/kostnice.html vynikající virtuální prohlídku kostnice v Mělníku, byť vlastní záběry, fotografie a návštěva vůbec je samozřejmě tím pravým ořechovým, jak se říká.
Hned zde http://www.360travel.cz/melnik-vez-kostela-sv-petra-a-pavla můžeme obdivovat pohled z věže a tady si dokonce můžeme vybrat z celé řady mělnických památek: http://www.virtualtravel.cz/stredocesky-kraj-virtualni-prohlidky.html .
Předpokládám, že tuto virtuální prohlídku od studny již řada z vás zná, ale opakování je ne nadarmo matkou moudrosti: http://www.virtualtravel.cz/melnik/melnicke-podzemi/studna.html

A to by snad dnes stačilo, co ? :-) Na netu je plno pěkných věcí ( panoramata, on-line kamery, stále se aktualizující a rozšiřující google-street, autorská videa a fotografie, kamery pohybující se po železnici i pěší.....) a něco ( různá vylepšení a novinky) chystá na duben i web http://mapy.cz/ , ale není přes vlastní prožitky. A tak se třeba nechte inspirovat. Úspěšný vstup do dalšího týdne přeje Soutok!

SŠ.


2 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka25. března 2014 v 9:50

    Zdravím pane Šveci, nedá mi to, musím vás nasměrovat na jednoho pána, původně zeměměřiče, který se v důchodovém období věnuje cestováním po našich městech a místech. Možná, že jsem (nebo vy) o něm tady už psal, ale jeho zásluhy o zprostředkování zajímavostí regionů si případné opakování jistě zaslouží.
    Nejde totiž o relativně běžnou turistiku, ale o srovnávací cesty, při kterých fotí stav různých míst a porovnává tak jejich původní a nynější vzhled. Například u nás, na Mělníku, byl dokonce pětkrát.
    Jsem si jistý, že si budete rozumět, připadá mi, že pan Víšek je podobného ražení jako vy - minimálně v zájmu o své okolí.

    http://vencovypindy.blogspot.cz/2012/10/prehled-srovnavacich-fotek.html


    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den pane Jiří a děkuji jménem svým a jistě i čtenářů za odkaz na zajímavý web. Ne, zatím tento web nebyl nikde zmíněn, nebo jsem zmínku o něm zatím nikde neviděl.

      Vymazat