úterý 11. března 2014

Co víme o soše Karla IV. v Mělníku ? Setkání se spisovatelkou Dagmar Štětinovou.


Když jsem spatřil tuto pozvánku, tak jsem si nejprve položil otázku ,, Kdo to je?" Ovšem, kdo bydlí v našem městě, tak by měl vědět, že tu nemáme jen známé velké vyhlášené čtvrti, jako jsou Pšovka, Rousovice, Blata, Chloumek, či Mlazice, ale třeba i relativně malinký a stále se rozrůstající Neuberk ( Najberk) prakticky v dáli naproti nádražní budově ČD. Někdo to přijme, jako strohý fakt a dále o věci nebádá, někdo si dokonce vzpomene, že tu máme mezi Chloumkem a Mělníkem vinici, v jejímž areálu se nachází malinký nenápadný zámeček a jiný jistě slyšel o tom, že městu daroval sochu Karla IV. jakýsi rytíř Jan z Neuberka. Co ale víme dál ? Nejde tak nějak o rod, o kterém by se zrovna psalo v dějepisech a lidé spíše žijí tím, co nabízí média, ať už na poli současnosti, vědy, či historie.

A tak některé věci objevujeme spíše náhodně na základě nějakého impulsu zvědavosti ( pokud se v nás probudí), který samozřejmě musí něco spustit a třeba je tím právě tato pozvánka.
Po roce 2000, se někteří z nás měli možnost prvně seznámit se starými historickými fotografiemi našeho města a jistě nás mnohé překvapilo, že socha krále nestávala u zámku, jako nyní, ale v místech mezi dnešní ZDŠ Seifertova ( dříve Švermova) a správou CHKO Kokořínsko ( malý domeček dole pod restaurací U Beníšku), kde se kdysi nacházel park. Dnes je místo veřejně nepřístupné. Díky slavnostem Vinobraní sice víme, že to úplně první se konalo v roce 1911, druhé 1922 a od roku 1933 jde již o každoroční akci, ale už málokdo ví, že před tou první slávou v roce 1911 tu byla také jedna sláva a to v roce 1878. Tehdy si totiž Mělník připomněl 500. výročí úmrtí císaře Karla IV. a při té příležitosti byla právě odhalena socha, kterou městu věnoval právě rytíř Jan Norbert z Neuberku. Tady je třeba pochválit internetovou práci rádia Mělník ( web), které se snad jako jediné internetově o tomto zmiňuje v jednom článku, byť se bude jistě někdo ohánět tím, že jde o známé věci již dávno tiskem publikované. To je sice pravda, ale otázkou je fakt, kdo a co dnes vlastně čte a za co utrácí. A nemusí jít jen zrovna o naši mládež, naši budoucnost, která si mnohdy jistě jen těžko v sobě hledá určitý patriotismus, protože má pochopitelně i jiné zájmy a potřeby.

A tak mě vlastně tato pozvánka dovedla až k troše pátrání po internetu, abych se o tomto česko-německém rodu dozvěděl více. I tak toho není mnoho, ale něco se přece jen objevit dá. Správním sídlem Neuberků byl především zámeček na břehu řeky Jizery v Mladé Boleslavi. Jak se dostali někteří až na Mělník, tak to jsem neobjevil, ale na několik zajímavostí vás nyní nasměruji.
Rytíř Jan Norbert byl ve své době nejvyšším písařem Království českého ....

http://www.vipportal.cz/zabava/fotostezka/fotostezka-pro-hloubave.htm

O jak významný rod šlo, dokazuje například....

http://www.mb-net.cz/zamek-neuberk/ms-24397/p1=24397

Pro mě osobně je zajímavá zpráva, že byl určitý čas vychováván básníkem V.B. Nebeským ( narozen Nový dvůr u Kokořína), po kterém je pojmenována jedna ulice na Blatech.

http://www.spisovatele.cz/vaclav-bolemir-nebesky

Pokud se podíváte trošku na web a najdete si něco o paní spisovatelce Štětinové a její tvorbě, tak zjistíte, že avizovaná knížka z plakátu vznikala na základě materiálů 30 let, a že paní spisovatelka je vlastně jakýmsi potomkem tohoto rodu.

Nyní už víme, že existuje o tomto rodu Neuberků knížka, že je tu třeba možnost, se s paní spisovatelkou setkat osobně, že možná víme zase o něco více a to je pro dnešek vše. Zájemcům o historii doporučuji dubnové číslo časopisu Živá historie ( právě k dostání), kde jsou například velmi pěkně zpochybněny mýty o antickém městě Troja.
Tak velký omyl milí čtenáři. Živá historie dává téma ,, Kam se poděli Bôjové?" Avizované téma Troja je obsahem časopisu s podobným jménem History revue !

S.Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat