pátek 21. března 2014

Velká noc již tuto sobotu. Keltský telegraf.


Minimálně na sobotu 22. března je vyhlášena příjemná předpověď počasí a je jen na nás, co s tím uděláme. Tedy, pokud nemáme nějaké závazky, neodkladnou práci, či již nějaký plán.
 Mělník zítra bude slavit Den vody, jak píší plakáty a blog  iSoutok nám navíc připomněl, že budou zdarma přístupné některé památky, jako například věž, podzemí ( nespecifikováno, ale zřejmě část ke studni) atd.
Zde jsem trochu propagoval akci, kterou jsem poznal loni na jaře v jedněch regionálních  novinách a je čas vstoupit do finále do dne D. Lze to považovat i za jakousi tečku první jarní soboty.

Trasy nejsou na webu  Keltského telegrafu http://www.keltskytelegraf.cz/mapa-keltskeho-telegrafu zrovna nějak šťastně uvedeny a po najetí myší na konkretní místa, se pouze zobrazí informace stanoviště a čas štafety. Skoro se zdá, že je to zbytečně uspěchané a téměř všechno najednou, což mi přijde trochu škoda a způsobí to určitý zmatek. Dal jsem si tu práci a trochu jsem se podíval na jednotlivá stanoviště, kde by se měly ve stanovený čas zřejmě vystřelovat světlice. Znalci, kteří se trochu vyznají v zeměpisu a výhledech z různých míst si mohou přijít na své. Pokud bychom se dívali například od našeho zámku, tak bychom mohli snad spatřit kdesi na obzoru nějaké ty ohně a podle jízdního řádu akce snad i světlice.

Ty se nejprve objeví kolem 20.00 někde mezi Prahou a Kolínem, což pro nás není zrovna příznivá parketa. Zato pravé peklo vypukne asi tak mezi 20.15 až 20.45.
Předávky budou asi takto:
                                              20.13 Džbán u Krušovic ( na obzoru vpravo od Slaného) a Hněvín u Mostu 20.17. Zajímavější však bude dění asi na třech trasách:
1.) 20.14 Vinařická hora u Slaného, 20.16 Slánská hora, 20.18 Budeč a 20.20 Holý vrch u Únětic.
2. 20.22 Házmburk, 20.23 Košťálov, 20.24 Milešovka, 20.25 Radobýl, 20.26 Varhošť, 20.29 Sedlo, 20.31 Ronov, 20.35 Nedvězí, 20.37 Liběchov, 20.39 Říp.
3.) Kopce na Děčínsku běží současně s dvojkou, která je blíže k nám, ale není vyloučeno, že nějaké světlice nespatříme.


Na tomto snímku poznáte vpravo vrbenský kostelíček a na obzoru ke středu obrázku můžete spatřit skládku poblíž Únětic. Tam někde by mohl být oheň, nebo světlice ve 20.20.


Zde máme Kralupy nad Vltavou. Vlevo na obzoru budeme hledat základnu Budeč. ( čas štafety 20.18)


Poslední obrázek věnuji zde Sedlu ( 20.29), ale jistě nás přitáhne liběchovský kostelík, Říp, či Milešovka.

Závěrem nezbývá, než popřát štěstí v pátrání a zajímavou atmosféru.

S.Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat