neděle 23. března 2014

Vzpomínka na poslední mělnický ohňostroj, aneb, jak funguje zábavní pyrotechnika.


S určitou nadsázkou lze říci, že mnoho zejména mladých lidí v této republice stále ještě žije včerejším Keltským telegrafem a od včerejších v podstatě 21 hodin průběžně zasílají v příspěvcích své komentáře ze stanovišť, odkazy na fotografie i na noviny, kde tomu věnují články. V tuto chvíli má stránka První dojmy 2014 již 85 komentářů, ale jistě není ještě konec. Stále, se řada míst ještě takříkajíc neozvala a můžete dojmy z akce sledovat na http://www.keltskytelegraf.cz/portfolio/prvni-dojmy-2014 .
Již v první zmínce o telegrafu ( 8.2.) jsem uvedl, že mi to připomnělo nějakých 13 let nazpět, kdy jsme si předávali podobně rádiovou štafetu a tak člověka ty pocity účastníků zaujmou. Avšak, skutečnost, že Keltský telegraf dnes není jen hrou ohňů a okolí je přesvícené mnoha světly, mě motivovala k tomu, abych se podíval trochu na zajímavou problematiku zábavní pyrotechniky. Možná to ani nevíte, ale zboží, které se třídí do kategorií podle nebezpečnosti, je nově dle směrnic EU překvalifikováváno do čtyř kategorií:

Třída 1 - prodej nad 15 let, Třída 2 - nad 18 let, Třída 3 - nad 21 let a Třída 4 jen na základě průkazu. To vše se dozvíte na jednom zajímavém webu. Pokud se budete snažit zjistit, jak vůbec jednotlivá pyrotechnika funguje, tak vám to dá dost práce. Internet vám bude nabízet samé e-obchody a ceny, ale principy a názvy ohňostrojových sestav, jako jsou fontány, pumy, římské svíce a spousta dalšího budete jen těžko hledat. Kdo do toho takříkajíc nedělá, tak je trošku mimo. A přece se mi podařilo najít zajímavý web, kde se popisuje bezpečnost i vlastní atrakce. Začíná to v půli této stránky:
http://www.ohnostroje-servis.cz/e-shop?strana=4
Pokud si chce tedy někdo rozšířit obzor, jak říká Mirek Šíp ve své Všechnopárty, tak na to může mrknout :-).
Na konec tohoto článku připojuji ještě několik snímků krásného loňského ohňostroje z Vinobraní 2013. Pěkný zbytek uplakané neděle a .... Však to znáte :-).

Aktualizace 12.4.2014: Signální světlice nejsou levnou záležitostí a je třeba je také zmínit. Více na http://www.marinesport.cz/store/goods-M_9387-184-comet-signalni-raketa-s-padakem-cevene-barvy-certifikace-solas.html





SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat