čtvrtek 13. března 2014

75. výročí okupace Československa německou armádou přichází již zítra. Liběchov a Fukov jsou dvě brány.


Jen několik málo desítek metrů od tohoto milníku tří historických krajů u Malého Liběchova stála hraniční budka mezi říší a protektorátem.

Každý rok si připomínáme různé svátky i výročí a někdy to jsou výročí přímo kulatá, nebo aspoň půlkulatá. Stojí za to si tato výročí připomínat, protože mnohé vypovídají, stojí k zamyšlení, je to historie a jako taková přechází do přítomnosti.
A je až neuvěřitelné, jak historie dokáže oživit různé mezilidské debaty o tom, co by kdyby. Co by se stalo, kdyby k nám už Otakar Přemysl II. nepovolal zahraniční řemeslníky a vnitřní kolonizace dosud lesem zarostlého území by nebyla doplněna o století později kolonizací vnější z Německa ?  A přitom nelze přehlédnout, že například dříví pro práce v dolech na stříbro v Kutné Hoře se těžilo v Krkonoších, kam byli přizváni odborníci z Tyrolska. A díky tomu se dodnes užívá především v Krkonoších místo výrazu chata název bouda, který takto z Alp doputoval dál k nám. Lokálku z Úštěku do Velkého Března zase stavěli italští dělníci, žijící v tzv. Ptačích domcích ve zmiňovaném městečku. A tak by se dalo pokračovat. Jaké bylo vůbec v různých dobách soužití, především v pohraničních oblastech ? Jak se kultura prolínala a jaká byla smíšená manželství? To bývá předmětem odborných diskusí historiků dodnes. Ovšem, historie ukazuje, že nejedna světoznámá osobnost má schopnost mít vliv na lidské masy a to i negativním způsobem.



Právě tady stálo někdy do roku cca 1960 české městečko Fukov, kudy prý projel do republiky Adolf Hitler.

Psát o událostech ve dnech 14.-15.3. 1939 by bylo zbytečným taháním kaprů z cizího rybníka. Dobrá stránka je třeba...http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_okupace_%C4%8Cech,_Moravy_a_Slezska .

Soutok předloni navštívil i nejsevernější místa naší republiky ( články srpen 2012) a vězte, že na této louce, se nacházelo městečko Fukov, kudy údajně přijel k nám Adolf Hitler. Snažím, se dbát na to, abych pokud možno nerozšiřoval v rozporu s autorským zákonem historické fotografie a tak si vás dovolím pozvat na výbornou stránku  http://www.sluknov.cz/mesto/historicka-fotogalerie/fukov
.., kde se můžete podívat, jaké krásné české městečko tam na poloostrůvku naší republiky ( Fukovský výběžek)  kdysi stálo, a které zase zničili úplně jiní lidé a jiné národnosti.
Vždy někde někdo něco občas zničí, což známe v Mělníku důvěrně z Karlova náměstí ( 1976). Ale, tak to je a z chyb je třeba se snažit poučit.

S.Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat