neděle 24. listopadu 2013

Na sever od Lhotky.Tudy prý měla vést cyklostezka.


Vpravo lze objevit jednu z mnoha kokořínských obytných jeskyní.

Snad každý Mělničan zná Kokořínské údolí již od dětství, ale stále jsou bílá místa na mapě, kam jsme mnozí nikdy nevstoupili. Budete-li někdy projíždět po silnici, nebo lokálkou obcí Lhotka, tak jistě nepřehlédnete vyčnívající zalesněné skály nad obcí. Začínají přesně tam, kde je vlaková zastávka Lhotka obec, nebo sem dojdete z návsi podle hostince se smíšenkou a oploceného hřiště, kde se konají známé Lhotka-festy a další místní akce.


Jde celkem o zapomenutý kout, který snad navštěvují pouze místní lidé, ale pokud mě paměť neklame, tak se tudy podle nějaké studie zvažovala jeden čas dokonce cyklotrasa do nedalekých Střem.


Zvíře na obrázku, které může někomu připomínat kozu, je prý bílý daněk.

Pochmurné počasí krátkého listopadového dne, se dokonale hodilo k takovému krátkému odskoku do vlastně nepoznané přírody a přineslo to docela zajímavé záběry.


Vysoko nad skalnatým údolím je přírodní rezervace, kde při troše štěstí můžete mezi stromy zahlédnout nejen tato roztomilá bílá zvířátka ( obrázek výše), ale i jejich hnědé kolegy. Po výstupu z lesa se naskytne nejen pohled na stožáry bývalých chloumeckých vysilačů, ale třeba i na Říp.


Ve větrném počasí vynikly na obzoru kopečky Českého Středohoří.


A pak již následuje alej s nově vysazenými stromky a pohled na panorama bývalé zemědělské obce Střemy o níž se dnes občas objeví nějaké zprávičky v souvislosti s občanskými zájmovými aktivitami místních žen, nebo s místním polním letištěm.


Nakonec se tedy ještě podívejme do míst, kde skály padají takříkajíc mezi domy.


V místech železniční zastávky jsem objevil tento vydařený rozcestník, který je jako všude příjemným turistickým doplňkem.


Vodníček, jak jen je tato pohádková figurka oblíbená. Celou takovou vodní pohádku jsem objevil loni v létě ( nebo už předloni?) na hladině místního rybníčku v obci Březinka u Bělé pod Bezdězem. Také tu tu fotku někde máme.


A úplně na samotný závěr je tu ještě Jan Hus. Je zajímavé, že podle některých autorů tato osobnost naší historie pobývala v Liběchově před odchodem na Kozí hrádek, ovšem historik Jan Kylián ve své knížce o Liběchovu uvádí v jedné větě, že prý jde pouze o věčně opakovanou smyšlenku. Každému tedy podle chuti.

Pokud vás fotonabídka navnadila k poznávání třeba jen nedalekých bílých míst na mapě, nebo osvědčených krátkých výletů v okolí, pak je to dobře. Na rekreační pohyb nesmíme zapomínat ani v časech nepříjemného počasí, neboť to je po všech stránkách nejlepší lékař.

SŠ.

1 komentář:

  1. Jenom malé doplnění k článku. Zvíře na obrázku, které poněkud připomíná kozu domácí je bílý daněk.

    OdpovědětVymazat