sobota 23. února 2013

Je hodně sněhu? Postavte si iglů.


Polární badatel Stefansson měřením roku 1912 zjistil, že uvnitř iglú může být až o 60 °C tepleji než venku! Když bylo venku -45 °C, teplota ve vstupním tunelu byla -40 °C, v průlezu z tunelu do vlastního iglú -18 °C, u podlahy iglú bylo -7 °C, ve výši ramen sedící osoby již +4 °C a u stropu dokonce +16 °C! Sníh je výborný tepelný izolant. Teplo se v iglú drží jako v bublině, neboť vchod je pod úrovní podlahy a studený vzduch dovnitř prakticky nemůže. Tolik výňatek z článku v odkazu níže.

Vždy, když je venku hodně sněhu a někdy dokonce i mráz, tak si člověk lehce vzpomene na polární kraje, eskymáky a stavení ze sněhu, kterým se říká iglů. Tato obydlí se stala tak populární, že existuje spousta návodů na stavbu a iglů je i předmětem mnoha dokumentů. Staví ho nejen Eskymáci, ale čas od času to zkouší i Češi každého věku. A tak si zde aspoň řekněme, co budeme potřebovat, pokud se o něco podobného pokusíme.

Tak především to je sníh, ze kterého vyrábíme jakési cihly a záleží na jeho kvalitě. Pokud je sníh mokrý a sypký, tak můžeme vyrábět cihly třeba v přepravce, ale obvykle se předpokládá, že teplota se bude pohybovat velmi nízko pod nulou a cihly se vyřezávají pilou. Dále je třeba sněhové kvádry už od samého počátku naklánět ke středu, abychom docílili typického tvaru iglů uzavřeného vrcholovým kvádrem a vzniklé spáry vymazávat sněhem tak, aby bylo iglů dokonale utěsněné proti větrům a úniku tepla. Začíná se vymezením kruhu zpravidla o průměru kolem dvou metrů, odkud se vybere sníh do určité hloubky. Část stavby je zapuštěná a to má své důležité opodstatnění. Z nástrojů tedy potřebujete pouze pilku a případně i třeba polní lopatku.

Tak to je jen velmi hrubá představa, jak takový přístřešek vybudovat. Odborníci tvrdí, že prvé pokusy končí někdy nedokončené a je naprosto normální, když například dva začátečníci staví takové úspěšně vytvořené přístřeší v rozmezí čtyř až osmi hodin. Spěch tu nemá význam. Více třeba na http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?106572-postavte-si-iglu , odkud je i informace psaná kurzivou.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat