sobota 16. února 2013

Kolik vody je v Labi? Jaká byla na Mělníku včera teplota a jak silný vítr vál?


Již dávno jsou pryč časy, kdy se lidé řídili jen pohledem na oblohu, předpovědí z rozhlasu, televize, či novin, anebo nějakou tou lidovou pranostikou. Zatímco venkovní teploměr pro svoji cenu poměrně brzy zdomácněl, horší už to bylo s dřevěnými a dokonalejšími barometry. Nicméně, devadesátá léta a rozkvět elektroniky přinesla na poli pokroku malé meteorologické stanice do každé domácnosti a zdálo by se, že není co vylepšovat. Jenže, taková stanice dává přehled pouze o situaci v konkretním místě a stejně je třeba čas od času prostřednictvím médií provést korekci přístrojů.

S příchodem internetu dnes můžeme získat neskutečné informace. Máme-li v plánu navštívit nějaké jiné místo s jinou nadmořskou výškou a jiným klima ( hory), tak se prostřednictvím on-line kamery můžeme podívat, že oblečení vhodné pro Mělník, je jinde ještě předčasné. Bohužel, média a propagace užitečných webů, to je kapitola sama o sobě a řada lidí navíc ani nevyužívá všech možností techniky.

Dnešní televizory jsou kromě teletextu vybavené i internetovými službami, podobně, jako mobily, tablety, notebooky apod. a přesto málokdo vůbec zaznamená, že tam někde něco předělávají a tak nelze třeba počasí z Mělníka nyní dočasně v televizi vidět ( nebo snad jen v některé).

Jsou ale i služby, které se opravdu všude nedozvíme, anebo o některých víme a o některých nikoliv. Je poměrně znám web, kde se dozvíme aktuální výši říční hladiny pod městem i průtok. Samozřejmě, že je takto zmapována celá republika a jde i o archivní informace. Pokud to někdo snad neví, tak jde o adresu .http://www.pla.cz/portal/sap/cz/PC/Mereni.aspx?id=60&oid=5

Jedině díky tomuto webu ( Soutoku) a článku o povodních, se můžete dozvědět, kam až hladina řeky při různém stavu vodočtu vystoupá. Jde o vlastní pozorování v průběhu času, které jsem zde někde již dávno publikoval. Bohužel, nejsou všichni lidé tak sdílní a ochotní, se podělit tu a tam sami od sebe o zajímavosti s ostatními a tak i pro mě byla následující adresa překvapením. Dál jsem to zatím nezkoumal, ale považte, že to má něco do sebe...http://www.meteoprog.cz/cs/fwarchive/Melnik/ .   (Zde je adresa http://www.jednotky.cz/tlak/konv--mm-rtutoveho-sloupce/?hodnota=767 , kde případně přeložíme hodnotu rtuťového sloubce na Mba.)

A díky Týdeníku Mělnicko, se máme možnost seznámit s tím, že na Vrátenské Hoře je instalována ( zatím zkušební provoz) webová kamera. Našel jsem ji, ale dalo mi to na stránkách SOK Kokořínsko slušnou práci. Snad ji umístí lépe na svém webu, kde bude i turistickým lákadlem pro návštěvníky.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Docela by mě zajímalo, jestli vodohospodáři dělají něco pro udržování teploty vody v našich řekách. Přijde mi, že s kolísajícími teplotami ta teplota v řekách stoupá a klesá úplně stejně, jako v normálním ovzduší. Samozřejmě nedovedu přesně říct, jestli je to problém. Nicméně vodní fauně a flóře určitě neprospívá, na tom se asi shodneme. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Řekl bych, že jak kdy. Jinak práce, jako každá druhá. Kdysi bývaly větší mrazy, zamrzaly rybníky, zamrzaly řeky, a už jen tím, že se pivo chladilo přes rok uskladněným ledem, který bylo třeba ze zamrzlých ploch získat, tak se nestalo, že by jim někde pod ledem pochcípali ryby. Dnes to naštěstí tak nezamrzá, protože když to zamrzne, tak pokud nejde o užívanou říční cestu, tak to vždy smrdí průšvihem, který je pak v televizi. Najednou uhyne obrovské množství ryb a hledá se, kdo měl mít údržbu ( prosekávání ledu) v kompetenci a koho potrestat. Tresty asi nejsou dostatečné, protože se to stává každou chvíli.

    Mimochodem, zrovna mi to připomnělo včerejší zprávy, kde šlo zase o něco jiného. Těm největším pirátům silnic nevadí vysoké pokuty, protože peněz mají dost, ale přijít o řidičák, to by panečku bolelo. A co s takovým, který vás čelní jízdou prostředkem silnice, nebo až do vašeho pruhu donutí zajet až na krajnici, nebo i za ni ?

    Ale, pojďme k vodě :-). Léto přináší na některých nádržích sinice a řasy, a zase se jim někdy z důvodu nízké hladiny a mála kyslíku dusí ryby. Zase je to chyba zodpovědného lidského činitele. Když už je napadne, že by ty ryby bylo třeba někam přelovit, tak už je pozdě a na nedostatek kyslíku jich opět tuny pojmou. Docela by mě zajímalo, jestli pak taková soudní pokuta vůbec někoho pálí? A protože nejsem vodní hospodář a moc se o to nezajímám, tak by mě docela zajímalo, zda se takové řasy a sinice dají z té vody nějak zužitkovat? Vůbec, když se to někde začne na vodní ploše nezdravě zelenat, tak už by ten, co to má na starost ( a to by někdo měl mít na starost a zvlášť v době, kdy vše někomu patří) by se tím měl zabývat.

    OdpovědětVymazat