neděle 6. října 2024

Víte, co je to NRPD ? Další nařízení zákoníku práce pro zaměstnance. Výstava Exotika 2024 podrobně. Listopadové výstavy v Lysé nad Labem patří k nejpopulárnějším. Pocta Karlu Horňákovi, aneb akce ve Mšeně. Spolana -opět reklama na bilboardu.

 

Přátelé, je to hlavně naše starší generace, která je zatížena minulostí a leckteré věci bere tak, jako útok na naši svobodu. Vždyť jsme byli celé mládí zvyklí si vybírat dovolenou podle našich potřeb i zájmů a nikdo si nedovedl představit, že se tímto budeme vůbec někdy zabývat.

Jenže se stalo a jen moje lenost mi brání pátrat v letopočtech, kdy prvně nám vláda, která se nikdy netajila podporou podnikatelského sektoru nařídila zákonem, že o polovině dovolené vám může rozhodovat zaměstnavatel. To má pochopitelně svá opodstatnění a nemusí se to někdy zaměstnancům líbit, ale tak to zkrátka platí.

Pak uplynulo zase několik let, když toto bylo rozšířeno na celou dovolenou. Zdálo se, že už nic není třeba řešit, ale kdo si to myslel, tak se mýlil. Ještě nedávno platilo, že když pro vás neměl zaměstnavatel práci, tak měl dvě možnosti. Buď vám našel práci náhradní, kterou jste třeba ještě nikdy ani nedělali, nebo vás mohl poslat domů s tím, že dostanete 60 % platu. Ve skutečnosti je to mnohem širší a  například některé firmy ještě půjčí zaměstnance třeba i jinam, ale pojďme dále.

To se rozumí, že taková rozhodnutí vyvolávají různorodé reakce. Někdo je nadšený, když má například díky tomu nejlépe třídenní víkend, třeba si i více užije mladé rodiny a přijde tím spíše zvlášť v pěkném počasí nějaký výlet. Druhá věc je samozřejmě ta, jak reágují ti, kteří jsou dočasně nuceni pozměnit svoji pracovní náplň, nebo snad i splácejí někde nějaké pohledávky a mohou mít tak starost navíc.

A tak se opět tiše upravil zákoník práce, aniž by to média nějak rozmazávala, neboť ono je dost problémů už jenom kolem věku odchodu do řádného důchodu. Lidé, kteří tyto věci rozhodují od stolu ještě pořád nepochopili, že podle fyzické námahy, kterou někteří zaměstnanci vykonávají v továrnách, nebo ve stavebnictví, jich je už valná část ve věku pře 50 let skrytými invalidy s občasnými zdravotními problémy a někdy je i třeba část té jejich práce nahradit nasazením těch natěšených, mladých a zdravých lidí, co mají k neduhům stáří ještě pořádně daleko.

Ale, vraťme se k poslednímu nápadu mocných. Nastudovat to můžete samozřejmě třeba tady na

 ... https://www.alveno.cz/blog/nerovnomerne-rozvrzena-pracovni-doba-pravidla-pro-rok-2024

https://www.kurzy.cz/zakony/262-2006-zakonik-prace/paragraf-78/

Už ve škole mě učili, že důležité je dělat si ze všeho výpisky o tom podstatném. Jen tak si člověk udělá ve věcech rychle jasno. Prostě tedy platí, že když ta práce není, tak vás může zaměstnavatel poslat na 8, 16 hodin domů, případně i na několik dnů domů, a až bude nárůst práce, tak to k nějakému termínu ( cca půl roku) dle vlastního rozvržení sil a motivace nadděláte. Je tedy jedno, zda to budou nějaké desetihodinové směny, zda obětujete soboty, či i nějakou neděli, nebo sáhnete po dovolené, pokud ji máte. Tak i taková je dnešní pracovní doba, která se může někde některých zaměstnanců dotknout, když zrovna nebude někde takzvaně lidově do čeho dloubnout.

Ale, pojďme již k příjemnějším věcem




Program v Lysé nad Labem mě vždy zajímá, ač tam zatím ještě nejezdím. Včera mě dostalo, když jedna Číňanka v televizi prohlásila, že si myslela, jak už bude brzy v penzi cestovat a oni jim ženám to prý zřejmě prodlouží na 58 let :-). Pak byl na netu článek o Kanaďance, která píše, jak se jí bezvadně v penzi cestuje po světě, když je sama a nemusí se s nikým dohadovat.

Strhlo to obrovskou diskusi pod článkem, kde kdosi napsal, že  u nás se bude chodit z práce rovnou do truhly. Mě ale zarazilo, že vůbec nikdo nezmiňuje cestování třeba i jen poblíž, nebo po naši krásné ČR a každý srovnává hned  to cestování po zahraničí u nás a jinde. Tak tedy, pojďme na program v Lysé nad Labem.




Přehled výstav v měsíci listopadu.


Také Mšeno jsem tu vždy dával a tentokrát tu máme akci, která vzpomíná na známého sbormistra Karla Horňáka, kterého dobře známe i u nás na Mělníku. Vždyť nejednu naši ratolest vedl ke sborovému zpěvu, že ? Takové vzpomínky samozřejmě zůstávají v nitru těch, kteří s tím vším přišli nějak do styku.



A co si dáme dnes na závěr ? Tak opět vzpomínka na to, jak naše vlády podceňovaly učňovské školství. Prý leckteré profese nikdo z mladých dělat nechce a máme na mnoho prací přece emigranty z Východu a z Balkánu. To už se říká mnoho let nazpět. Jestli ona není ta pravda trošku jinde ? Tihle mladí už vědí od těch starších i od rodičů, že pokud budou například jen zaměstnanci někde na stavbě pod nějakou firmou, tak mohou zapomenout na záliby, protože když je práce, tak je třeba dělat i do večera.

To už si samozřejmě každý rozmyslí.  Zakládat živnost není jednoduché a mnohdy je výhodnější si za včasu zajít na zkušenou třeba i do zahraničí,kde uplatníte ze školy naučený jazyk, slušně si vyděláte a získáte určitý rozhled.  Ostatně, sami mnozí víte, že čím jste starší, tak už nevidíte jen pozlátka různých profesí a snad i dobrodružství, jako mladý člověk s životem před sebou, ale i problémy, nebo dokonce negativa, ke kterým může dojít. A tak se snad ani nelze divit, že dnes máme neskutečné množství různých politologů a specialistů na kultůru třeba i jednotlivých států přední Asie ... a .... prostě profese, které nás doma nikoho živit nebudou.

Pohodový vstup do dalšího týdne !







Žádné komentáře:

Okomentovat