pátek 4. října 2024

Říjen v muzeu - Král železný a zlatý, Den Středočeského kraje, Festival ptactva. Letos přijede koncem listopadu po letech do Mělníka legionářský vlak.

 


Začátek měsíce patří obvykle příspěvkům z muzea RMM a nejinak je tomu i dnes. Ostatně, strávil jsem nedávné, téměř  celé popracovní středeční odpoledne článkem o vernisáži Mělnického okrašlovacího a osvětového spolku, tak se teď docela rád nechám seznámit s nějakými připravovanými aktivitami. Aby to nebylo dnes vše jenom z muzea, tak tu mám zase jednu zajímavost, která se díky rychlosti plynutí času stane brzy také aktuální. Ve dnech 26.11. - 1.12. 2024 navštíví naše město po letech opět legionářský vlak. Nevím, zda to nějak souvisí s významným výročím města, ale je to zkrátka tak.

👑Říjen v muzeu - Král železný a zlatý, Den Středočeského kraje...

Vážení a milí návštěvníci a příznivci Regionálního muzea Mělník,

Srdečně Vás zveme do mělnického muzea v říjnu. Ve čtvrtek 24. 10. v 17:00 hod. si nenechte ujít zahájení výstavy Král železný a zlatý s rytířským překvapením v malém sále muzea.

Výstavu pořádá muzeum k poctě Přemysla Otakara II. v rámci oslav 750 let města Mělník ve spolupráci se skupinami historického šermu Rytíři Mělničtí a Ordo Military. Uvidíte kostýmy a rekvizity z natáčení historického filmu Zbojník včetně repliky pozlacené helmice a varkoče Přemysla Otakara, ve kterých padl v bitvě na Moravském poli…
Doprovodný program a promítání filmu Zbojník připravujeme na 28. 10. v rámci programu Dne Středočeského kraje!

 

Již tuto sobotu 5. 10. můžete vyrazit na tradiční ornitologickou vycházku s ukázkou odchytu a kroužkování ptactva. Festival ptactva začíná v 8:00 před muzeem.

 

NENECHTE SI UJÍT DALŠÍ PODZIMNÍ AKCE:

Středa 16. 10. Březomilné houby - mykologická přednáška v muzejní kavárně od 17:00 hod. Přednáší Jaroslav Malý.

Pondělí - státní svátek 28. 10. Den Středočeského kraje - komentované prohlídky výstavy Mělník v čase: 750 let města s historikem Mgr. Lukášem Snopkem, promítání historického filmu Zbojník a setkání s jeho aktéry na výstavě Král železný a zlatý...

 

Výstava Mělník v čase: 750 let města je pro Vás otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod.

V kavárně a vstupních prostorech muzea na Vás čekají výstava fotografií Ladislava Záruby Mělnické inspirace a výstava k výročí 50. let od založení mělnické Základní školy Jindřicha Matiegky.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!



Kdy: 25. 10. – 25. 11. 2024, vernisáž 24. 10. od 17:00 hodin

Kde: Regionální muzeum Mělník – malý sál

Do Mělníka dorazí Král železný a zlatý!

Ve čtvrtek 24. října bude v Regionálním muzeu Mělník zahájena výstava k poctě Přemysla Otakara II. v rámci oslav 750 let města Mělník. Nejedná se však o prezentaci předmětů z depozitáře ani historických faktů k této významné osobnosti českých dějin, výstava bude populárně naučná. Proběhne totiž ve spolupráci se skupinami historického šermu Rytíři Mělničtí a Ordo Military a příběh vladaře přezdívaného král železný a zlatý a jeho dobu představí prostřednictvím kostýmů a rekvizit z natáčení historického filmu Zbojník, režiséra Leoše Kastnera. Nezávislý snímek, který se podle kritiků může směle rovnat s velkofilmem Jan Žižka Petra Jákla, budou mít návštěvníci možnost i shlédnout, a to v rámci doprovodného programu 28. 10. přímo v sále muzea. Příběh, který pojednává o postavě Oldřicha ze Sukořína, syna Držky z Roupova, který se vrací po sedmi letech z deváté křížové výpravy, se odehrává v roce 1278 na jižním Plzeňsku, tedy v období aktivity Braniborů v českých zemích. Na tvorbě spolupracovali například historik profesor Josef Žemlička, odborník na dobové kostýmy Vojtěch Vrobel či plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara.

Vystavena bude věrná replika pozlacené helmice s orlími pery a varkoče Přemysla Otakara, ve kterých padl v bitvě na Moravském poli. Návštěvníci budou moci obdivovat repliky zbraní či dokonce historickou válečnou polní kuchyni.

Vernisáž s rytířským překvapením se koná ve čtvrtek 24. 10. 2024 od 17:00 hod. v malém sále muzea.

Doprovodný program s promítáním filmu Zbojník se koná 28. 10. v rámci Dne Středočeského kraje. Účastníci se mohou těšit na setkání se členy skupiny historického šermu Ordo militari - aktéry historického filmu Zbojník a komentovanou prohlídku výstavy. Nejen děti budou mít možnost si kopie středověkých kostýmů a zbraní vyzkoušet. Od 16:00 hodin se pak výstavní sál promění na domácí kino, ve kterém si diváci užijí film s jedinečnou atmosférou obklopeni kostýmy a rekvizitami z natáčení.

-RMM-





Pohodový víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat