čtvrtek 23. listopadu 2023

Kokořínsko známé i neznámé. Začátek knihy byl pro mě šokem. Je to možné ? Navštivte výstavu Betlémy letí už osm století. Výstaviště v Lysé má letos už jen jediný bod, ale bude trvat prakticky měsíc.

 


Včera v pozdních hodinách jsem po jiných knihách konečně rozečetl nejnovější knihu o Mělníku i o Kokořínsku, která vyšla letos. Ačkoliv se kniha tváří na první pohled dost zdařile, začíná krásnou mapou oblasti, obsahem oblastí a množstvím fotografií, tak jsem tam zaznamenal  na několika prvních stránkách věci, které by se zejména u knih rozhodně stávat neměly.

První oblastní kapitola začíná právě našim Mělníkem a hned dvěma zcela zbytečnými kopanci v důležitých letopočtech. Na straně 14 se píše:  V listině z roku 1247, kterou Přemysl Otakar II. věnoval Mělníku podíl z labského obchodu, se uvádí již jako královské město. Hned na straně 15, se zase píše, že sem v roce 1845 připlul první parník a o dva roky později byla dokončena železniční trať, která začala tradiční lodní dopravě rychle konkurovat.

Chtěl jsem se podívat, kdo vůbec knihu napsal, ale musel jsem si to najít až druhý den ve wikipedii. Autoři knihy jsou spisovatel Petr David a Vladimír Soukup.



Tedy, od takových matadorů bych to nečekal, byť se oba pánové narodili až v Letohradu, ale jinak mají za sebou pěknou kariéru. Zrovna příští rok má naše město obrovské jubileum 750 let a nikdo si v knize neohlídá správnost letopočtu 1274. Také železnice u nás nevznikla v roce 1847 ( tam není nešťastně přehozena  číslovka !), ale v roce 1874. Mimochodem, z Prahy do Děčína, se začalo po levém břehu Labe jezdit až v roce 1850. U cukrovaru mohl být letopočet 1868, ale autor asi někam pospíchal. V úvodu vyprávění autor správně zmínil osobní vzpomínku na to, jak si tu turisté často pletou vody pod městem, ale jistě se kromě další vzpomínky na horu Říp a velkou rozlehlou nížinu dalo ještě bonusově napsat, že tu je také překrásný výhled na členité České středohoří a nedalekou Prahu.

Nu nic. Uvidím, jak to bude dále, ale v čase, kdy tu navíc budeme celý příští rok slavit takové veliké výročí, tak by si měl toto někdo ohlídat. Jsou to hned v úvodu takové zbytečné nepříjemné kopance, byť celé dílo vypadá provedením jinak opravdu turisticky zdařile.


Přišel mi materiál z RMM k velké dlouhodobé výstavě betlémů v našem městě, tak rád zveřejňuji. Betlémy jsou mnohdy krásnými díly a k některým domácím můžete mít i širší vztah, protože jsou vzpomínkou na vaše osobní dětství, nebo je třeba i vyráběl váš předek. Žel jsou v životě i situace, kdy kvůli domácím mazlíčkům řešíme, jak vánoční artikly vůbec zabezpečit, nebo zda je vůbec instalovat, ale některé věci jdou prostě těžko dohromady.

Místo: Regionální muzeum Mělník, velký sál Výstava: Betlémy letí už osm století Termín: 17. 11. 2023 – 7. 1. 2024; vernisáž 16. 11. v 17:00 hod.

Muzeum představuje nový mělnický betlém jako předzvěst oslav 750 let města

Betlémy letí už osm století, to je název výstavy, kterou uvidíte ve velkém sále Regionálního muzea Mělník do 7. 1. 2024. Nabídne návštěvníkům základní seznámení s vývojem betlémářské tradice v průběhu dějin. Neopomene naznačit historické souvislosti 1. století a dnes již pozapomenutou souslednost betlémských událostí, připomene význam křesťanského poutnictví a zvláštní pozornost věnuje události v italském Grecciu z prosince 1223, kterou si letos budou věřící i nevěřící připomínat doslova po celém světě. Inscenace prvního živého betléma, kterou tehdy inicioval sv. František z Assisi, se nicméně stala jen jedním ze zdrojů pozdější úžasné tradice „stavění jesliček“. Vystavené artefakty dále připomenou fenomén Mariina „panenského mateřství“ v malířství raného novověku a přes půvabný kostelní betlém z Mělníka-Pšovky nás přenesou do časoprostoru papírových betlémů 19. a 20. století, který by sotva nabyl takové šíře a pestrosti nebýt restrikcí císaře Josefa II. zacílených proti v baroku hojně rozšířeným chrámovým betlémům. Krásné papírové i svébytné reklamní betlémy na výstavu laskavě zapůjčila PhDr. Jiřina Hánová z Rokycan. Další artefakty poskytla mj. Římskokatolická farnost – Proboštství Mělník a mělnický patriot Karel Lojka. K pozoruhodnostem výstavy patří např. drobounký betlém zhotovený z kosti, scéna Narození usazená do dutiny polodrahokamu nebo betlém v podobě závěsného dioramatu s vestavěnou zvonkohrou. Až do vánočních prázdnin bude na výstavě v dopoledních hodinách probíhat interaktivní program pro školy. V muzejní dílničce si děti dotvoří nový mělnický betlém od české ilustrátorky Ladislavy Pechové. Ten reflektuje výročí 750 let města; každý darovník představuje jednu významnou osobnost mělnické minulosti. Muzejní betlémek tak symbolicky otevře oslavy městského jubilea, jimiž bude vyplněn celý rok 2024. Ve středu 27. 12. proběhne na výstavě perníková dílnička nejen pro děti vedená PhDr. Danou Holmanovou. 4. 1. od 15:30 se koná komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem Mgr. Lukášem Snopkem.

-RMM





Zrovna včera jsem zahlédl v televizi nějaké kalendárium, kdy a kde se všude konají vánoční trhy. Protože u nás jsou tradičně až déle po polovině prosince, tak vám zatím v tuto chvíli nabídnu pozvánku aspoň na ty v Lysé nad Labem, které každoročně uzavírají během několika víkendů celý program výstav v tamním výstavišti.

VÁNOČNÍ VÝSTAVIŠTĚ V LYSÉ

Polabské vánoční trhy v Lysé nad Labem mají svou tradici přes 20 let. Tři prodloužené adventní víkendy vás vtáhnou do vánoční atmosféry! Zveme vás na Mikulášské vánoční trhy 1. - 3.12., Stříbrné vánoční trhy 8. - 10.12. a Zlaté vánoční trhy 15. - 17.12.
Pojďte využít jedinečné příležitosti nakoupit vánoční dárky pod jednou střechou. Každý tady objeví pro své nejbližší to pravé! Dámské, pánské i dětské oděvy, šperky, doplňky, ložní prádlo, užitkové sklo a dekorace, drogerie, nebo kožená galanterie, to je jen zlomek toho, co můžete na Polabských vánočních trzích nakoupit! Těšíme se na vaši návštěvu. Chybět nebude dobrý svařák a bohatý doprovodný program.

Informace pro návštěvníky

Otevřeno je vždy od pátku do neděle od 9 do 17 hodin, vstup na vánoční trhy je ZDARMA a možný i se psem.
Přijďte si užít vánoční atmosféru i vy!


Žádné komentáře:

Okomentovat