neděle 27. ledna 2019

Nebude to už dlouho trvat a čeká na nás na Mělníku plno krásných akcí :-). Fotografické okénko do historie Mělníka. Výstaviště v Lysé nad Labem v únoru.


Tak tu máme poslední lednový pracovní týden, na jehož konci je první den měsíce února a je to tak akorát. Když se totiž vydáme ven na malou procházku, tak je všechno takové smutné, uplakané a hned se zase šeří.

Zrovna dnes mě napadlo, jaká by to byla paráda, kdyby se tak dalo sejít dolů k Labi, kde by byl od starých lázní natažený asfaltový koberec cyklostezky k Hadíku, ale to bohužel není, a už si nejsem ani jistý, zda to město opravdu udělá. Bylo tam bláto, tak jsem tam ani nešel.

A hned v centru další překvapení. Tak nám prý zavřeli ,, Císaře" paní .... No, jak ze Švejka. Na Šalandu mě sice zrovna moc neutáhli ( nepřitáhli), ale že je to pro centrum další ztráta, tak to jistě.

Hledal jsem dnes nějakou inspiraci na článek, protože by chuť něco napsat byla, ale ono to není počasí ani na fotografování a na pořádné akce si ještě počkáme. Napadlo mě však, že si můžeme připomenout loňské jaro u nás doma, protože to bylo na Mělníku opravdu fajn a řada těch akcí by se nám měla periodicky jistě objevit znovu.

Napadlo mě to ve chvíli, kdy jsem došel nad Vrázovu vyhlídku, tam do těch míst, kde jsme stáli a koukali v červnu na Mělnický okruh. Je zajímavé, že mi mnoho čtenářů navštěvuje článek s upoutávkou na nultý ročník závodu, ale málokoho napadne, se podívat na fotky ze samotné akce v červnu. To jsem zažil u více článků, kde čtenáři překvapivě navštěvují staré reklamní upoutávky, místo reportáží z akcí.

Což si třeba některé ty akce z loňského jara připomenout jedním obrázkem, abychom si lokli trošku optimismu ? Co říkáte ?


Zatím vládne Morana a pod širým nebem můžeme přebývat jen dočasně, ale až ji koncem března hodíme do Labe, tak už to bude jistě podstatně veselejší. Můžete se samozřejmě nechat inspirovat akcí, kterou jsem nazval Po stopách vladyky Beše, a kterou jsem již několikrát otevíral svojí individuální turistickou sezónu. Dokonce jsem ji užil i jako předprogram k Moraně.


Jak znám Martina a MOOS, tak bych se moc divil, kdybychom nešli zase někam do sklepů. Věřím, že už v dubnu by mohlo opět něco být.


Samozřejmě, že nás jistě opět bude o sobotách čekat plno trhů a pojďme již do máje.


Tam by na nás mohly čekat v úvodu nějaké ty oslavy konce války. No, tentokrát je spíše kulaté výročí připomínkou obsazení naši vlasti německou armádou. Ale, tak co ? Jsou to dějiny a republika nám zůstala.


Zvažoval jsem, že tady mám na netu spoustu krásných fotek z loňského i předloňského Mělnického pivního festivalu, tak bych mohl nějakou zařadit. Nakonec jsem se rozhodl jinak a ještě mi to pomohlo. Ano, málem bych přeskočil Velikonoce. Ani vám teď nevím, zda je to obrázek ještě od Císaře, nebo už z loňské Šalandy ( stejný podnik), ale ta zelená 13 , to je prostě dobrota, když si dáte na chuť a nepřeženete to :-).

A festival ? Ten nemá přece chybu, že ? Dobré pivo, dobří lidé, přátelé a veselá atmosféra, tak co ještě ? :-)


Robert Miřatský je tu právem. To už je červen. Zkrátka, zatím se loni zdařilo být v 11 hodin v sobotu v kempu, ve 13 hodin již v centru na Mělnickém okruhu, a ten stejný vůz nám pak v neděli projel po okruhu v rámci jízdy historických automobilů.

Jsem letos moc zvědavý, protože probleskla zpráva, že by tu mohly být i formule a závodilo by se tak již snad v sobotu odpoledne. Oni to ti vlivní jistě nějak dobře vymyslí.


Další obrázek je již z krásného závěru Mělnického Vrkoče na nedělním radničním dvoře. Tentokrát zde byli hosté ze Španělska a pokud jste na ten článek koukali a poslechli jste si úryvky, tak víte, že jsem byl úplně nadšený. Všechny soubory odvedly báječný srdečný výkon a jenom se potvrzuje, že folklor a etnická hudba mohou být mnohdy zajímavější záležitostí, než leckterá rádoby beatová kapela.


A na závěr jara nemohu jinak, než zakončit populární MJ 50. Umíte si představit, že by tyto obrázky měly být již jen záležitostí mělnických kronik? Osobně jsem rád, že se o tom nemluví, protože je to skvělá akce, a když si uvědomíte, co to je za výkon ( pivo, okruh, překážky,pivo , okruh, překážky .....), tak nezbývá, než před závodníky smeknout. A to i před děvčaty.

Tak co, už máte lepší náladu ? To vše nás může čekat jenom na Mělníku. A těch možností, pokud budeme zdraví a nebudeme pokoušet nějaký hazard, těch může být o sezónu ještě mnohem mnohem více :-).




Nedávno jsme tu v Mělníku právem opěvovali knížku Mělník na starých fotografiích. Je tam jedna fotografie z dnešního autobusového nádraží, kde je vidět, jak tehdy bylo veliké. Uvědomil jsem si, že jednu takovou fotku toho velikého autobusáku mám také, ale dosud jsem byl líný ji oskenovat, nebo ofotit :-). Proto ji nemám ani v seriálu o dopravě, který jsem tu v listopadu 2011 uváděl.


Nicméně, vyhrabal jsem zde na netu fotku z roku 2011, kdy Soutok začínal, a která nám ukazuje místo, kde se voda z náhonu ztrácela z povrchu zemského. Ano, tam za těmi stavidly, to bylo to místo, které mě jako malého kluka  na začátku 70. let fascinovalo.

Když jsem jej v roce 2011 fotografoval, jako jeden z pozůstatků zdejší minulosti, tak již bylo prakticky jasné, že stavidla jen dožívají, žádné pamětní cedulky se nedočkají a je to jejich labutí píseň. Snad ještě toho roku stavidla zanikla. Dnes byste v oknech nad nimi našli malý, ale šikovný krámek, kde se kromě barev a laků prodávají také různé vruty i šroubky a vedle je ještě malé občerstvení, které mohou využít lidé, jenž čekají u zastávky poblíž na autobus.


Poslední snímek je také z jednoho staršího článku o mělnickém hokeji a ukazuje nám zimní stadion v letech 1977-1978.


A co nabízí výstaviště v Lysé nad Labem? V únoru je toho již více a začínáme krásnou exotikou.

Úspěšný vstup do posledního převážně lednového pracovního týdne !

2 komentáře:

  1. Pekny pozitivni clanek o tom jak to u nas zije :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti za komentář :-). Loni na jaře jsem dokonce pronesl monolog: ,, Můžu vůbec jet někam jinam, když tu jsou teď stále nějaké dobré akce ? " Nakonec čtenáři vědí, že se mi i to občas podařilo, ale vše to bylo hlavně díky tomu, že nebylo třeba být o víkendech tak pracovně flexibilní, jako předloni a byla na akce ta správná nálada :-).

      Vymazat