sobota 7. ledna 2017

Všechny tři turistické kluby okresu jdou na Nedvězí 28. ledna. Bouda zřejmě mění majitele. Posunuty 57. Brtnické ledopády.


Zimní přechod Nedvězí 2016.

Potkal jsem před měsícem známého, který na akci Zimné přechod vrchu Nedvězí téměř nemívá absenci. Zavzpomínali jsme společně na loňský ročník plný sněhu i na krásnou cestu z Deštné přes Liběchovku a Vrabcov na vrchol, a nakonec si přitakali, jak to uteklo a za chvíli, se půjde znovu. Jiný známý, se mě zase na přelomu roku často ptá, jest-li už nevím náhodou termín, a pak případně počítá své pracovní směny.

Náhodou vím, protože používám častěji internet, a když  mě něco zajímá, tak hledám :-). Už jen, aby byl člověk v obraze.
Nejprve tedy koukám do vitriny Kčt Mělník na náměstí Míru, pokud mám cestu kolem, nebo rovnou na  http://kct-vht-melnik.webnode.cz/news/a28-ledna-2017-prechod-nanga-duba-nedvezi/ . A tam se píše, že akce je plánována na sobotu 28. ledna a nejdelší trasa  vede z Kokořína, ale je možné, se přidat také v obcích Jestřebice, Dobřeň a Střezivojice.

 Kudy by mohly jednotlivé trasy vést, tak to se sice neuvádí, ale lze to za pomoci turistické mapy, která je i zde v PC na netu ( mapy.cz) tak nějak předpokládat..Konečně, navržené trasy bývají při akci jen takovým vodítkem, a každý účastník si podle situace zvolí variantu, která v případě náledí třeba nemusí vést nutně po značce lesem přes kopec, ale třeba po silnici. ( například u osady Dolní Vidim.)


Bouda Střezivojice 2016.

V článku píše Honza Soukup, že předpokládaný odjezd  autobusu( v tradičních 14.30)  bude z obce Střezivojice ( prakticky stabilní cílové místo posledních ročníků).
Loni mi napsal krátce po akci jakýsi webmaster webu Bouda Střezivojice, zda by mohl některé mé fotky použít. Nic jsem nenamítal, protože pro fotografa je jistě potěchou, když někdo chce použít jeho fotografie na web, nebo jimi dokonce zkrášlí interiér nějakého veřejného místa. Dotyčný si to nakonec nějak rozmyslel a aspoň umístil na stránky restaurace odkaz na web Soutoku, což jistě potěšilo.

Jak tak ten život běží a člověk zase jede někam úplně jinam, tak jsem přestal web Boudy navštěvovat a teď jsem se hodně divil. Tato stránka je již zcela čistá... http://www.bouda-strezivojice.cz/ a zde .. http://www.ceske-hospudky.cz/restaurace/dobren/bouda-19442?tab=ratings&scroll=review-33069 nějaký pán  v listopadu 2016 píše, že se mění majitel a nyní je Bouda mimo provoz. Ale, to bylo v listopadu a koncem ledna už může být vše jinak.


Na trasách, se za příznivého počasí nabízí účastníkům akce také romantické záběry s výhledy. Počasí si nevybíráme, ale vše má svoji atmosféru.

A co tedy další dva kluby v okresu ? Na neratovickém webu je nyní jen přehled akcí na rok 2017... http://www.kct-nera.cz/akce2017.pdf . Zatím tedy nic bližšího, jen datum ( stejný den), ale je opravdu ještě čas a krom toho mají  Neratovice pro případné zájemce o turistiku a výlety tradičně bohatou nabídku, která vyzývá hlavně seniory této rovnice : peníze+ čas+ zdraví+ chuť šlapat jakkoliv terénem :-)).


Bouda Střezivojice 2014.

Když jsem hledal nějaké info z Kralup nad Vltavou, tak jsem našel toto: http://www.kralupska-turistika.cz/tom/index.php?page=akce

28. ledna 2017 - Zimní přechod Nedvězí - 42. ročník

Zimní přechod Nedvězí (42.ročník)

    Sraz v 7.50 u zimáku – odjezd v 8 hodin na Kokořínsko.
    Sebou : svačina, pití, pláštěnka, teplé oblečení, dobré boty, 50,- Kč na   
                 autobus (nečlenové 100,- Kč) , kapesné,…….

   Trasa :  

základní – 20km :   Chudolazy – Horní Vidim – Dolní Vidim – Osinalice –       
                                  Nedvězí – Dubá

kratší - 12 km     :    Medonosy – Osinalice - Nedvězí – Dubá

                                             Návrat – cca v 16 hodin k zimnímu stadionu

Ledopád pod Mělníkem u veslařského klubu.

Tak, a úplně nakonec mám něco krásného, co mě poslední dobou moc láká a je to akce vyloženě na zimu. Už jste někdy slyšeli o Brtnických ledopádech ? Loni jsem málem obdržel z této akce na web fotky, ale nějak se mému známému nepovedl přenos fotek z mobilního telefonu na můj e-mail.

O akci 57. Brtnické ledopády, se dočtete zde na http://www.dalkovepochody.cz/brtnicke_ledopady.htm , ale upřímně řečeno, tak to už je pro opravdu jinou skupinu lidí, kteří jsou především trénovaní, technicky vybavení atd. atd. Můžete si však třeba jen zajet na výlet na těch 15, či 25 km, nebo vůbec termín ignorovat a udělat si tam v příznivých podmínkách individuální výlet. Bohužel to máme do Českého Švýcarska i Šluknovského výběžku pěkně z ruky a zima je prostě zima, ale lákadlo to je. Čili, také jeden motiv pro leden a únor.

Mimochodem, zde jsou také nějaké Labské ledopády ( v plánech Kčt Mělník). .. http://kct-vht-melnik.webnode.cz/news/kalendar-akci-2017/ Skoro bych typoval, že jde o zájezd do stejných míst a možná i v čase akce, protože pískovcům v Českosaském  Švýcarsku, se také říká někdy Labské pískovce a zasahují až do jihozápadní části Šluknovského výběžku.

Aktualizace v 19.30:

Trošku jsem si pohrál s jízdními řády ( schválně i na idos.cz  s autobusy přes Českou Lípu) a docela se mi líbí tato varianta: Vlakem, celodenní jízdenka pro Ústecký kraj za 209 Kč ( platí z Mělníka !). Odjezd z Mělníka v 6.50- Ústí n.L-západ ( přestup 7.51/ 7.55)- Děčín ( přestup 8.24/ 8.40) odjezd v 8.40 ( jízdenka platí na této lince 083, která prochází Německem)-Mikulášovice 9.54/ 9.56- Brtníky př.10.11.

Pěšky cca 13.5 km Brtníky-Kyjov-Krásná Lípa.

Krásná Lípa ( 16.10, 18.10)- Česká Kamenice-Děčín-( a s podobnými přestupy do Mělníka) s příjezdy ( 19, nebo 21 hodin). Také to lze teoreticky vymyslet pro případ náhlého nápadu :-).

2 komentáře:

  1. Pěkně, už se tam chystám asi 5 let.
    Tomik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nebudeš zklamaný. Nádherná relaxační akce, při které člověk zjistí, jak na tom je. Spousta fajn lidí všech generací, kteří jsou ochotní komunikovat a člověk si může neuvěřitelně rozšířit obzory. To je ale někdy trošku na úkor vnímání krajiny a okolí :-)).

      Vymazat